Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-04-2006, 11:20 AM   #1
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Default Pitanje za Boggy-a - (dithering)

Dal mozes nesto da mi objasnis oko ditheringa?
Imas(npr.) 44.1 24 bit fajl e sad mozes iz DAW-a da ga save u 16 bit.
Sta se desava, dali mu on prostom matematikom oduzme 8 bit, ili to uradi ozbiljnijom metodom, i dali treba koristiti neki ditering plug?
Dali postoji neki program koji ozbiljno radi matematiku prevodjenja?
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2006, 11:37 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Pitanje za Boggy-a

Zdravo LACKY,

Ako mozes promeni naslov topica u nesto smislenije...

Quote:
Originally Posted by LACKY
Dal mozes nesto da mi objasnis oko ditheringa?
Imas(npr.) 44.1 24 bit fajl e sad mozes iz DAW-a da ga save u 16 bit.
Sta se desava, dali mu on prostom matematikom oduzme 8 bit, ili to uradi ozbiljnijom metodom, i dali treba koristiti neki ditering plug?
Dali postoji neki program koji ozbiljno radi matematiku prevodjenja?
Dithering je nesto drugo.

Prvo, kada oduzmes 24bitnom podatku osam bitova i napravis 16bitni podatak cinis gresku koja se u vasem poslu moze CUTI kao sum kvantizacije, sto je mozda najruznija pojava u digitalnom audiu odmah iza digitalnog klipovanja/overloada.

Da bi se to koliko toliko popravilo postoje razliciti nacini. Osnova je dodavanje i/ili menjanje najnizih bitova u novostvorenom 16bitnom podatku i korigovanje suma kvantizacije u cilju da bude PRIJATNIJI. Najcesce se zadnja dva tri bita menjaju pseudoslucajnim sekvencama koje mnogo vise lice na beli sum od suma kvantizacije (sto i nije tako tesko!)... a to se ljudima izgleda vise svidja...
To su neke osnove... dalje postoje algoritmi sa imenom i prezimenom ciji je mehanizam tajna a mogu se kupiti u okviru nekih sprava (Weiss recimo), cipova i/ili kompjuterskih plug-inova...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2006, 12:50 PM   #3
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Zdravo LACKY,

Bas si me preduhitrio, a ja hteo da dam isti takav naziv za svoj topic! Boggy, ne znam koji editor koristis, ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as??
Jednostavno, kad ucitam neke plugin-ove za mastering u Wavelab, nista od toga se nece primiti ako nisam isao na opciju = render....., ali mi tada fajl koji sam obrajdivao ostaje u 48 bit-nom formatu....Znaci, kada ucitam dithering UV22HR u Master section, ne znam da li se postupak ditheringa uopste odigrava na doticnom fajlu kada ga sacuvam kao - save as??
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2006, 12:58 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli
Bas si me preduhitrio, a ja hteo da dam isti takav naziv za svoj topic!

Quote:
Boggy, ne znam koji editor koristis,
Nijedan, ako mislis na audio editore... cackam nesto po audacity (mlad sam, naucicu ja to... jednog dana )... inace za tekst koristim notepad
Quote:
ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as??
Ne znam, to moras da iscitas u uputstvu, ili da pitas proizvodjaca.
Generalno je sasvim normalno ne raditi dithering dok nema odsecanja bitova, cim se to desi morao bi dithering.
Quote:
Jednostavno, kad ucitam neke plugin-ove za mastering u Wavelab, nista od toga se nece primiti ako nisam isao na opciju = render....., ali mi tada fajl koji sam obrajdivao ostaje u 48 bit-nom formatu....Znaci, kada ucitam dithering UV22HR u Master section, ne znam da li se postupak ditheringa uopste odigrava na doticnom fajlu kada ga sacuvam kao - save as??
To stvarno ne mogu znati, to je stvar funkcionalnosti programa koji koristis... ako nema u uputstvu.... onda moras da komuniciras sa proizvodjacem... nema ti pomoci.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2006, 04:23 PM   #5
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Zna li onda neko drugi odgovor na ovo pitanje?
Old 27-04-2006, 04:40 PM   #6
mandrak
Senior Member

mandrak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli
Bas si me preduhitrio, a ja hteo da dam isti takav naziv za svoj topic! Boggy, ne znam koji editor koristis, ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as??
U Wavelabu ima? opciju bit meter i on ti u stvari pokazuje na koliko ti je bita fajl sa kojim radi?... onda u master sekciji uključi? UV 22 HR i napravi? save as u krajnji 16 ako je u pitanju cd... ja tako stalno radim i nisam primjetio neke gre?ke u master fajlovima.
?to se samog dithering alata tice puno ljudi preporuca Ozon-ov algoritam.
mandrak is offline   Reply With Quote
Old 28-04-2006, 04:58 AM   #7
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Zdravo LACKY,

bogi
Opet ti sa kesom!
OFF zajebava, treba njemu ON!
Pitanje sam postavio zbog dileme koju imam, a ti si mi nekako naj pouzdaniji za objasnjenje.
Daj rasvetli do kraja, i ponudi naj bolji metod.

Last edited by LACKY; 28-04-2006 at 08:09 AM.
Old 28-04-2006, 05:57 AM   #8
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Zdravo LACKY,

bogi
Imam osecaj ,kao da si pomislio da te zajebavam.
Zanimalo me sta mislis o tome!

Last edited by LACKY; 28-04-2006 at 08:10 AM.
Old 28-04-2006, 10:48 AM   #9
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by mandrak
U Wavelabu ima? opciju bit meter i on ti u stvari pokazuje na koliko ti je bita fajl sa kojim radi?... onda u master sekciji uključi? UV 22 HR i napravi? save as u krajnji 16 ako je u pitanju cd... ja tako stalno radim i nisam primjetio neke gre?ke u master fajlovima.
?to se samog dithering alata tice puno ljudi preporuca Ozon-ov algoritam.
Pa ajde probaj da bez renderovanja odradis neki fajl sa nekim efektom i idi samo na opciju save as, pa ces videti da se nista nije dogodilo!
Old 28-04-2006, 11:00 AM   #10
gimche
Junior Member

gimche's Avatar

Ne, ako ides u wavelabu na save nece izvrsiti dithering. To se, isto kao i efekti, desava pri renderovanju fajla.

Boggy je dao veoma dobro objasnjenje ditheringa, ali nije pomenuo nesto sto je veoma vazno - dithering treba raditi samo jednom u kompletnom procesu produkcije jer u suprotnom nastaju dodatni problemi (sum, krcanje...). Dakle najbolje je "drzati" fajl u visokoj rezoluciji sve do finalnog renderovanja (nakon masteringa) i onda ga ditherovati na 16 bita.
gimche is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules