Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-04-2014, 10:27 PM   #1
nixylive
Member

nixylive's Avatar

Default Preporučite program za početnike

Pozdrav.

Ja sam stari/novi član. Nije me bilo par godina na forumu. Ranije sam pravio muziku iz hobija. Nisam muzički obrazovan, umem da odsviram par stvari koje volim i to je sve.

Re?io sam da ponovo krenem da pravim neku muziku, pa ako mo?e neka preporuka za software. Izdvojio sam ova 4 programa koja mi deluju zanimljivo: Ableton Live, Pro Tools, Reason i Fruity Loops.

Uglavnom mi treba za elektronsku muziku. Nisam kompozitor, ali umem da redjam semplove Ranije sam radio u Magix Music Maker-u i tamo je bilo brdo semplova, pa sam od toga pravio pesme.

Osim toga, pravio bih i propratnu muziku za neke kratke video klipove/filmove koje pravim, čisto zbog copyright-a na youtube-u.

Hvala unapred za pomoć.
Old 26-04-2014, 11:40 PM   #2
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Default Re: Preporučite program za početnike

Quote:
Originally Posted by nixylive View Post
Izdvojio sam ova 4 programa koja mi deluju zanimljivo: Ableton Live, Pro Tools, Reason i Fruity Loops.

Uglavnom mi treba za elektronsku muziku.
Onda se opredeli za Ableton Live bez razmisljanja. (privatno i sam radim u njemu elektroniku). Upali program, pocni od manual-a lagano, potom kombinuj sa video tutorijalima (ima ih na tone). Ne citaj/gledaj pa onda da to pokusas u Daw-u, nego paralelno radi, najbolje se uci u hodu i na greskama on the place .
Quote:
Nisam kompozitor, ali umem da redjam semplove Ranije sam radio u Magix Music Maker-u i tamo je bilo brdo semplova, pa sam od toga pravio pesme.
Redjanjem semplova bez trunke intervencija i svog pecata neces isplivati iz mora slicnih/dosadnih (ovo se ne odnosi na semplove drum sekcije, efekata, ponekog tepih sinta i slicnog...). Toliko dobrih VST instrumenata ima da je steta ne probati nesto svoje "izvajati".

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2014, 01:08 AM   #3
nixylive
Member

nixylive's Avatar

Hvala Filipe.

Da li si pesmu "Love" pravio u Live-u?

Potrudiću se da to ne bude samo puko ređanje semplova. Volim ja da obrađujem, dorađujem, čak i malo komponujem, koliko mi to moje neznanje oko komponovanja muzike dozvoljava
Old 27-04-2014, 02:01 AM   #4
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Hvala Filipe.

Da li si pesmu "Love" pravio u Live-u?
Jesam (Ableton Live 8 je u pitanju). Ta stvar ima godinu dana sad vec. Takav podzanr elektronike nema prodju kod izdavaca pa sam je malo zaboravio i nisam je zavrsio .

Bas je radjen u Rob Papen-ovom Albino-u, zenski vokal je sempl isecen i obradjen (free vocal samples), ritam u Drum reck-u u samom Ableton-u, ostalo se ne secam, ali mogu da pogledam ako te zanima .
Quote:
Potrudiću se da to ne bude samo puko ređanje semplova. Volim ja da obrađujem, dorađujem, čak i malo komponujem, koliko mi to moje neznanje oko komponovanja muzike dozvoljava
Samo polako. Tutorijala za Vst i Daw ima brdo, slusaj tudje, uporedjuj sa svojim, slusaj aranzmane, panovanje i eq-ing kanala drugih, vec dokazanih pesama...

Pozz .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2014, 12:57 PM   #5
bubu
Member

probaj i FLstudio. Dosta je intuitivan i stare mrcine bi rekle "za djecu". A opet ako zelis nesto ozbiljnije, opet je vise nego dobar
bubu is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2014, 10:41 PM   #6
nixylive
Member

nixylive's Avatar

Hvala. Čuo sam dosta dobrih stvari rađenih u FL. Iako je možda "neozbiljan" program za ozbiljne music maker-e, može dosta dobrih stvari da se napravi u njemu.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules