|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Pesme su date na izvo?enje, ali izvo?a? namerno ne objavljuje ime autora muzike, teksta i aran?mana u svim spotovima na YouTube i pored usmene opomene. Sve je regularno prijavljeno u SOKOJ-u. Ima li poznavaoca ove materije i da li zna na koji na?in je to najbolje re?iti?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
A da pita? SOKOJ...? Mislim, stvarno, pitaj ih kako to ide...
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Trenutno stvari stoje ovako:
prava koja se ostvaruju preko YouTube-a su PRODUCENTSKA prava, a ne autorska. Ceo mehanizam je sledeći: Delegiranjem SADR?AJA za "Monetizaciju" (naplatu) ulazi se u "partnerstvo" sa YT-om, odnosno Google-om (vlasnikom YT servisa). Google, sa druge strane, ima komintente (ogla?ivače, nekoga ko preko njih reklamira svoje proizvode). Plasiranje tih reklama se, između ostalog, vr?i preko sadr?aja na YT. Zarada od "reklamnog prostora" se deli između Google-a i VLASNIKA SADR?AJA, odnosno postavljenog materijala na YT. Trenutno se radi na smi?ljanju mehanizma da i YT "emitovanje" uđe u raspodelu autorskih tantijema. Prilično je komplikovano i mnogo uređenija dru?tva za za?titu autora nisu uspela da pronađu pouzdan način koji nije u koliziji ni sa jednim srodnim pravom... Postoji jo? gomila finesa u svemu tome (poslednje 3-3.5 se intenzivno bavim time), ali bottom line je da nema veze da li su autori potpisani ispod videa na YT, ili nisu - to jo? uvek ne utiče na ostvarivanje autorske naknade za kori?ćenje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Pitao sam SOKOJ i odgovor je isti kao ?to je Ogi prezentovao prvom re?enicom.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Evo ovde imate ko koliko placa za razne streaming, itd..
http://thetrichordist.com/2014/03/13...-means-to-you/ dobar je clanak i dosta toga je lepo objasnjeno...inace cigre su GROSS - znaci to je pre svih poreza, taksi i za SVE ZAJEDNO (publisheri, disko kuce, kompozitori, izvodjaci itd itd ) da podele... znaci - smesno malo.
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Ako sam dobro shvatio, Mogliju je ovde pre svega naru?eno moralno autorsko pravo. Autor dela bi trebalo da bude naveden bez obzira na to da li je on lično vlasnik producentskih prava i da li učestvuje u raspodeli tantijema. Ja svojevremeno tako dobih spor sa radijom ?Ko?ava?, koji je imao obradu neke moje pesme na nekom svom izdanju, a nisu me naveli kao autora.
Pozdrav, Vasa
![]() |
#7 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Sent from my iPad using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Sent from my iPad using Tapatalk Last edited by boycek68; 07-03-2015 at 06:17 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
soundcloud i zastita autorskih prava | hogarstrasni | Razno | 10 | 10-11-2013 01:38 PM |
rasprava oko autorskih prava - popboks | DaBear | Razno | 2 | 16-12-2012 03:15 AM |
Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu? | Eeva_r&b | Pravna Pitanja | 109 | 09-07-2009 08:29 AM |
Agencije za zastitu autorskih prava na teritorijama Ex YU | dexyco | Pravna Pitanja | 19 | 08-01-2008 06:26 PM |
Rumski - Online Zastita Autorskih Prava | Mogli | Predlozi i sugestije | 11 | 24-04-2005 03:59 PM |