Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-10-2006, 01:27 PM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default prijemcivi bass trapovi?

Elem, montirasmo Mackie u moj skromni atelje i naravno, okupasmo sobu subovima i bassevima, te dobismo divni fashionable comb filtering, iliti, srpski, opstu papazjaniju od frekventnog odziva. Najupecatljivi problem (osim subova koji reverberisu po 2 sekunde (!) ) jest nedostatak konkretnosti u opsegu oko 100-200hz, znaci ona lepa tvrdoca koju svaki self-respected kick mora da ima na dnu Sta je tu je, vecina budzeta je otisla na sredjivanje ventilacije i srodnih civilizacijskih potreba, te nam preostaje da se logikom stapa i kanapa snadjemo za akustiku (barem za prvo vreme). Dakle, treba mi preporuka za jednostavno ublazavanje posledica pravouganoih osnova moje sobe 4.5m x 5m, u maniru "uradi sam"..

P.S : jedno zapazanje : kada smo testirali Mackie i uporedjivali ih sa NS10 u tom opsegu (100-200hz), Yamahe su ispadale veoma konkretnije.tvrdje... Ostaje nedoumica da li je to rupa u opsegu Mackie-a, ili posledica toga sto Mackiji guraju mnogo vise subbasseva u prostoriju pa time prave znacajno vecu papazjaniju od divnih mojih Yamahica... ?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2006, 01:36 PM   #2
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: prijemcivi bass trapovi?

Meni je cika Bogi dao finu ideju, ali bolje neka on to pojasni. Mislim da je izvodljivo i ne previse skupo
Old 16-10-2006, 01:50 PM   #3
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

cika-bogi je nestao sa ICQ-a, inace bi odavno bio udavljen al evo moze i javno, za opstu dobrobit.. a mozes i ti da prenes njegovu mudrost nama
Old 16-10-2006, 02:35 PM   #4
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
P.S : jedno zapazanje : kada smo testirali Mackie i uporedjivali ih sa NS10 u tom opsegu (100-200hz), Yamahe su ispadale veoma konkretnije.tvrdje... Ostaje nedoumica da li je to rupa u opsegu Mackie-a, ili posledica toga sto Mackiji guraju mnogo vise subbasseva u prostoriju pa time prave znacajno vecu papazjaniju od divnih mojih Yamahica... ?
moj subjektivni dojam je da mackie ima prepumpane baseve (temeljeno na slusanju hr824)...uz ogavne visoke, to je glavni razlog zasto ih ne volim...

nadam se da si ih dobro odmakao od zida...
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2006, 02:56 PM   #5
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Imas na Mackie-u pozadi bass mannagment, ako to ne pomogne, moraces da budzis sobu. Yamahe ti odaju utisak cvrstoce zato sto one u problematicnom opsegu emituju simbolicno, te ti to kada soba napumpa dodje "na taman", a Mackie je inace debeo, pa ti se sve razlije. Za pocetak ih odmakni od zadnjeg zida i pokusaj da pazljivim usmeravanjem (simetricnim; metar i pomeras za iste vrednosti i levi i desni) dodjes do pozicije kada ti najmanje smeta. Kada se to desi (a nemora da znaci da ce to biti brzo, govoreno u danima), onda definises sta ti smeta, pa po tome sredjujes sobu.

Evo ti neki link za DIY

http://www.bobgolds.com/TrapTodd/home.htm

http://www.far-audio.com/silentstudio.html

http://www.readyacoustics.com/index.php?go=home.welcome

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/vi...e09378874af450

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=4581

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=7210

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=5928

http://www.cloneensemble.com/basstraps.htm

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=4091

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=7278

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2006, 04:13 PM   #6
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ima ovde super linkova, kod Ogija, a ono sto je Bogi meni predlozio - izmedju plafona i zidova napravini podkonstrukciju pod 45' i sa prednje strane staviti azmafon, preko njega platno (ako sam ga dobro skapirao). Znaci, rostilj, ili lajsnice koje ce da drze azmu, koja spaja zid i plafon i tako u krug, po celoj sobi
Old 17-10-2006, 02:39 AM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Pozdrav svima,

Izvin'te na cekanju

Quote:
Elem, montirasmo Mackie u moj skromni atelje i naravno, okupasmo sobu subovima i bassevima,
Da, Mackie moze da svira nisko i jako na tom opsegu, basovi su im prilicno divlji... barem po mojim opazanjima.

Edit:
-------
Pricam o svom subjektivnom utisku koji sam stekao slusajuci ih nekoliko u raznim sobama, nemam nista protiv njih, osim sto mi "zvuce" ubistveno obeshrabrujuce ako bi im se morala "sredjivati" akustika prostorije u kojoj sviraju, tako da molim ponosne vlasnike ovih zvucnika da mi ne uzimaju "za zlo" ceste negativne komentare i "kritike" koje u zadnje vreme piskaram po Forumu. Za njih je stvarno potreban izuzetan talenat da bi se neko ko miksa na njima izborio sa bassovima koje "rasipaju" uokolo "sakom i kapom"... Zasigurno covek koji je "odrastao" na "tankim", kompresionim i papirnatim Iskrama nema ni "teoretske" osnove za takav "talenat"... navika je za***ana pojava

Inace govorim iz ugla coveka od koga ce neko potencijalno traziti da predlozi resenja za sredjivanje akustike prostorije u kojima doticni monitori sviraju, a da se suzdrzavam da odmah kazem da najverovatnije monitori ne odgovaraju, ili njemu licno, ili njegovoj sobi ili svemu zajedno... jer i nije svaki monitor za svakoga niti za svaku sobu, to je vrlo individualna stvar. Kupovina monitora iz kataloga se previse cesto zavrsava na ovaj nacin... zamisli da si ih kupio i da ti zvuce ovako... jedino ti preostaje da ih vratis nazad u prodavnicu!

Znaci, ko uspeva na njima da uradi mix u svojim uslovima... svaka mu cast! Nemam nista protiv toga, ali ne treba odmah ocekivati da to moze svako u svakoj prostoriji...
-------

Srediti akusticki njihov bass u prostoriji visestruko prevazilazi njihovu cenu.

Pokusaj sa kontrolama "od pozadi" da sebi pomognes, ali nisam optimistican.
Quote:
te dobismo divni fashionable comb filtering, iliti, srpski, opstu papazjaniju od frekventnog odziva.
jbg...
Quote:
Najupecatljivi problem (osim subova koji reverberisu po 2 sekunde (!) ) jest nedostatak konkretnosti u opsegu oko 100-200hz, znaci ona lepa tvrdoca koju svaki self-respected kick mora da ima na dnu
Definitivno Mackie HR824 nije za tvoju sobu, barem po onome sto navodis da su simptomi. Jedino ti preostaje da nateras svoj Brain Signal Processor between ears, da ti uradi akusticku korekciju... druge nema.
Quote:
Sta je tu je, vecina budzeta je otisla na sredjivanje ventilacije i srodnih civilizacijskih potreba, te nam preostaje da se logikom stapa i kanapa snadjemo za akustiku (barem za prvo vreme).
Ako govorimo konkretno o HR824, "stap i kanap" ce tesko pomoci...
Quote:
Dakle, treba mi preporuka za jednostavno ublazavanje posledica pravouganoih osnova moje sobe 4.5m x 5m, u maniru "uradi sam"..
Evo jedne.... ne koristi Mackie i...
Quote:
...miksaj na NS10. Sam si sebi sve odgovorio. osim ako smatras da si dovoljno mocan da pobedis prirodu...

@OFF
To sto sam tebi predlagao, njemu nece pomoci, odnosno, cuce da mu je bolje, ali ako je u pitanju HR824, to mu ne radi posao.

@Oggy
Predlagao sam mu pozicioniranje zvucnika jos letos, kada smo testirali u njegovom "skromnom ateljeu" SuperMEE...
Savet koji si mu dao je dobar, i drago mi je da je barem jedan covek ustanovio svojim Brain Signal Processor-om da to IMA UTICAJA... bez obzira sto nemas teoretska znanja o akustici... ili si "tanak" u toj oblasti... imas usi i koristi ih na najbolji moguci nacin

@fipke
Odlicna je ideja sa kantom, i prosirujem je na plasticno BURE za kupus!
Predlagao sam mu letos neotpakovane "bale" staklene vune (Ursa, recimo) i/ili dzakove sa pamucnim krpama... ne znam da li je to probao. Za "stap i kanap" mogu da pomognu, a posle moze da sve to baci ako mu ne treba...

Elem, saveta mislim da je bilo... cak i ovako "primitivni" tretmani kostaju nesto novca i ta cinjenica ne moze da se izbegne u potpunosti.

pozdrav

bogi

p.s. Ako je u pitanju posao, onda treba odraditi taj posao, a ne smarati se sa sredjivanjem akustike za monitor, imas NS10 i radi na njima.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2006, 10:11 AM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

hvala
Old 17-10-2006, 10:33 AM   #10
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ima li neko jos konstruktivnih predloga?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules