Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-09-2010, 05:30 AM   #1
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default vise od 4GB na starijim windowsima?

Da li je iko probao Windows XP x64 ili Windows Server 2003 sa standardnim aplikacijama i sa 4GB ili vise RAMa. U stvari, moze bilo sta sto moze da adresira vise od 4GB a da nije Windows 7. Po tabeli na Microsoftovom sajtu oni mogu da adresiraju vise od 4GB RAM-a, interesuju me samo realna iskustva sa standardnim aplikacijama (acrobat, firefox, itd), jer net i google... kao sto se moze videti iz prilozenog imam i ja

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2010, 08:48 AM   #2
kejkz
banned

Default Re: vise od 4GB na starijim windowsima?

Probao, sve radi kako je i propisano... u emulacionom modu ili u pravom x64. Imamo jednu server stanicu ovde na kojoj je Win Server x64 2003 koja evo vec 4 godine radi bez prestanka, a cesto se na njoj nesto radi.
Old 10-09-2010, 05:08 PM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ja radim svakodnevno u Windowsu 7 64bit - sve tipa MS Office, Photoshop, 3D Studio Max 64bit, Gom Player, Winamp... radi stabilno. Radilo je stabilno i na starom Windowsu 2003 64bit, ali nisam nesto dugo bio na njemu.
Old 11-09-2010, 09:11 AM   #4
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Takodje Win 7 64.bit Ultimate, sve potpuno stabilno i u emulacionom modu. Osim nekih "prastarih" plug-ins.
Mislim da je nepotrebno eksperimentisati sa starijim Win-sistemima jer je Win 7 64.bit Pro ili Ultimate pravi pogodak, naravno uz dodatna podesavanja za DAW sisteme.

Last edited by 66musicman; 11-09-2010 at 09:14 AM.
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2010, 09:23 AM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

da ponovim
Quote:
Originally Posted by boggy View Post
.........U stvari, moze bilo sta sto moze da adresira vise od 4GB a da nije Windows 7. ...........
Hvala svima.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 11-09-2010, 01:32 PM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by 66musicman View Post
takodje win 7 64.bit ultimate, sve potpuno stabilno i u emulacionom modu. Osim nekih "prastarih" plug-ins.
Mislim da je nepotrebno eksperimentisati sa starijim win-sistemima jer je win 7 64.bit pro ili ultimate pravi pogodak, naravno uz dodatna podesavanja za daw sisteme.
+1 Za 7... Ali posto win7 nije tema, ja vec rekoh da sam od 64bit aplikacija probao npr. 3dstudio max 64bit na Windowsu 2003. Nisam se dugo zezao sa Windowsom 2003, ali dok je radilo - radilo je bez problema... Samo trebaju dobri drajveri za uredjaje i sve ce biti ok.

Programi tipa office i slicni koji nisu bili striktno 64bit su radili ok, instalirani u program files x86... M$ Office, Winamp, Gom Player, Opera, Easy CD-DA Extractor, Sound Forge... Oni mi idu po defaultu na svaki windows koji instaliram, pa i na taj 2003 i radili su sasvim ok, kao i na XP 32.

Last edited by psionic; 11-09-2010 at 06:02 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2010, 10:03 PM   #7
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Izvinjavam se, nisam pazljivo procitao post.
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2010, 11:45 AM   #8
sinvelikogmajstora
Member

sinvelikogmajstora's Avatar

ja sam koristio xpx64 sp2 neko vrijeme sa 4GB rama i imam bas dobro iskustvo sa svim aplikacijama. u nuendu sam uspijevao napuniti svih 4GB uz totalnu stabilnost u radu.sve je radilo super dok nijesam uzeo delta 1010 karticu(postoji samo beta driver za xpx64)pa su poceli problemi...od tada sam na win7prox64.rado bih se vratio na xp da je to moguce.
provjeri postoje li drajveri za tvoju masinu.ako imas srece xpx64 ce da ti radi strasno.
sinvelikogmajstora is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2010, 04:26 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Prvi utisci koriscenja Windows 7 x64 su prilicno zadovoljavajuci osim sto su prestale da rede neke stvari za koje bas i nisam ocekivao da ce praviti problem:

1. Obican pristojan laserski stampac HP LJ1010 ne moze da radi pod Win7 jer HP odustaje od podrske za njega i ocekuje da se kupi ponovo stampac (slican ovome, samo taj ima drajver za Win7). Napominjem da cak nece raditi ni preko mreze, ako se stampac nakaci na neku drugu masinu sa XP... posto drajver treba da se instalira i na klijent masini (Win7) a to ne moze. Ovo je najverovatnije poslovna odluka HP,... da natera sve korisnike koji prelaze na Win7 da kupe ponovo stampac, sa cak istim toner kertridzom.
2. Skener takodje vise ne radi (Microtec 4800) ali on je bio problematican i na XP, ali je nekako radio.
3. (stari) ViPlay ne radi na Win7... potpuno mi je nejasno zasto. GOM player radi bez problema.

Od softvera nisam jos sve probao, ako nesto ustanovim da ne radi a standardno je... napisacu ovde.

Takodje mi se (ruzna?) navika da kompresujem diskove izuzetno obila o glavu, posto Win7 vise nije hteo da se podigne ni pod kojim uslovima ... naravno.. nikakvo upozorenje nisam dobio sta ce da me snadje ako kompresujem njegove butabilne fajlove... morala je preinstalacija (ni repair, ni dekompresovanje fajlova iz "text moda" nije pomoglo)

Nije mi jasno zasto Win7 particionira disk uvek na dve particije ako disk na koji se instalira nije particionisan.. te smo morali pod linuxom da particionisemo disk na jednu particiju (NTFS) pre instalacije Win7 i tada se nije "bunio" instalirao je sve na tu jednu.

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 14-11-2010 at 05:06 PM.
Old 14-11-2010, 05:27 PM   #10
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Nije mi jasno zasto Win7 particionira disk uvek na dve particije ako disk na koji se instalira nije particionisan.. te smo morali pod linuxom da particionisemo disk na jednu particiju (NTFS) pre instalacije Win7 i tada se nije "bunio" instalirao je sve na tu jednu.
Kostisti jednu od tih particija za instalaciju boot loadera, ili kao temporary storage. Verovatno te je zbunilo, pa si prekinuo instalaciju. Da si nastavio, posle instalacije bi ostao sa jednom.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules