|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Dakle, imam ASUS Xonar Essence STX kartu na računaru, i planiram da je uparim sa nekim malim aktivnim kutijama.
Iako sam se samogradnjom zvučnika bavio veoma dugo i u svojoj "kolekciji" imao dosta ozbiljnih kutija, (Kef, Dynaudio, Focal, Vifa... zaključno sa Scan Speakom), sada mi je (sticaj okolnosti) nametnuo da se malo poigram i nečim sa čim do sada nisam imao dodira. Prostor u kom slušam muziku je relativno mali, do daljeg će mi "pogon" biti pomenuta ASUS kartica, a na nju bih nakačio neke manje aktivne studijske monitore, tipa Genelec 1029a ili Genelec 1030a ili čak možda i nešto od Samson Tech, recimo Rubicon R5a ili Rubicon R6a, koje su, samim tim što imaju ribon visokotonac, meni možda i najinteresantnije. U sustini, znam kako je većina ovih kutija ocenjena kada je studijski monitoring u pitanju, i kakve su im i reference i preporuke, ali me zanima da li je neko ovde sa foruma imao prilike da se ozbiljnije pozabavi ovim/ovakvim kutijama (ili nečim sličnim) sa stanovišta audiofilstva i tog nekog kućnog uživanja u čarima dobre muzike na nekoj ovakvoj ili sličnoj kombinaciji? Vidim da se ovde u dosta negativnom kontestu pominje Behringer, ali meni su se vizuelno veoma interesantim učinili TRUTH B3030a i TRUTH B3031a) baš zbog već pominjanih ribona na visokotonskom području sa kevlarom na bas području. Muzika koja se sluša je veoma raznovrsna, trenutno se sluša na AKG K701 i uključuje i dobar džez, blues, ume tu itekako (i često, "koreni") da uleti i dosta energičnija i življa muzika, čvrst gitarski rif, dobar instrumental, ali i Massive Attack, Prodigy, Yello... Svako mišljenje, sugestija, preporuka... su naravno dobrodošli. Pozz p.s. nadam se da nisam mnogo pogrešio po pitanju iznošenja problematike na jednom ovakvom mestu gde se, koliko vidim ljudi bave uglavnom samo profesionalnim monitoringom... ipak, jedan od razloga koji me naterao na to da ovde iznesem svoju "problematiku" jeste i to što verujem da se u svakom onom ko se bavi stvaranjem i obradom muzike na jedan tako ozbiljan način, nalazi i krije i po jedan mali neozbiljan audiofil. Last edited by gfx; 11-04-2011 at 08:49 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav,ja sam na rumskom takodje "turista",vise sam na audiofilskoj strani!
![]() Ovako ,taj ASUS je odlicna kartica koja u sebi ima dobar dac... Cuo sam je uparenu na radio stanici sa aktivnim JBL kutijama....e sad zvuk meni to nije to ,sigurno moze bolje,verovatno je na radiju neka kompresija 256kbps ili mozda cak i 320,ali meni je zvucalo malo bzvz tj,. dosta tvrdo i plasticno,prilicno suvlje od HI-FI ja .........Te JBL kutije "rece gazda " platio je 600 e(tako da nije neki HI-END)...sigurno da to moze bolje....kablovi su mu Mogami-Neutrik u celom studiju.... Ono sto mislim da je bolje u slucaju "slusanja" hifi-ja jeste zaseban sistem sa pasivnim kutijama i sto da ne i ext DAC uredjajem,pa optika,spdif.... to je moje misljenje.... Dobro je da si se ovde javio sa tim pitanjem,ima iskusnih studijskih lisaca....pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Ok, imas neku kartu (koju verovatno niko na ovom Forumu ne koristi), 'oces na nju da nakacis neke monitore... nema problema... nakaci... poslusaj... ako ti odgovara.... super... ako ne... menjaj...
Par saveta: 1. Ribbon tweeteri sami po sebi nisu garancija ni za sta. Postoje dobri i losi. Ako cena jednog kvalitetnog ribbon tweetera visestruko prevazilazi par navedenih (aktivnih!) monitora, onda tu verovatno neka razlika postoji. 2. U DAC-u je DAC cip najmanje bitan od bitnijih stvari. A bitnije stvari su napajanje, izlazni bufferi, i clock generator. 3. Batalite specifikacije, forumske diskusije i izgled... ako pricamo o zvuku, onda je bitno slusanje, a ne citanje, gledanje i racunanje. 4. Ako sluhom uspevate da detektujete razliku onda izaberite bolje 5. Ako sluhom ne uspevate da detektujete razliku, izaberite jeftinije. pozdrav bogi p.s. Dobrodosao na Rumski, btw ![]()
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Ne znam ni ja sto da ti kazem... Tebi treba zvucnik sa slusanje/uzivanje u muzici jel tako? To ne moze niko da odabere za tebe!
Od ovih sto si pomenuo gore bih obratio paznju na genelec-e vise od ostalih. Najbolja je varijanta da slusas, slusas i opet slusas. Uporedjuj i odluci. Pozdrav
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Pre svega bih želeo da se zahvalima svima na učešću u temi i iskazanoj dobrodošlici, ali i dobroj volji da pomognu u rešavanju ovog mog "problema"
Meni prevashodno treba mali zvučnik (bas do 6") za slušanje muzike i uživanje u istoj, i puno mi znači svaka sugestija (ne ona tipa, "uzmi to i to") koja bi me samo usmerila u pravcu obraćanja pažnje na neke konkretne modele, koji bi mogli biti interesantni sa tog aspekta. Za ovih nekoliko dana koliko sam intezivno listao teme o monitorima na forumu, naišao sam recimo na jedan, meni veoma interesantan podatak vezan za neke novije Yamahe, koje su uglavnom "ispljuvane" kada je studijski monitoring u pitanju, ali je na par mesta uz njih prilepljen epitet "dobre možda za HiFi, ali za monitoring ne"... To je taj neki putokaz i usmerenje koji ja pokušavam da nađem, jer sam siguran da ovde ima mnogo ozbiljnih ljudi koji se bave i slušanjem i radom na vrhunskim monitorima, ali i preslušavanjem svega urađenog na nekom (možda i vlastitom) dobrom HiFi sistemu, kutijama, i poređenjem poput, "e ovo svira slično i ovde i tamo", ili "e ovo nema veze jedno sa drugim". Inače ja sam u proteklih nekoliko dana obišao i par radnji i preslušao (onoliko koliko je to moguće, sa istim materijalom, u apsolutno neprikladnim uslovima za to) par modela za koje sam čuo ovde na forumu, i evo neke moje slike o njima: Adam A7X Esi nEar 05 Mackie MR5 M-Audio 5Xa De Luxe KRK RP5 G2 Genelec 8020 Od svih navedenih, na mene je definitivno najjači utisak ostavio Adam A7x, jer jednostavno to što on daje na viskom i srednjetonskom području, ni jedna druga kutija nije mogla ni da priđe. Ipak kompletnu sliku dosta kvari "plitak" bas i naravno (ali ne presudno) cena. Najprijatnije iznenđenje, u svakom pogledu, ze mene je bio ESI nEar 05 sa lepo izdefinisanim basom, portom na zadnjoj strani kutije, koji dozvoljava određeno "kurvanje" u prostoru sa dubinom koju sama kutija daje, i veoma lepim čistim, transparentim visokotonskim područjem. On mi je za sada favorit, obzirom da su mi KRK i M-Audio puštani u trenutku kada je u radnji već bilo i gužve i žamora pa nisam mogao da se skoncetrišem na sam zvuk. U odnosu na sve pomenute Mackie MR-5 me najviše "razočarao" obzirom da je zvuk sa njega bio kao da je neko navukao čarapu na njega pre puštanja u odnosu na ostale. Dosta mutno, u basu muljavo, jednostavno za mene ne. Genelec 8020 me totalno zbunio, jer na njemu su nekako srednji najviše "štrčali" dok basa i viskohih (?) kao da nije bilo nigde za šta je najverovatnije kriv dosta loš raspored u samom prostoru. Napominjem, da su uslovi za slušanje zaista bili loši, i da ja na sve ovo gledam sa HiFi stanovišta, pa mi nemojte zameriti na ovakvim komentarima. U svakom slučaju, nadam se da će ovde biti još predloga i smernica tipa "obrati pažnju na to", ili "probaj da nađeš i poslušaš to i to..." Pozz Last edited by gfx; 14-04-2011 at 08:43 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Ako mozes pocuj negde Wharfedale Diamond 9.1.
Pozz ![]()
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Za Mackie moram licno da se potpuno slozim sa tobom, jer po meni, oni NIKADA do sada nisu napravili iole prefinjen ili istancan monitor, to isto vazi i za M-Audio (naravno, moje licno misljenje) Vidim takodje da si vrlo dobro primetio preterano izrazenu sredinu kod vecine Genelec monitora, izuzev naravno onih najvecih, mada to i nije lose za mix, jer dobro "gleda" u strukturu mixa, ali za slusanje je, bar meni, preterano agresivno, iako se zna da je 90% muzike bas taj "middle"... Boggy je vise nego iskusno i pravilno primetio da nije sve u ribbonu, koji nesumnjivo ima mnoge pozitivne osobine, narocito u brzini reagovanja, i gornjem frekventnom opsegu, ali, kako Boggy kaze, dobar ribbon kosta vise nego svi gorepomenuti monitori...(mada se i meni licno, prilicno dopada ADAM A7X) Posle dugih godina provedenih u slusanju, narocito studio monitora, a i HI-FI zvucnika, zakljucio sam (licni stav) da su dva najvaznija parametra DINAMIKA, i FAZNA KOHERENTNOST, sto krace znaci, da dobar zvucnik (monitor) po meni treba da bude koaksijalan, ili veoma blizu koaksijalnom, kao i da bude dobrano osetljiviji od 90db/W, a drugi parametri (napisani) su sekundarni. Mislim da bi, bar kako mogu da zakljucim, tebi prijao zvuk nekog AKTIVNOG TANNOY monitora, ali ne Reveal serija, nego nekog KOAKSIJALNOG, idi na sajt i vidi sta nude, mada, ako zelis mali, ne preskup, a dobar zvucnik, preslusaj KEF Q 300, a sa nekim dobrim integrisanim pojacalom, kao sto je ROTEL ili PIONEER, imas ih u firmi "4AUDIO" na 2 mesta u gradu. Takodje, vidim da si i ti "otkrio" neverovatno dobre (u svojoj cenovnoj klasi, naravno) zvucnike ESI NEAR 05 (ja sam licno kupio NEAR 08, cim sam ih cuo na par minuta, i odusevljen sam - tacno si ih analizirao) Mnogo srece, i prevashodno slusaj SAMOG SEBE, mani papire, performanse, a bogami i cenu, i u sirokom luku zaobilazi sve sto se zove "BOSE" All the best, S.
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
@slowstar (ili postovani g. Slobo)
i Vama, pre svega, jedno veliko hvala na ucescu u temi mozda ste me malo zbunili ovolikom kolicinom zapazanja vezanih za neka moja iznesena razmisljanja, ali i komplimentima iskazanim u jednom jedinom postu, pa je sada malo teze nego obicno zapoceti novi post i odgovoriti Vam. Sto se tice nekog mog iskustva, ono je uglavnom vezano za hi-fi, pa verovatno zato ovde strcim i svojim pitanjima, ali i razmisljanjima (kako spojiti "nespojivo") kao bela vrana. Ono sto me mozda na neki nacin izdvaja iz klasicnog hifi klisea je cinjenica da sam se hi-fi-jem bavio sa stanovista konstruktora i pri tome najvise radio uceci i ucio radeci upravo zvucnicke sisteme. Sve svoje ozbiljnije projekte sam radio sa high end drajverima koji su se u datom trenutku mogli naci na trzistu (Focal-Audiom serija, Dynaudio Esoteci, Vifa, Scan Speak Revelatori... ) i uglavnom pricu izvodio od samog idejnog resenja, preko izrade kucista, furnira, izrada skrertnica, ozicavanja, pa do klasicnog umeravanja i korekcija kompletnog sistema koje sam vrsio i na ETF (u saradnji sa prof. Mijicem i asistentom G. Andjelkovicem) ali i Loli Audio (sjajan inzenjerski tandem Karovic/Ljubisavljevic). Inace sam dipl mas ing pa mi nista od tih stvari ni u jednom momentu nije bilo strano, pocevsi od same mehanike drajvera, parametara, proracuna kutija, ali i turpije, testere, lemilice, kalaja, pa do... znate vec. Porodicne okolnosti su ono sto je u jednom trenutku prebacilo sve sa klasicnog hifi stanovista (koje kada je ozbiljna oprema u pitanju pre svega zauzima fizicki mnogo prostora) na polje koje je meni potpuno u ovom trenutku strano. Prosto receno sistem od cetiri, pet i/ili vise komponenti, je sada jedno "obicno" racunarsko kuciste u kojem se nalazi (za nas hajfiste jedna od najboljih) ASUS STX zvucna karta, a umesto pasivnih "ormana" sada jednostavno trazim male aktivne kutije koje ce koliko toliko svojim zvukom moci da se nose sa onim sto je proslo kroz ovu moju kucu (sobu) tokom poslednjih dvadesetak godina. U medjuvremenu, od samog postavljanja teme do danas, izdesavalo se mnogo toga, preslusalo dosta kutija ali sem neke "kristalnije slike" izbor je jos uvek, rekao bih, daleko. U stvari, kao i uvek, kvalitet jednostavno krene da vuce svojim putem, "horizonti" krenu da se otvaraju, neminovno povlaceci sa sobom i pitanje cene u neke nerealne sfere i to je to. Sta ce od svega biti, sam Bog zna, da li Esi 05 kao najracionalnija i zvucno gledano najprijatnija varijanta, ili Adami A5x (ah ti riboni), KRX VXT6... videcemo. Jednom se preseci mora. Pozz Last edited by gfx; 08-05-2011 at 12:40 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Aktivni budget monitori | Goran B | Monitoring | 53 | 17-09-2011 01:01 PM |
aktivni monitori u bg-u do 700e (par) ?? | pinga | Monitoring | 7 | 24-01-2005 07:21 PM |
Aktivni monitori (300 - 600 ?) - na okupu | Nocni | Monitoring | 5 | 21-10-2004 02:54 PM |