Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Osnove (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=144)
-   -   Slow attack comp na vocal..? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=48892)

jocasrb 28-07-2017 09:57 AM

Slow attack comp na vocal..?

Poz ljudi :) I dalje i dalje i dalje gledam tutorijale oko mixanja i vidim da se 'uvek' koristi kompresija sa slow attackom da bi se dobio sustain na vokalu (ako sam lepo to upamtio)....mene to buni..kapiram da je lose da se koristi na rep vokalima ali ne razumem kako funkcionise to na 'sporije' vokale...jer ako stavimo npr 20-30 ms attack, mi ostavljamo trenziente netaktnute a redukujemo ono sto ide posle toga (moze valjda sustain da se kaze)...onda nakog toga makeup tesko da moze da koristimo za uporedjivanje jer ti trenzienti nisu kompresovani....
posto izgleda da bas ne umem ovako usmeno da objasnim, probao sam kao prakticno, pa ako moze neko strucniji da objasni kako to tacno funkcionise..hvala unapred! :)

http://i.imgur.com/eerMqNx.jpg

Crvena = time (slow attack)
Plava = treshold neki
Zelena = nov signal

awacs 29-07-2017 02:10 PM

Re: Slow attack comp na vocal..?

Quote:

Originally Posted by jocasrb (Post 374126)
jer ako stavimo npr 20-30 ms attack, mi ostavljamo trenziente netaktnute a redukujemo ono sto ide posle toga (moze valjda sustain da se kaze)...onda nakog toga makeup tesko da moze da koristimo za uporedjivanje jer ti trenzienti nisu kompresovani...

Hm. Kod ljudskog glasa, makar u našem jeziku (srpskohrvatskom) baš i nema bog zna koliko tranzijenata (pretpostavljam da ne snimaš Bušmane). Imaš bezvučne plozive T, K, P, afrikate C, Č, Ć, i to je otprilike to. Drugo, kad pogledaš waveform vokala, naročito pevanog, videćeš da ti glasovi proizvode kudikamo manje struje nego samoglasnici A, E i O, koji su po pravilu najglasniji, a prilično spori. To ako pričamo o „normalnom“ pevanju (ne o šapatu/flahu/Kikiju-iz-Pilota). Sve u svemu, za tranzijente se ne treba brinuti – kompresor i treba najviše da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviše zvučnog pritiska i najviše struje. Tranzijenti su pak važni za razgovetnost, pa je i bolje ostaviti ih onakve kakvi su. Bar su moja iskustva takva.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Valjda sam razumeo u čemu je tvoja dilema.

BlasterMaster 30-07-2017 01:46 PM

nece mi quote nesto pa moram ovako

"...kompresor i treba najviše da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviše zvučnog pritiska..."

Vaso, ako mozes pojasni ovo

jocasrb 30-07-2017 08:51 PM

@vasa
hvala na objasnjenju, nisam znao za te 'cake' haha
ali ako govorimo prakticno, kad upalim kompresor na vox (nebitno da li je rep ili pevacki)...kad podesavam attack time...na sta bih trebao da se usresredim...naprimer da stavim duzi attack pa kao da propusti T,K,P i tako dobijem sto prirodniji vokal ? i plus na to propustim S,SH,CH,Z..ali njih de-esserom/multibendom sredim...ili nije bas to plan? :)
jer ja kad upalim kompresiju na vokale (90posto slucajeva su brzi,rep) stavim neki srednji attack jer mi tu kao nesto lepo zvuci tj najprirodnije, a iskreno ne znam TACNO sta bi trebalo da se slusa..to mi je frka :/

Bockie 30-07-2017 09:40 PM

Mhm...vidim otprilike dilemu, probaj ovako:

Kad dođeš do neke iole postavke miksa tokom rada na pesmi...probaj da smanjiš monitoring na minimum...dakle bukvalno - na granicu čujnosti..!

Pa onda posmatraj šta izlazi...da li je tada vokal "previše dinamičan", "živ" u odnosu na matricu...i onda umesto "reglerom"...probaj stvar da rešiš postavkama na kompresoru...tako da bude ujednačeno prisustvo u prvom planu...

...mega-old school...

awacs 31-07-2017 10:35 AM

Quote:

Originally Posted by BlasterMaster (Post 374140)
nece mi quote nesto pa moram ovako

"...kompresor i treba najviše da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviše zvučnog pritiska..."

Vaso, ako mozes pojasni ovo

Hteo sam da kažem da je, makar po meni, kod kompresije vokala najveći posao obuzdati glasove (mislim na glasove u jezičkom smislu, foneme) pri čijoj proizvodnji su glasne žice u pogonu i koji imaju trajanje. Tu, makar teoretski, spadaju samoglasnici (AEIOU) i sonanti (M,N, L, LJ, V...), jer preko njih zapravo doživljavamo koliko je pevač glasan u miksu, a ti glasovi su po pravilu najsporiji i ne sadrže tranzijente. Ne verujem da sam ni sad baš naročito pojasnio, ali velika je vrućina i vlaga pa sam dekoncentrisan :)

Quote:

Originally Posted by jocasrb (Post 374142)
@vasa
hvala na objasnjenju, nisam znao za te 'cake' haha
ali ako govorimo prakticno, kad upalim kompresor na vox (nebitno da li je rep ili pevacki)...kad podesavam attack time...na sta bih trebao da se usresredim...naprimer da stavim duzi attack pa kao da propusti T,K,P i tako dobijem sto prirodniji vokal ? i plus na to propustim S,SH,CH,Z..ali njih de-esserom/multibendom sredim...ili nije bas to plan? :)

Pa to je dobar plan. Drugo, nije loš plan ni uposliti nekoliko kompresora u nizu, od koji će svaki pojedinačno „raditi“ relativno malo, ali će ciljati određene elemente u glasu (jedan tranzijente, drugi samoglasnike, treći – deesser – sibilante). I svakako da sve zavisi od samog vokaliste. Prvo odredi šta ti predstavlja najveći problem, reši njega, pa tako redom. I ne preteruj, osim naravno ukoliko estetika pesme ne zahteva da se preteruje :)

Uzgred, imaš prilično dobro sročeno uputstvo za razumevanje kompresora koje je Deniken napisao dok je gostovao na forumu: http://rumski.com/forum/showpost.php...29&postcount=1

Pozdrav,

Vasa

BlasterMaster 31-07-2017 02:32 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374144)
Hteo sam da kažem da je, makar po meni, kod kompresije vokala najveći posao obuzdati glasove (mislim na glasove u jezičkom smislu, foneme) pri čijoj proizvodnji su glasne žice u pogonu i koji imaju trajanje. Tu, makar teoretski, spadaju samoglasnici (AEIOU) i sonanti (M,N, L, LJ, V...), jer preko njih zapravo doživljavamo koliko je pevač glasan u miksu, a ti glasovi su po pravilu najsporiji i ne sadrže tranzijente. Ne verujem da sam ni sad baš naročito pojasnio, ali velika je vrućina i vlaga pa sam dekoncentrisan :)

naravno, doduse tu zavisi i od nacina pevanja (vrste muzike), i govornog podrucja koji su dominantni glasovi itd... naravno da ce se, recimo, kod operskog ili epskog pevanja kompresijom vise baviti na samoglasnicima, nego li kod repa (u @jocasrb slucaju) gde je vise obuzdati plozive i afrikate i frikativne...

awacs 31-07-2017 02:38 PM

Pa tu @jocasrb u prvom postu nije bio baš sasvim jasan. Pominjao je i rep i „sporije“ vokale, a fakat je teško dati nedvosmislen odgovor na takvo pitanje :)

Pozdrav,

Vasa

Igor 31-07-2017 04:05 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374144)
...ali velika je vrućina i vlaga pa sam dekoncentrisan

:rotfl::rotfl::rotfl:

jocasrb 01-08-2017 10:19 AM

Hvala vaso, podelicu tako 'poslove':D citao sam taj zaseban post o kompresiji ali vidim da cu morati opet

All times are GMT +1. The time now is 08:49 AM.