Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-03-2011, 02:47 PM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Question Noobovsko pitanje u vezi kompjutera I7 ili C2Q ?

Imam jednu naocigled jednostavnu dilemu:
Imam Core2Quad 6600. Do sada me je sluzio perfektno - dovoljno snage da potera neku pristojnu kolicinu VSTa, da radi neki video rendering, ali u poslednje vreme primecujem kako mi apetiti rastu, tj, znam da ima brzih masina, ali sve se nekako ustrucavam, jer mi se ne daje dosta vise para za nesto malo samo brze.

Moje pitanje glasi: Koliko je jedan I7 950 cpu brzi od ovog mog, tj isplati li se ulagati u novi komp ? Da li cu dobiti neku vidnu razliku u brzini ? Teoretski bi trebalo, zanimaju me iskustva nekih koji su imali slicnu tranziciju - kako su oni zadovoljni I7 procesorom ? On navodno ima vise jezgara, nije samo sirova brzina ta koja cini razliku, osam jezgara, bla, bla... Znaci - realna iskustva ?

Znatno manja investicija bi bila neki INTEL Core2QUAD Q9550 sa magistralom od 1333MHz i 2.83GHz po jezgru...

Sta vi kazete ?
Old 22-03-2011, 03:10 PM   #2
fly
Junior Member

Default Re: Noobovsko pitanje u vezi kompjutera I7 ili C2Q ?

Realno iskustvo ti ne mogu reci, ali ti preporucujem da se strpis i sacekas da se stanje Sandy Bridge platforme stabilizuje kod nas (treba da stignu ispravne maticne ploce). Ta platforma je bolja investicija od prethodne gde pripada i7 sa odgovarajucom plocom.
pozdrav
fly is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 10:33 AM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by fly View Post
Realno iskustvo ti ne mogu reci, ali ti preporucujem da se strpis i sacekas da se stanje Sandy Bridge platforme stabilizuje kod nas (treba da stignu ispravne maticne ploce). Ta platforma je bolja investicija od prethodne gde pripada i7 sa odgovarajucom plocom.
pozdrav
Hvala na savetu, nisam ni primetio da su se pojavili novi procesori A, kako mislis da stignu ispravne ploce ? Pa vec ima poprilican izbor ploca - od H61 do P67... ? (da li mislimo na isto - socket 1155 i i7 v2 ?)
Old 23-03-2011, 11:31 AM   #4
fly
Junior Member

Mislimo na isto. Razlicito je podnozje za Sandy Bridge platformu, tj za novije i5 i i7 procesore. Koriste LGA1155 i sa H i P67 chipsetom. i7 950 ide u socket LGA1366.
Mozes mnogo informacija naci na internetu o problemu intelovog sata chipa zbog kojeg je vise miliona ploca povuceno iz prodaje i u bolje kotirajucim drzavama pristigle su nove. I kod nas stizu ali jako sporo, potrebno je rezervisati, posto svako ima prava da zameni vec kupljenu plocu + bice i novih kupaca.
Ja sam do sada imao samo AMD racunare, ukoliko bi ulozio pare u intel, to bih sa novom arhitekturom ucinio. Trenutno mi finansije ne daju kupovinu novog racunara, ali bih definitivno uzeo novi intel (po prvi put u zivotu )

pozdrav

I da dodam, najveci broj ploca u prodaji su oni bagoviti . Vrlo mali broj je b3 revizija, sa ispravnim chipom.

Last edited by fly; 23-03-2011 at 11:35 AM.
fly is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 11:51 AM   #5
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by fly View Post
I da dodam, najveci broj ploca u prodaji su oni bagoviti . Vrlo mali broj je b3 revizija, sa ispravnim chipom.
Aha, dakle juriti B3 ? Zato sto vidjam da u nekim oznakama ploca u ponudi, stoji B3... To nisam znao...

Inace, ja sam zakleti Intelovac. AMDa ne volim jos iz dana Durona i Bartona, sa onim ogoljenim jezgrom, pa onda montaza kulera koja moze da slomi jezgro, pa nepotpuna kompatibilnost sa nekim - narocito DAW programima u to vreme... Sada su se mozda popravili, imam neki AMD Athlon64 na poslu - dobro radi, ali ja sam ostao na Intelu... Hvala jos jednom, bas cu malo da izgooglam sta kazu na tu temu neispravnih chipova.
Old 23-03-2011, 12:32 PM   #6
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Pazi,koliko mi se cini taj model koji si naveo ima i dalje 4 (fizicka) jezgra,45 nm i istu kolicinu cash memorije kao tvoj quad 6600.Tek od modela i7-980X Intel daje veseloj decici procesor sa vecim brojem fizickih jezgara.
E sad,ono u praksi (sto bi trebalo da ostvari zeljenu razliku) je Hyper-Threading tehnologija,tj suport po kome OS vidi dupla,virtuelna jezgra i koristi njihove resurse kao fizicka (pitanje je)
Podnozje bi bilo LGA1356 socket i X58 čipset ali naravno u Intelu spominju odgovarajucu softwersku podrsku(bar za ovaj 980X) i okruzenje zbog hyper - thread tehnologije (bas me zanima da li ima i kakvo je prilagodjavanje u Steinbergu i drugim softwerima na ove slucajeve)
Radna frekvencija mi je na 3GHz,maximalana na 3.3 a maximalno zagrevanje procesora do 70 stepeni...
Ma treba puknuti kladzu za 2 soma evra i fino kao covek kupiti Xeona, he he
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 09:15 PM   #7
Matoree
Member

Trenutno najisplativija stvar je i5 2500k. U Srbiji vec uveliko imas B3 revizije H/P 67 cipseta tako da ne brini za to.. On ti je 180e + neka P67 ploca 120 do 150.. 2x2gb memorije 50 - 55evra.
Ako ti nije hitno strpi se do juna/jula jer intel izbacuje novi socket 2011 pa ce pasti cene sandy bridge-ova
Matoree is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 09:33 PM   #8
DzoniPFC
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Matoree View Post
Ako ti nije hitno strpi se do juna/jula jer intel izbacuje novi socket 2011 pa ce pasti cene sandy bridge-ova
+1 za savet
samo sto Intel objavljuje novu platformu krajem 2011 godine.
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 12:33 AM   #9
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Da, mislio sam 4 fizicka jezgra + 4 virtuelna za ove starije i7... Nego, gledao sam i na newegg sa koga su povukli navodno te defektne ploce, sada imaju ponovo, ali sa revizijom 3, to sa neispravnim plocama je vest od recimo januara ove godine... Ima i kod nas raznih 3.0 varijanti. Zvucao mi je zanimljivo i7 2600 na celih 3.4 GHz. Nisu mi se davale pare za na primer i7 950 koji je neznatno brzi od C2Q6600 gledajuci sirovu gigahercazu, dok su ovi novi i7, ceo 1GHz brzi od mog C2Q, a cena ista kao i predhodni i7 modeli. Jako zanimljivo.

Oni najavljuju neki z67 chipset (valjda ce on da bude na socketu 2011), ali kad ga izbace, bice u najavi neki xxx666 i tako u krug. Ne znam koliko ce pasti cena ovih novih platformi - pa jos i one stare i7 drze iste cene. A cene ce padati svakako - to je neminovno. Pitanje samo da li vredi cekati, ili uzeti ono sto trenutno ima u ponudi ? A da cekam 1 godinu - nesto i ne bih, sad trenutno imam neku crkavicu, posle ko zna...

Last edited by psionic; 24-03-2011 at 12:35 AM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 01:22 AM   #10
Matoree
Member

i7 2600k ne vredi razlike u ceni u poredjenju sa i5 2500k...
Matoree is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules