Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Preporučite program za početnike (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=46029)

nixylive 26-04-2014 10:27 PM

Preporučite program za početnike

Pozdrav.

Ja sam stari/novi član. Nije me bilo par godina na forumu. Ranije sam pravio muziku iz hobija. Nisam muzički obrazovan, umem da odsviram par stvari koje volim i to je sve.

Re?io sam da ponovo krenem da pravim neku muziku, pa ako mo?e neka preporuka za software. Izdvojio sam ova 4 programa koja mi deluju zanimljivo: Ableton Live, Pro Tools, Reason i Fruity Loops.

Uglavnom mi treba za elektronsku muziku. Nisam kompozitor, ali umem da redjam semplove :) Ranije sam radio u Magix Music Maker-u i tamo je bilo brdo semplova, pa sam od toga pravio pesme.

Osim toga, pravio bih i propratnu muziku za neke kratke video klipove/filmove koje pravim, čisto zbog copyright-a na youtube-u.

Hvala unapred za pomoć.

Filip_ 26-04-2014 11:40 PM

Re: Preporučite program za početnike

Quote:

Originally Posted by nixylive (Post 358855)
Izdvojio sam ova 4 programa koja mi deluju zanimljivo: Ableton Live, Pro Tools, Reason i Fruity Loops.

Uglavnom mi treba za elektronsku muziku.

Onda se opredeli za Ableton Live bez razmisljanja. (privatno i sam radim u njemu elektroniku). Upali program, pocni od manual-a lagano, potom kombinuj sa video tutorijalima (ima ih na tone). Ne citaj/gledaj pa onda da to pokusas u Daw-u, nego paralelno radi, najbolje se uci u hodu i na greskama on the place :).
Quote:

Originally Posted by nixylive (Post 358855)
Nisam kompozitor, ali umem da redjam semplove :) Ranije sam radio u Magix Music Maker-u i tamo je bilo brdo semplova, pa sam od toga pravio pesme.

Redjanjem semplova bez trunke intervencija i svog pecata neces isplivati iz mora slicnih/dosadnih (ovo se ne odnosi na semplove drum sekcije, efekata, ponekog tepih sinta i slicnog...). Toliko dobrih VST instrumenata ima da je steta ne probati nesto svoje "izvajati". :rolleyes:

nixylive 27-04-2014 01:08 AM

Hvala Filipe.

Da li si pesmu "Love" pravio u Live-u?

Potrudiću se da to ne bude samo puko ređanje semplova. Volim ja da obrađujem, dorađujem, čak i malo komponujem, koliko mi to moje neznanje oko komponovanja muzike dozvoljava :)

Filip_ 27-04-2014 02:01 AM

Quote:

Originally Posted by nixylive (Post 358859)
Hvala Filipe.

Da li si pesmu "Love" pravio u Live-u?

Jesam (Ableton Live 8 je u pitanju). Ta stvar ima godinu dana sad vec. Takav podzanr elektronike nema prodju kod izdavaca :mad: pa sam je malo zaboravio i nisam je zavrsio :(.

Bas je radjen u Rob Papen-ovom Albino-u, zenski vokal je sempl isecen i obradjen (free vocal samples), ritam u Drum reck-u u samom Ableton-u, ostalo se ne secam, ali mogu da pogledam ako te zanima :).
Quote:

Originally Posted by nixylive (Post 358859)
Potrudiću se da to ne bude samo puko ređanje semplova. Volim ja da obrađujem, dorađujem, čak i malo komponujem, koliko mi to moje neznanje oko komponovanja muzike dozvoljava :)

Samo polako. Tutorijala za Vst i Daw ima brdo, slusaj tudje, uporedjuj sa svojim, slusaj aranzmane, panovanje i eq-ing kanala drugih, vec dokazanih pesama...

Pozz :D.

bubu 27-04-2014 12:57 PM

probaj i FLstudio. Dosta je intuitivan i stare mrcine bi rekle "za djecu". A opet ako zelis nesto ozbiljnije, opet je vise nego dobar

nixylive 27-04-2014 10:41 PM

Hvala. Čuo sam dosta dobrih stvari rađenih u FL. Iako je možda "neozbiljan" program za ozbiljne music maker-e, može dosta dobrih stvari da se napravi u njemu.

All times are GMT +1. The time now is 02:56 PM.