Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-12-2010, 09:57 AM   #1
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default sta je vazno u muzici ?

Znam da se ovde uglavnom prica o produkciji, spravama, lemilicama itd, ALI ne treba zaboraviti da to NIJE ono sto pravi muziku dobrom!

evo ga mali podsetnik:

Zasto ljudi slusaju muziku?

- Prija im, lepo im je..slusaju MELODIJE i dobre promene akorda (koji znaju da pobude neku emociju),
- neslusaju bass bubanj, de-essere, kompresore ili saturaciju !!

Neko voli da slusa svirku - DOBRO ODSVIRANE pasaze, solazu, virtuoznost, komplikovane ritmove i cinjenicu da je to ODSVIRANO a ne izprogramirano (ja se lizno ne palim vise na to, ali ima ljudi..) itd..
- ne slusaju instrumente i pogadjaju koje su zice na gitari ili da li je pravi Rhodes ili VST

Puno, puno lludi slusa tekstove i "poruke" u tekstovima...identifikuju se sa pricama u tim tekstovima.
- ne slusaju mikrofone, pre-ampe itd itd...

milion puta je dokazano da su pesme snimljene u smesnim studijima na smesnoj opremi, dirnule milione ljudi (iz kojekakvih razloga) i postale veliki hitovi.
Jako puno ljudi (posebno po audio forumuma) trazi izgovor u nedostatku dobre opreme i studija...a niko ne razmislja da li je ta muzika koju rade i zele da prezentuju svetu, dovoljno dobra, dovoljno razradjena i da li ima smisla uopste !!!

ako smislim jos nesto...dodacu !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2010, 10:03 AM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: sta je vazno u muzici ?

jest sve to tačno, al je isto tako fakat da ako istu pesmu snimiš i isproduciraš lošije, neće biti toliko prijatna za slušanje.. najbanalniji primer su mi recimo Red Hot Chill Peppersi, koliko god oni hitični i prijatni bili, meni bi bez tih kickova i snareova bilo duplo gluplje da ih slušam.. da ne razumem vokal ili da mi seče uši kad otpanjim... ne osporavam spisak prioriteta, al naglašavam ipak realnu vrednost i tehničke strane produkcije..

da ne pričam tek o Rammsteinu i sličnim pojavama, koje bi bez toliko efektnih gitara vokala i bubnjeva bili tek smešne zujalice bez imalo efekta..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2010, 10:55 AM   #3
kejkz
banned

Pa poenta posta je valjda da pokaze da je, ipak, pored svega, dobra ideja osnova dobre pesme, a ne kvalitetna oprema. I sa tim se slazem. RHCP bi sigurno drugacije zvucali sa slabijom opremom, ali sam siguran da bi im pesme i dalje bile dobre. Oprema dolazi i prolazi, pesme ostaju.
Old 27-12-2010, 12:02 PM   #4
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
- Prija im, lepo im je..slusaju MELODIJE i dobre promene akorda (koji znaju da pobude neku emociju),

Neko voli da slusa svirku - DOBRO ODSVIRANE pasaze, solazu, virtuoznost, komplikovane ritmove i cinjenicu da je to ODSVIRANO a ne izprogramirano (ja se lizno ne palim vise na to, ali ima ljudi..) itd..
- ne slusaju instrumente i pogadjaju koje su zice na gitari ili da li je pravi Rhodes ili VST

Puno, puno lludi slusa tekstove i "poruke" u tekstovima...identifikuju se sa pricama u tim tekstovima.
sve ziva istina!
samo ne treba zaboraviti ni pametnog ciku koji zna da prepozna dobru muziku, dobar tekst i dobro izvodjenje kad slusa neki krdzavi snimak nekog klinca... I koji ima viziju kako da ga upakuje i kome da ga proda...
sve je to lako analizirati kad je snimak na MTVju
znaci u muzici je vazan i taj pametni cika
gorjan is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2010, 12:13 PM   #5
Lag
Moderator

Lag's Avatar

mislim da ova pricha itekako zavisi od zhanra
Old 27-12-2010, 04:11 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
da ne pričam tek o Rammsteinu i sličnim pojavama, koje bi bez toliko efektnih gitara vokala i bubnjeva bili tek sme?ne zujalice bez imalo efekta..
Jebemliga, kada bi mi neko otpevao We're All Living in America (by Rammstein) uz pratnju Dallape harmonike... uop?te se ne bih bunio. I kitio bih harmonika?a, bez obzira na to ?to ne ume da svira D?D? gitaru.

Pozdrav,

Vasa
Old 27-12-2010, 05:09 PM   #7
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

@ Gorjan - tako je...i zato treba raditi sa drugim ljudima, producentima itd koji su malo vise muzike preturili preko glave i mogu da ocene da li tu "ima necega". Ja sam bio poznat po tome sto sam vracao kuci demo bendove kad su dolazili da snimaju demo snimke kod mene ako su im pesme bile bez veze...nisam hteo da uzimam pare ljudima i da ih lozim da moze da bude nesto..

@ Lag - i to je tacno, ali i nije....tu tek treba oceniti sta je vredno jer ima na milione identicnih pesama koje sve zvuce vrlo slicno. treba oceniti da li svetu treba jos jedna takva numera...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2010, 05:33 PM   #8
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Znam da se ovde uglavnom prica o produkciji, spravama, lemilicama itd, ALI ne treba zaboraviti da to NIJE ono sto pravi muziku dobrom!

evo ga mali podsetnik:

Zasto ljudi slusaju muziku?

milion puta je dokazano da su pesme snimljene u smesnim studijima na smesnoj opremi, dirnule milione ljudi (iz kojekakvih razloga) i postale veliki hitovi.
Jako puno ljudi (posebno po audio forumuma) trazi izgovor u nedostatku dobre opreme i studija...a niko ne razmislja da li je ta muzika koju rade i zele da prezentuju svetu, dovoljno dobra, dovoljno razradjena i da li ima smisla uopste !!!

ako smislim jos nesto...dodacu !!
Odlicno si ovo srocio i onda kad mi posle ovakve price nahvalis novi Black eyed peas meni ne bude dobro
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2010, 06:09 PM   #9
sira
Senior Member

sira's Avatar

Ni?ta nije va?no u muzici, kad ne?to u njoj postane va?no, izgubi se muzika
sira is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2010, 07:58 PM   #10
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Ništa nije važno u muzici, kad nešto u njoj postane važno, izgubi se muzika
ja sam shvatio da je tema "sta je vazno u muzici" -A da bi pozeleo da vas slusa i neko osim uze rodbine...(sto bi se narodski reklo-da imate hit)
to je naravno nivo ispod intelektualnog elitistickog pristupa, al ima nas koji to bas volemo

elem, za one koji vole da ih ljudi slusaju, mislim da na sve ovo sto smo napisali kao uslove za uspeh treba obavezno dodati i - izgled. Jebiga, postoji nesto sto se zove TV, a tamo niko ne voli da gleda ruzne i gadne likove...
to su preduslovi, onda idu uslovi

Last edited by gorjan; 27-12-2010 at 08:02 PM.
gorjan is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules