|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Pozdrav svima nakon duzeg vremena.
![]() Diktafon sam po sebi ima ugradjen elektret mikrofon koji hvata i muvu u letu i to bas onda kada je bitan dobar zvuk. S druge strane, eksterni dinamicki koji bi koristio kad radim intervju nije od prevelike koristi kad su konferencije u pitanju. Jos ako je u pitanju tribina, pa se govornik seta po sali, mnogo je pametnije pozicionirati mikrofon blizu zvucnika njihovog ozvucenja, nego na sto. Medjutim, onda se javlja drugi problem, a to je eho. Gledao sam po stranim forumima neki predlog za plug koji bi mogao da ocisti deo eha, ali sve to skrnavi zvuk. Bilo je i nekih primera sa EQ-om i obrtanjem faza, ali nista nije dobro kao dobro usnimljen materijal. Zbog toga me interesuje koja bi caka mogla da se primeni na terenu kad se usnimava zvuk? Na sta treba obratiti paznju, da li postoji neki stos sa usnimavanjem atmosfere zasebno, pa oduzimanjem iste od snimljenog govora? Znam da je najbolje pozicionirati mikrofon sto pre govorniku, ali je to nekad neizvodljivo...
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Nisam dobro razumeo, interesuje te pre-recording ili post-recording faza
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Koliko znam, sa Gate-om se bas nece ocistiti zvuk u kontinuitetu, koliko rupe izmedju izgovorenih reci? Samim tim zvuk je neprirodan. Od ostalih plug-ova, koristio sam samo RX, stvarno je dobar. Thanks matori. ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Ako je do toga da "ozvucavas njihovo ozvucenje", onda je mnogo pametnije potraziti aux ili line out na "njihovoj" mixeti i imati odmah govornika.
Sa druge strane, treba imati dobru opremu, uvek vazi ona "koliko para...", pa mozes sam investirati u bezicnu bubicu i jedan shotgun mic tipa Rode NTG 2 (mislim da je oko 200e i da je na njemu cena/kvalitet najjaci!) Sa njim sam hvatao razgovor na 20 metara,potpuno razgovetno, ali sa velikim shumom i ambijentom, sto je vise mozda do preampa...itd... Na par metara ce zvucati "kao na uvce"...:~))) Ima i sennheiser mnogo bolje ali i skuplje mikrofone. Osim toga,kliktanje po plagovima za restauraciju zvuka,srafljenje eq-ova i faza.... ....mislim da si poprilicno osudjen na "krpi dupe - seci usi"....i tako ce i da zvuci.
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Dobro to je uvek najbolja opcija, ako je dostupna
![]() Rode NTG2, a sudeci po talasima na moru, ne duva bas slabasan vetar ![]() http://www.youtube.com/watch?v=HIlkAweOC_k |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#8 | |||
Pro Member
|
![]()
Evo me konačno. Dakle, da počnemo...
Quote:
Quote:
![]() ![]() Nego, da se vratimo na ?tap i kanap. Da li postoji neka tehnika snimanja kojom cu moci sa ovako slabom opremom izvuci pristojan zvuk ili sam stvarno vezan za ?rafljenje EQ-a i igranje sa Gate-om? Slab signal dinamičkog ili ipak ugrađen elektret? Quote:
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
E, to je glavni problem. Automatika + (najverovatnije) omnidirekcionalni ugrađeni mikrofon = jaki prateći ?umovi + eho. Od stvari kojima raspola?e? bolja varijanta ti je dinamički mikrofon (koji je verovatno usmereniji od onog na diktafonu). Bolje je da uđe? ?to ni?im nivoom (tj. da ugrađeni limiter radi ?to manje), pa da se posle bori? sa ?umom nego sa reverbom. Waves Z-Noise je super alatka za smanjivanje ?uma, a te?ko će? naći alatku koja će efikasno skinuti reverb (kao ?to si i sam zaključio).
Pozdrav, Vasa
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Da li postoji neki terenski snimac koji nema automatsku regulaciju pojacanja? Nego ima dugme za "mic gain".
Mozda se investicija u tako nesto vise isplati. pozdrav bogi
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Eksterni HD + snimanje | marcos | Computer Hardware | 10 | 27-04-2010 03:28 PM |
snimanje | domingo | Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken | 1 | 05-04-2009 11:31 AM |
kako izbeci forumske siledzije? | gorjan | Predlozi i sugestije | 51 | 30-08-2008 07:15 PM |
Gianfranco, kako ide s novim virusom TI - daj da cujemo malo kako to zvuci ... | clusterchord | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 8 | 26-02-2006 10:26 PM |
Kako je to u svetu a kako kod nas | dr.Ru | Dizajn i konstrukcija studija | 0 | 23-06-2003 08:45 AM |