![]() |
Snimanje diktafonom - kako izbeci eho i atmosferu?
Pozdrav svima nakon duzeg vremena. :) Vec neko vreme sam u novinarskim vodama, pa me zbog toga nije bilo ovde. Bilo kako bilo, potreban mi je savet starih prijatelja...
Diktafon sam po sebi ima ugradjen elektret mikrofon koji hvata i muvu u letu i to bas onda kada je bitan dobar zvuk. S druge strane, eksterni dinamicki koji bi koristio kad radim intervju nije od prevelike koristi kad su konferencije u pitanju. Jos ako je u pitanju tribina, pa se govornik seta po sali, mnogo je pametnije pozicionirati mikrofon blizu zvucnika njihovog ozvucenja, nego na sto. Medjutim, onda se javlja drugi problem, a to je eho. Gledao sam po stranim forumima neki predlog za plug koji bi mogao da ocisti deo eha, ali sve to skrnavi zvuk. Bilo je i nekih primera sa EQ-om i obrtanjem faza, ali nista nije dobro kao dobro usnimljen materijal. Zbog toga me interesuje koja bi caka mogla da se primeni na terenu kad se usnimava zvuk? Na sta treba obratiti paznju, da li postoji neki stos sa usnimavanjem atmosfere zasebno, pa oduzimanjem iste od snimljenog govora? Znam da je najbolje pozicionirati mikrofon sto pre govorniku, ali je to nekad neizvodljivo... |
Re: Snimanje diktafonom - kako izbeci eho i atmosferu?
Nisam dobro razumeo, interesuje te pre-recording ili post-recording faza :) ? Ako je post-recording, prvo neki od noise-gate alata , imas waves, imas sonnox, imas nomad factory, gomilu toga, da ne nabrajam u nedogled.. Zatim, imas razne alate za restauraciju i 'ciscenje' signala, za skidanje humova, hiseva, crackle, sparkle, klikova, bla,bla.. Tu su najbolji Waves i iZotope RX2, bez premca... Pozdrav Dex :)
|
Quote:
Koliko znam, sa Gate-om se bas nece ocistiti zvuk u kontinuitetu, koliko rupe izmedju izgovorenih reci? Samim tim zvuk je neprirodan. Od ostalih plug-ova, koristio sam samo RX, stvarno je dobar. Thanks matori. :) |
Ako je do toga da "ozvucavas njihovo ozvucenje", onda je mnogo pametnije potraziti aux ili line out na "njihovoj" mixeti i imati odmah govornika.
Sa druge strane, treba imati dobru opremu, uvek vazi ona "koliko para...", pa mozes sam investirati u bezicnu bubicu i jedan shotgun mic tipa Rode NTG 2 (mislim da je oko 200e i da je na njemu cena/kvalitet najjaci!) Sa njim sam hvatao razgovor na 20 metara,potpuno razgovetno, ali sa velikim shumom i ambijentom, sto je vise mozda do preampa...itd... Na par metara ce zvucati "kao na uvce"...:~))) Ima i sennheiser mnogo bolje ali i skuplje mikrofone. Osim toga,kliktanje po plagovima za restauraciju zvuka,srafljenje eq-ova i faza.... ....mislim da si poprilicno osudjen na "krpi dupe - seci usi"....i tako ce i da zvuci. |
Dobro to je uvek najbolja opcija, ako je dostupna :) .
Rode NTG2, a sudeci po talasima na moru, ne duva bas slabasan vetar :) http://www.youtube.com/watch?v=HIlkAweOC_k |
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Evo me konačno. Dakle, da počnemo...
Quote:
Quote:
Nego, da se vratimo na ?tap i kanap. Da li postoji neka tehnika snimanja kojom cu moci sa ovako slabom opremom izvuci pristojan zvuk ili sam stvarno vezan za ?rafljenje EQ-a i igranje sa Gate-om? Slab signal dinamičkog ili ipak ugrađen elektret? Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Da li postoji neki terenski snimac koji nema automatsku regulaciju pojacanja? Nego ima dugme za "mic gain".
Mozda se investicija u tako nesto vise isplati. pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 11:08 PM. |