|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Kako cuvate ideje?
mobilni je najbolji i najbrzi nacin za sacuvati ideju Da li imate u glavi citavu pjesmu ili je "krojite", recimo da imate tekst pa na njega radite muziku, dio po dio? obicno krenem od jednog inicijalnog dijela (uvod, strofa, refren) i ako sam u stisci sa vremenom krojim dalje a ako nisam ostavim da se hladi Koliki procenat vaseg rada je ideja, inspiracija a koliko tehnika komponovanja i aranziranja? iako je moje pitanje i mozda malo glupo zvuci reci cu da kod mene licno zavisi od pjesme do pjesme... Da li je muzika koju pravite muzika koju volite i osjecate? ovo pitanje je malo intimno ali mislim da nece skoditi, sto se mene licno tice mogu muziku da podijelim na onu koju stvarno osjecam i onu koju radim da bih mogao od toga da zivim... Da li vas inspirisu ljudi ili dogadjaji? Inspirise me sve ono sto mijenja ustaljeni tok dogadjaja... jos uvijek nemam muzu... ![]() eto ljudi jos par nekih pitanja,da prosirimo thread... Inace Anita iako si istaknuta predstavnica zenskog pola na forumu ides daleko pravo, svaka cast... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
-Izbacen sam iz muzicke skole, pa ne citam note i zato ideje zabelezim na mobilni, ali bi vise voleo da to uradim na papiru. Sve cesce razmisljam da se opismenim, mislim da bih onda pravio kvalitetnije stvari, ali ne znam kako da pocnem sa ucenjem...Koja knjiga, softwer??? Ima li neko ideju, sta je najefikasnije za ispravljanje mladalackih gluposti (gledanje Bruce lee filmova umesto pohadjanja nastave klavira..i sli.)??
-Pesmu krojim tek na kraju, ali uvek prvo smislim najjaci deo, refren, pa onda po njemu ide sve ostalo. U tome je izmedju ostalog tajna uspesnog komponovanja. -Ideja i inspiracija su povezane sa svim ostalim stvarima, kao tehnika i aranziranje, jer jedna drugu nadogradjuje, bar kod mene. - Mogu da osetim svaku muziku, bilo da je opera ili narodnjak, ako je to iskreno izrazeno. Pusto soliranje i pokazivanje tehnike, pa bilo to i vokalne, me ostavlja ravnodusnim. Sve to mora da bude jedno slikarsko platno koje ima ravnotezu i svoju pricu. Iskrenost u muzici se odmah prepozna. Uvek cu radije slusati Kemala Malovcica umesto nekog rokera koji je nagazio fuzz pedalu i svira da zadivi devojcice... Svaku stvar koju radim, pokusavam da osetim, medjutim, to je iz razloga sto malo radim, a kad bi mnogo materijala propustio kroz monitor, onda bi otupeo sigurno i sve radio mehanicki. - Svakodnevni zivot, razgovor sa prijateljima, novine i filmovi su neiscrpna tema za pesme. Imam toliko neopevanih tema kao ideje, da mi je zao sto ih mozda nikada necu realizovati, a znam da su dobre. Last edited by Mogli; 10-09-2007 at 01:49 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
1. Kako cuvate ideje?
2. Da li imate u glavi citavu pjesmu ili je "krojite", recimo da imate tekst pa na njega radite muziku, dio po dio? 3. Koliki procenat vaseg rada je ideja, inspiracija a koliko tehnika komponovanja i aranziranja? 4. Da li je muzika koju pravite muzika koju volite i osjecate? 5. Da li vas inspirisu ljudi ili dogadjaji? _____________________________________ 1. Ako "naiđe" melodija, a ja se nađem negdje izvan svog studijića, onda zapi?em note na papir koji uvijek nosim sa sobom (ili već nekako dođem do njega, ako ga slučajno nemam)... ili nastojim pjevu?iti to i ?to prije stići kod kuće. Imam ustaljenu tehniku da s djecom pričam u toj melodiji i već je putem razrađujem... od čega moja kćerkica luuudi nekad ![]() Ako je tekst, pi?em ga odmah... Ako dođe usred noći, nastojim ne misliti da ću se sigurno sjećati, već se dignem i napi?em. Tek ujutro vidim da li je vrijedilo toga ili nije. 2. Kako kad. Najče?će pi?em inspirativno tekst... Imam faze da par tjedana uopće nisam inspirirana glazbom, već samo textovima i onda pi?em i pi?em... ne nastojim uglazbiti ni?ta. Onda se stvari preokrenu, textovi vi?e ne teku, dolazi glazba.... i kako sviram, shvatim da tu nevjerojatno dobro pa?e pjesma koju sam napisala prekjučer.. spojim ih... i to je to, pojednostavljeno rečeno. ![]() Ili imam text koji me silno inspirira i ?elim ga "hitno" uglazbiti... onda jednostavno radim ba? za njega nastojeći odr?ati atmosferu pjesme i ne raditi nepotrebne kontraste (vesela mjuza/tuzan text... leprsavi durovi i nostalgični stihovi...). Ovo je ono ?to radim za svoj album. Za lovu /po narudzbi radim drugačije. 3. Za novčiće. 0-2% nategnute inspiracije.... ostalo tehnika. Ostalo - skladbe za moj album.... ne znam kako bi to bacila u postotke jer se ustvari znanje manifestira u na?oj inspiraciji. Inspiriran si i to odrazi? na onoj razini znanja koju posjeduje? ili malo vi?oj (inspiracija miče granice poznatog). Zato smatram da je znanje va?no i učim konstantno. 4. DA! 6. Definitivno! Mene mo?e inspirirati apsolutno sve, ako i kada se osjećam "prijemčivo"! Prije nekoliko tjedana inspirirala me breskva. ![]() Ja sa malo ljudi imam povr?an odnos. Moji prijatelji znaju da kad se viđamo da ćemo "čavrljati" na specifičan i dubok način i da će iz toga proizaći pjesma (a mo?da i ne znaju svi... pssssst...). Na instrumentalnu glazbu me inspiriraju emocije i stanja (manje misli). Sjednem za klavir, zatvorim oči, osjetim tonalitet u kojem sam i pustim prste da pričaju ?to ?ele i onda kad naiđu na NE?TO... to zapi?em... pustim ih dalje... pa kad već to sve poprimi neku strukturu, nastavljam dalje. Na instrumentalnu po narudzbi... ovisno koliko je placeno i koliko vremena imam i koliko mi se sviđa namjena. Ponekad poput glumca simuliram zeljenu atmosferu u sebi da bi je prenijela u glazbi, ponekad poput robota napi?em ?ablonske note i to je to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Nakon toga, osnove harmonije su the must. Ja ću skenirati jednu simpatičnu malu knji?icu, pa ti poslati. Ima sve, sa?eto. Pa nakon toga postoje knji?urine koje pro?iruju znanje i dalje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
nisam expert za citanje nota ali imam mobilni uredjaj :P na koji otpevusim ideju ili zapisem text koji mi je pao na um
![]()
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Evo meni se nocas desila jedna zanimljiva stvar, bukvalno sam u snu formirao tri odlicna ambijentala, koja se stvarno mogu meriti sa onim koje slusamo skoro svaki dan... Da stvar bude gora radi se o akusticnim ambijentalima koji su poprilicno retki (ili bar mislim da jesu)... Za jedan od njih (a mozda i vise) sam imao u glavi ideju za spot koji podseca na one koje radi Enigma... Jbg, sad se secam samo tih tehnickih detalja, a ideje su isparile cim sam otvorio oci...
![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Je li ovo dobra ideja? | Tomislav | Computer Hardware | 2 | 12-04-2007 08:42 PM |
ideja | Arthur | Dizajn i konstrukcija studija | 8 | 02-10-2005 11:11 AM |
DEMO ideja | Steka | Promocija radova | 22 | 25-05-2005 08:50 AM |
ideja | dr.Ru | Vlado Georgiev | 2 | 24-02-2005 12:33 PM |