Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-02-2011, 01:03 AM   #1
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Default Snimanje diktafonom - kako izbeci eho i atmosferu?

Pozdrav svima nakon duzeg vremena. Vec neko vreme sam u novinarskim vodama, pa me zbog toga nije bilo ovde. Bilo kako bilo, potreban mi je savet starih prijatelja...

Diktafon sam po sebi ima ugradjen elektret mikrofon koji hvata i muvu u letu i to bas onda kada je bitan dobar zvuk. S druge strane, eksterni dinamicki koji bi koristio kad radim intervju nije od prevelike koristi kad su konferencije u pitanju. Jos ako je u pitanju tribina, pa se govornik seta po sali, mnogo je pametnije pozicionirati mikrofon blizu zvucnika njihovog ozvucenja, nego na sto. Medjutim, onda se javlja drugi problem, a to je eho.

Gledao sam po stranim forumima neki predlog za plug koji bi mogao da ocisti deo eha, ali sve to skrnavi zvuk. Bilo je i nekih primera sa EQ-om i obrtanjem faza, ali nista nije dobro kao dobro usnimljen materijal. Zbog toga me interesuje koja bi caka mogla da se primeni na terenu kad se usnimava zvuk? Na sta treba obratiti paznju, da li postoji neki stos sa usnimavanjem atmosfere zasebno, pa oduzimanjem iste od snimljenog govora?

Znam da je najbolje pozicionirati mikrofon sto pre govorniku, ali je to nekad neizvodljivo...
Old 14-02-2011, 10:51 AM   #2
Inovative_kg
Senior Member

Inovative_kg's Avatar

Default Re: Snimanje diktafonom - kako izbeci eho i atmosferu?

Nisam dobro razumeo, interesuje te pre-recording ili post-recording faza ? Ako je post-recording, prvo neki od noise-gate alata , imas waves, imas sonnox, imas nomad factory, gomilu toga, da ne nabrajam u nedogled.. Zatim, imas razne alate za restauraciju i 'ciscenje' signala, za skidanje humova, hiseva, crackle, sparkle, klikova, bla,bla.. Tu su najbolji Waves i iZotope RX2, bez premca... Pozdrav Dex
Inovative_kg is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 12:29 PM   #3
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Quote:
Originally Posted by Inovative_kg View Post
Nisam dobro razumeo, interesuje te pre-recording ili post-recording faza ? Ako je post-recording, prvo neki od noise-gate alata , imas waves, imas sonnox, imas nomad factory, gomilu toga, da ne nabrajam u nedogled.. Zatim, imas razne alate za restauraciju i 'ciscenje' signala, za skidanje humova, hiseva, crackle, sparkle, klikova, bla,bla.. Tu su najbolji Waves i iZotope RX2, bez premca... Pozdrav Dex
U pravu si Zeljko, ne vidi se jasno na sta sam ciljao - interesuju me oba, ali pre-recording vise. Skontao sam da posle ne moze puno da se uradi, pa me interesuje na sta obratiti paznju pre i tokom snimanja?

Koliko znam, sa Gate-om se bas nece ocistiti zvuk u kontinuitetu, koliko rupe izmedju izgovorenih reci? Samim tim zvuk je neprirodan.

Od ostalih plug-ova, koristio sam samo RX, stvarno je dobar.

Thanks matori.
Old 14-02-2011, 12:47 PM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ako je do toga da "ozvucavas njihovo ozvucenje", onda je mnogo pametnije potraziti aux ili line out na "njihovoj" mixeti i imati odmah govornika.

Sa druge strane, treba imati dobru opremu, uvek vazi ona "koliko para...", pa mozes sam investirati u bezicnu bubicu i jedan shotgun mic tipa Rode NTG 2 (mislim da je oko 200e i da je na njemu cena/kvalitet najjaci!) Sa njim sam hvatao razgovor na 20 metara,potpuno razgovetno, ali sa velikim shumom i ambijentom, sto je vise mozda do preampa...itd... Na par metara ce zvucati "kao na uvce"...:~)))

Ima i sennheiser mnogo bolje ali i skuplje mikrofone.

Osim toga,kliktanje po plagovima za restauraciju zvuka,srafljenje eq-ova i faza.... ....mislim da si poprilicno osudjen na "krpi dupe - seci usi"....i tako ce i da zvuci.

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 01:00 PM   #5
Inovative_kg
Senior Member

Inovative_kg's Avatar

Dobro to je uvek najbolja opcija, ako je dostupna .

Rode NTG2, a sudeci po talasima na moru, ne duva bas slabasan vetar

http://www.youtube.com/watch?v=HIlkAweOC_k
Old 14-02-2011, 01:07 PM   #6
Inovative_kg
Senior Member

Inovative_kg's Avatar

Ovaj ti je mozda jos bolji primer

http://www.youtube.com/watch?v=EOPDI...eature=related

Old 14-02-2011, 02:35 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by dexyco View Post
Diktafon sam po sebi ima ugradjen elektret mikrofon koji hvata i muvu u letu i to bas onda kada je bitan dobar zvuk. S druge strane, eksterni dinamicki koji bi koristio kad radim intervju nije od prevelike koristi kad su konferencije u pitanju. Jos ako je u pitanju tribina, pa se govornik seta po sali, mnogo je pametnije pozicionirati mikrofon blizu zvucnika njihovog ozvucenja, nego na sto. Medjutim, onda se javlja drugi problem, a to je eho.
Prva i osnovna stvar: da li diktafon ima mogućnost ručnog pode?avanja ulaznog nivoa? Pa onda mo?emo da pričamo dalje...

Pozdrav,

Vasa
Old 17-02-2011, 01:06 AM   #8
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Evo me konačno. Dakle, da počnemo...

Quote:
Originally Posted by Big Bockie
Ako je do toga da "ozvucavas njihovo ozvucenje", onda je mnogo pametnije potraziti aux ili line out na "njihovoj" mixeti i imati odmah govornika.
Da, naravno. Međutim, ?ta se de?ava kad naleti? na mladog japija koji je igrom slučaja dobio direktorsku fotelju, a da pritom ne zna ni?ta o instituciji kojom upravlja? Tokom jednog pozori?nog festivala, konferencije su ubacili u sam hol. Naravno morao sam dotičnom da se obratim za dozvolu, na ?ta je on odgovorio "a ?ta će vam to, ja nigde nisam video da ljudi tako rade"? Meni taj ton nije naročito značio, ali mi je bilo neverovatno da lokalna TV mora da titluje, radio ostaje bez imanentnog tona, čak mislim da ni rts nije imao upotrebljiv ton...

Quote:
Originally Posted by Big Bockie
Sa druge strane, treba imati dobru opremu, uvek vazi ona "koliko para...", pa mozes sam investirati u bezicnu bubicu i jedan shotgun mic tipa Rode NTG 2 (mislim da je oko 200e i da je na njemu cena/kvalitet najjaci!) Sa njim sam hvatao razgovor na 20 metara,potpuno razgovetno, ali sa velikim shumom i ambijentom, sto je vise mozda do preampa...itd... Na par metara ce zvucati "kao na uvce"...:~)))

Ima i sennheiser mnogo bolje ali i skuplje mikrofone.
Ovaj Rode ima sjajan zvuk, ba? sam pogledao testove koje je ?eljko okačio - dobro se pokazao. Pogotovo prvi snimak, ne duva uop?te slaba?an vetar, a gitara se čuje gotovo kao u studiju. Nego, imam drugi problem - koliko para... U svakom slučaju hvala na korisnom savetu, mo?e da se desi da radim s "kućnom opremom" u nekoj budućnosti, pa treba znati...

Nego, da se vratimo na ?tap i kanap. Da li postoji neka tehnika snimanja kojom cu moci sa ovako slabom opremom izvuci pristojan zvuk ili sam stvarno vezan za ?rafljenje EQ-a i igranje sa Gate-om? Slab signal dinamičkog ili ipak ugrađen elektret?

Quote:
Originally Posted by Awacs
Prva i osnovna stvar: da li diktafon ima mogućnost ručnog pode?avanja ulaznog nivoa? Pa onda mo?emo da pričamo dalje...
Samo dva nivoa - high/low...
Old 17-02-2011, 08:53 AM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by dexyco View Post
Samo dva nivoa - high/low...
E, to je glavni problem. Automatika + (najverovatnije) omnidirekcionalni ugrađeni mikrofon = jaki prateći ?umovi + eho. Od stvari kojima raspola?e? bolja varijanta ti je dinamički mikrofon (koji je verovatno usmereniji od onog na diktafonu). Bolje je da uđe? ?to ni?im nivoom (tj. da ugrađeni limiter radi ?to manje), pa da se posle bori? sa ?umom nego sa reverbom. Waves Z-Noise je super alatka za smanjivanje ?uma, a te?ko će? naći alatku koja će efikasno skinuti reverb (kao ?to si i sam zaključio).

Pozdrav,

Vasa
Old 17-02-2011, 11:23 AM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Da li postoji neki terenski snimac koji nema automatsku regulaciju pojacanja? Nego ima dugme za "mic gain".

Mozda se investicija u tako nesto vise isplati.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules