![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Drugovi jel koristite odredjen redosled plagina na masteru ili kombinujete.
Ja cesto ovako radim, mozda i gresim, pa me vi ispravite: Eq multiband com limiter |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
zavisi sta treba, taj je redosled, ali to bas i nije odgovor koji ocekujes, jel?
![]() Pored toga, redosled definitivno zavisi od monitoringa i kolicine informacija koje cujes i kako cujes. Analogno tome pristupas procesingu - obicno digital eq za 'clean-up'(mozda i M/S ako je potrebno), eq za re-balans spektra(ako je potrebno), frequency dependent compression najcesce u funkciji deessera(ako je potrebno), kompresija (ako je potrebno) i to u varijanti digitalna ili analogna(mozda i M/S), analog eq za neki sweetening/farbanje(ako je potrebno), pa limiting. Opet, ako je potrebno, lanac moze sadrzavati jos neke varijante procesinga. Ako si zadovoljan kako ti nakon 'masteringa' zvuce trake tj. da li se ok transliraju na druge sisteme slusanja ne vidim razlog zasto bi gresio. Pitanje za tebe: Da li po default-u stavljas mb-compressor?
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Potpuno si u pravu, sam najbolje znas sta zelis, slusas pa kako ti se dopadne.
mb-compressor stavljam uvek, imam obicaj skoro uvek da kompresujm visoke, volim da se cuje nekako mekano, nekako mi to prija usima, neznam tako bar ja volim. Skoro nikad ne koristim classic compresore, jel ne zelim bas uvek da sve kompresujem, vise volim multiband. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Pa to je dosta...kompleksno pitanje...
Prvo, treba znati da inače nije svejedno koji je redosled čega na kanalu (insertu) i da u mnogome zavisi šta se želi postići... Na primer, nije svejedno EQ pa kompresor i obrnuto...makar i na kanalu...a ne čak na masteru...! Želiš li da kompresuješ ekvivalizovano ili ekvivalizuješ kompresovano? E jbg... Dakle sa tim se valja poigrati da bi se došlo do toga šta to podrazumeva, pa onda šta to zapravo znači, šta je krajnji ishod ... A sad to pomnoži sa 7 trilijardi efekata koji se mogu naći na insertu... Pa puta godina rada, iskustva...itd... Dakle, radi , probaj, nauči, zaključi... Ljudi očekuju da je ovo zanat. Da to svaka budala radi... ...da... ...ali tako onda i zvuči! Razlika je kao McDonalds ili neki fini restoran... Može po kalupu, specifikaciji, presetu, a može iz srca, znanja , iskustva, ljubavi... ![]()
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Bockie zadao si mi veliki zadata, idem sad ja to sve lepo da isprobam, da kombinujem itd...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
U videu prati odgovor na svoje pitanje, a ne upotrijebljene plagine, jer je video reklamni. ali, veoma upotriijebljiv.
![]() www.waves.com/yoad-nevo-mastering-with-waves PoZzzz. Last edited by alfom; 24-10-2013 at 04:51 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Superoperater
|
![]()
Evo ti banalan primer i pojednostavljenje onoga sto je Bockie rekao:
1 - comp, eq : Imas materijal sa mnogo jaceg basa, stavis npr obican kompresor pre EQa, zvuk brze predje treshold i ceo zvuk krene da "duckuje" u ritmu bas kicka na primer...Stavis EQ, smanjis bas, ali dinamika otisla u out (zavisi kako stoje parametri na kompresoru) 2 - eq, comp : Stavis EQ, skines taj bas na normalnu vrednost, sada u comp koji sledi posle EQa , ulazi materijal sa manje basa. Kompresor ravnomerno reaguje i ne gubi se dinamika, nema duckinga od kicka, koji je prvi prelazio treshold... obican (single band) compresor smanji citav spektar zvuka, ako mu pik u bilo kojoj frekvenciji predje treshold.
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Gledao sam (i pribilje?io) jedan video-čas, gdje je uča uradio ovo :
1 - kako je izvezeni mix bio dosta tih (cca. -24 dB pik, i RMS jo? manje), ubacio je prvo Q1 EQ. Ali, nije dirao ni?ta od frekvencija, nego je samo na njemu podigao izlazni nivo. Dakle, nije radio npr. normalizaciju, ili npr. da je sve podigao sa L3 i sl. 2 - nakon toga je postavio Renaissance Channel, 3 - pa onda CLA2A, 4 - ... itd. ostalo. Obja?njenje za ovaj dio posla (koliko sam razumio) je balansiranje traka mixa, uz pobolj?anje njegove op?te zvučne slike, bez 'o?tećenja' sadr?aja. Nakon toga je slijedio niz operacija gdje je glavnu ulogu odigrao EQ, i nakon njega Kramer HLS Channel i na kraju L2 limiter. Dakle, 'profesor' je, nakon preslu?avanja mixa, znao ?ta je krajnji cilj, te kako da posla?e plaginove, podesiti parametre, ... , da bi napravio odličan mastering tog jednog mix traka. Su?tina redoslijeda je : u razumijevanju sirovog materijala, ?eljenog krajnjeg rezultata, poznavanja plaginova (ako se koriste VST), njihovih mogućnosti i namjene, ... , ?to zahtjeva ne mali napor učenja, eksperimentisanja, praktičnog rada, ... , i na kraju svakako razmjene znanja između sound in?enjera. E, ovo posljednje je vjerovatno najte?i posao. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Redosled povezivanja | Francuz | Audio Produkcija - Tehnike | 28 | 23-02-2008 05:42 PM |
Normalizovanje, redosled | Mogli | Audio Produkcija - Tehnike | 47 | 13-10-2005 04:20 AM |
Redosled efekata na kanalu | acaradio | Audio Produkcija - Tehnike | 38 | 07-06-2005 01:11 PM |