|
|||||||
| Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Member
|
Kada na vokal ubacujete VST-DX efekte dupliranja ili modulacije (chorusi ili flangeri) da li dinamicku obradu na istom kanalu stavljate pre ili posle pomenutog efekta ? (valjda je razumljivo ovo moje zakomplikovano pitanje) :roll:
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
|
Mislim da sam razumeo tvoje pitanje...
Ja obicno glas obradim prvo EQ pa dinamicki procesor a tek onda sve ostale efekte.. U tvom slucaju bih isao EQ -> compressor -> chorus/flanger. Ali u principu nema pravila! Slusaj, probaj, svakako ti je finalni zvuk najbitniji.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ton magistar
|
mos modulacijske efekte i na send, ali im namisti 100% wet, ko sto ucinis na reverbu ili delayu.
|
|
|
#4 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Pozdrav |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Pro Member
|
@Max. Sandro
Dajte neke uopstene preporuke o redosledu efekata, bar za neke tipicne slucajeve, kako za inserte, tako i za sendove Ono cega se ja pridrzavam - uvek prvo Delay pa Rev na sendovima i uvek prvo EQ pa compres na insertima. Je l' to OK? Hvala |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Pro Member
|
Za sendove ti je sve jedno jer su returnovi posebni kanali ..... sto se ovog drugog tice kako hoces zavisi za sta ti treba ......
Pozdrav |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Senior Member
|
Quote:
Pretpostavljam kori?tenje kompresor/limitera pri samom snimanju. Reverb bi zasigurno trebao do?i zadnji u lancu za tretiranje instrumenta. To ako ti slu?i za pozicioniranje instrumenata u snimci, dalje/ bli?e.. Barem za neki prirodan zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim a ako netko voli eksperimente mo?e kako ho?e stavljati a i ovisi za ?to treba .. A opet ako o?e? samo na delay staviti filter ili eq, ili jaku kompresiju na reverb ili phaser, ma... kreativnost je jedina granica pretpostavljam |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Member
|
Hvala na odgovorima
|
|
|
#9 | ||
|
Senior Member
|
Quote:
Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#10 | |||
|
Senior Member
|
Quote:
Nisam mislio na jaku upotrebu, tako da to bude finalizirano, ni govora. Govorim samo za eventualno sprije?avanje clippinga. To je prvenstvena namjena. A ako ima? lo?eg pjeva?a, da malo izjedna?i sve to skupa. Naravno minimalna upotreba, jer kome treba snimljen skroz kompresiran vokal koji se ne mo?e naknadno sre?ivati ili ?um? Krivo si shvatio ?to sam htio re?i Istina reverb utje?e na boju, ali ja ga koristim za odredjivanje pozicije zato sam i rekao "zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim", a za bojanje radije koristim manji delay. Vjerovatno cilja? na manje room reverbe u smislu dobijanja malo ve?e prostornosti recimo ,noga, dobo? itd.. |
|||
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|