Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-02-2011, 03:18 AM   #1
Neuron
Junior Member

Neuron's Avatar

Default Od ?pajza do Vocal Booth-a...

Dobar dan svima! Ovo mi je prvi put da postavljam nešto u ovom sektoru foruma, znači zamolio bih vas samo ako možete nekako da mi izadjete u susret i da budete kol'ko tol'ko tolerantni jer sam totalni početnik i plašim se!!! Ovaj, čitao sam ja već neke postavljene threadove i to, ali bih ipak voleo da samostalno postavim par pitanja, ako to ne smeta. Ja obećavam da ću za uzvrat (ukoliko su moje ideje ostvarive) okačiti fotografije svog DIY rada na forum (kao što su neki od vas to uradili) i time pomoći svim onim početnicima koji su se zatekli ovde u potrazi za odgovorima... E sad ovako...

Moja "genijalna" ideja je da od malog kućnog špajza napravim još manji Vocal Booth... Međutim, moj strah se ogleda u tome što ja nisam siguran da li je veličina tog špajza dovoljna za bilo kakvu transformaciju i ima li uopšte smisla tretirati tako malen prostor.

Dimenzije prostora su:

Dužina: 120cm

Širina: 85cm

Visina: 260cm

Sutra ujutru ću da sastavim kompletan crtež pa ga postaviti ovde radi još boljeg uvida u datu situaciju.

Može sad jedno (možda) malo glupavo pitanje? Dakle, taj prostor bi zapravo trebalo da bude Gluva Soba, jel? Ja bih ga prvenstveno koristio za snimanje vokala. To se onda zove Vokal Booth? A pored glasa snimao bih i gitaru ozvučavanjem gitarskog pojačala... Pa da li taj prostor i dalje ima pravo da se zove Vocal Booth a ako ne kako se onda to zove? Samo Gluva Soba, ili?

Eto to bi bilo odprilike to od mene za početak... Joooj, molim vas, nekako, samo da može da se sredi!!! Nemam nikakvih drugih mogućnosti za stvaranje svog studia sem u ovoj skromnoj kućnoj varijanti... Tako je kako je...

Pozdravljam vas sve puno,

Vaš Neuron

Last edited by Neuron; 26-02-2011 at 03:23 AM.
Neuron is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2011, 08:34 PM   #2
Neuron
Junior Member

Neuron's Avatar

Default Re: Od ?pajza do Vocal Booth-a...

Evo ?ematskog prikaza...
Attached Images

Old 27-02-2011, 02:46 AM   #3
Granata
Member

odustani, nema tu mesta ni za izolaciju a kamoli za absorpciju:
1. poenta vocal bootha je da izoluje a shpjz to ne radi bez dodatnog zrtvovanja prostora za "sobu u sobi"
2. snimci treba da zvuche dobro, a male sobe zvone u niskim frekvencijama za koje treba dosta prostora da bi se absorbovale, tako da ti na kraju ne ostane nishta

Bolje ti je da snimash u akustichki tretiranoj kontrolnoj sobi a shpajz zaboravi ili ako mozesh srushi, nishta necesh dobiti sa gluvom sobom tako malih dimenzija.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 09:18 AM   #4
Neuron
Junior Member

Neuron's Avatar

Eeee, ba? mi je ?ao... No dobro, nije kao da nisam predpostavio da ishod date situacije ne moze biti povoljan ali ipak hteo sam da budem 100% siguran... U svakom slučaju hvala na iskrenom odgovoru...
Old 27-02-2011, 11:33 AM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Nemam sta da dodam na Granatin savet.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 02:02 PM   #6
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Granata View Post
odustani, nema tu mesta ni za izolaciju a kamoli za absorpciju:
1. poenta vocal bootha je da izoluje a shpjz to ne radi bez dodatnog zrtvovanja prostora za "sobu u sobi"
2. snimci treba da zvuche dobro, a male sobe zvone u niskim frekvencijama za koje treba dosta prostora da bi se absorbovale, tako da ti na kraju ne ostane nishta

Bolje ti je da snimash u akustichki tretiranoj kontrolnoj sobi a shpajz zaboravi ili ako mozesh srushi, nishta necesh dobiti sa gluvom sobom tako malih dimenzija.
Eto i to je razlog za?to sam ja odustao od toga da sličnu prostorijicu tretiram u vocal booth, pa sam cijeli projekt bazirao da se vokali snimaju u control room-u ... Tako i tebi predla?em ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 03:51 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Eto i to je razlog zašto sam ja odustao od toga da sličnu prostorijicu tretiram u vocal booth, pa sam cijeli projekt bazirao da se vokali snimaju u control room-u ... Tako i tebi predlažem ...
u spajz premesti "blejanu" ... moze stojeci da se ispija pivo...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 27-02-2011, 05:20 PM   #8
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
u spajz premesti "blejanu" ... moze stojeci da se ispija pivo...

pozdrav

bogi
A poslije "par komada krigli", nemora? da brine? da će? da rokne? na leđa "ko daska" jer za to nema mjesta ... lijepo će? da se skljoka? na koljena, pa poslije drema .. dok te 'ko ne nađe ...

Studio Predator
Old 27-02-2011, 06:18 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
A poslije "par komada krigli", nemora? da brine? da će? da rokne? na leđa "ko daska" jer za to nema mjesta ... lijepo će? da se skljoka? na koljena, pa poslije drema .. dok te 'ko ne nađe ...
samo treba jastuk da se stavi na patos da se ne nazuljaju kolena.

pozdrav

bogi

Old 27-02-2011, 07:57 PM   #10
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

No, van zezancije. Jesi li mo?da razmislio o tome da u ?pajzu stavi? opremu koja ti zuji (recimo komp, printer i sl), pa kada snima? vokal u control room-u da ti se to zujanje ne uvuče u snimak ...

Studio Predator
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules