|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav svima!
Cesto pratim ovaj forum, moze se dosta ''naucit'' i saznat. Uglavnom, pitanja su dosta opsirna, pa nisam znao u koju bio podsekciju to sve svrstao pa sam se odlucio za ovu. Nedavno, ja i prijatelj smo odlucili ulozit novac u opremu. Do sad smo sve radili sa plug-inovima, mixeve, itd....dakle sve ITB. Ali uvijek u finalnoj verziji pjesme nesto fali u tom zvuku, neke topline, dakle tok analognog zvuka. Vama ce sad vjerojatno ova pitanja zvucat smijesno, ali eto, moram od nekud pocet. Samo da kazem, produciramo house i trance glazbu....i sad zelimo snimat vokale....pa tu pocinju problemi. Sad imamo M-Audio Audiophile 192 audio interface kojeg mislimo zamijenit sa RME Fireface 800. Trebali vjerojatno nekakav mixer, analogni, mali....da li se isplati kupit nesto tipa SSL X-Desk ili Neve 8816 (iako mi nije jasan princip na kojem ovaj ''summing'' mixer radi? Pa ako netko moze objasnit, bilo bi mi drago)? Onda, da postignem taj thick, phat (ili koji vec izraz postoji) zvuk....isplati li se ulozit novac u: Compressor - AMS Neve 8802, Empirical Labs EL 8X-S Distressor i Universal Audio LA-2A? Eq - AMS Neve 8803 i Api 5500? Ono sto mene najvise zanima je nacin rada s tim....dakle, nije mi jasno npr. kad zavrsim s produkcijom pjesme, dode red da se radi mix, moze li se nekako preko mixera gurnut svaku audio track-u posebno naprije na eq, malo se poigrat s tim , pa gurnut na compressor i onda to sve vratit u Cubase? Mislim, vjerojatno se moze, ali mi nije jasan taj proces kako to obavit. ![]() ![]() Dakle, htio bi gurat sve audio track-e kroz neke od tih eq-a i compressor-a koje sam nabrojao a sve da bi dobio ajmo reci, taj topliji i masniji zvuk. I onda kad bi to vratio sve u kompjuter, dovrsio bi mix sa UAD2 plug-in-ovima. Da, evo npr ovaj Api 5500 eq ima dva kanala, dakle to znaci ja mogu 2 kanala s mixera, tj iz Cubase, gurnut na njega u isto vrijeme? Ili ne....? ![]() Posto planiramo snimat vokale i akusticnu, clean electric (funky) i bass gitaru....koje bi mikrofone preporucili? Nadam se vasim odgovorima....i da ce te pomoci noob-u!!! ![]() Pozdrav EDIT: Moze li se nekako izbjeci da se ne kupuje mixer, pa da se direktno snima npr. na APi Audio 7600....i da je on s ostatkom nekih od compressora i eq-a koje sam spomenuo povezan na RME Fireface 800....? Je li to moguce ili se bas u takvim situacijama mora imat mixer? Last edited by XFactor; 07-02-2010 at 11:52 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
kad kazem kratko - mislim manje od 3-4 godine, koliko je po meni, NEOPHODNO da se nauce i svladaju neke OSNOVNE stvari. Zagrejte lepo stolicu i igrajte se sa tim sto imate. sprave sa magicnim dugmetom koje se zove "toplina" ili "mastan zvuk" ne postoje !
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Sto se tice same produkcije i maste u njoj, tu nema nikakvih problema....pjesme dobro zvuce s umjetnicke strane i ja dosta toga mogu reci da znam o produkciji i mixu u DAW-u....ali uvijek fali te topline....i nitko ne trazi spravu sa gumbom da mi automatski da toplinu, da se takvo nesto dobije, to je sigurno dugotrajan proces igranja s postavkama na hardware-u i sl....samo imam osjecaj da to nikako ne mogu dobiti s vsti-evima koliko god se trudio. Sto se tice mog koristenja Cubase od preko 6-7 god, mogu reci da mi sasvim solidno ide....ali nikad nisam imao pristup pravom hardware zbog ogranicenih financijskih sredstava, no to se nedavno promijenilo....i sad trazim par savjeta.
Dakle, trebao bi onda taj novac ulozit u nesto tipa Andromeda A6 i Virus TI 2? Ili ako imate nesto drugo za reci, svaki savjet je dobrodosao!!! Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Zaboravi pojedine sprave.
Ako imas pare - kupi nove bolje monitore! Na toj promjeni se najvise primjeti podizanje kvalitete miksa... A ako hoces dalje.. kupi posten konverter (recimo onaj SSL s 24 kanala) i neki mixer (recimo Toft ATB) i miksaj na pultu... tuci pluginove pa salji na vanjske kanale pa to na mikseru eq-om malo obradi i sumiraj analogno....
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Hvala na savjetu.
Ako ima jos tko sto za napisat, molim vas....svaki savjet je dobrodosao!!! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
hm.. i Dabear i Shot su ti dali stvarno odlične savjete..?ta će? vi?e?
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Virus i Andy su uvek dobrodosli u produkciji
![]() Last edited by milos; 10-02-2010 at 02:57 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
1. vrste mikrofona, koji treba da bude mesnato midlast 2. postavke tog mikrofona u odnosu na pevaca- usta blizu mikrofona a vrh mikrofina nagnut prema pevacu... 3. kompresije koja zvuk "gura napred" tako da se stice utisak "kako se zvuk nalazi unutar samog uha" Toliko od mene... a sprave koje si spomenuo nisam imao prilike da koristim |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
mod?rateur analogue
|
![]()
ok, ako zanemarimo ocigledne savjete i istine (a to je da je lovu najlakse potrosit, a nesto nauciti i doc u poziciju da bazirano na iskustvu neku spravu mozes stvarno iskoristit do maximuma blah blah itd)
onda bih preporucio slijedece, za vokalize, pod pretpostavkom da imate neki dobar ili fenomenalan vokal koji ima smisla snimati sa high end opremom: dobar mikrofon, ovisno o budgetu: bock/sondelux U195/U99B ili Elam151, Neumann U87 solidan preamp sirokog spektra aplikacija, baziran na diskretnoj solid state tehnologiji i transformatorima , daklem po potrebi kadar dodati saturaciju. moj izbor je bio Great River ME-1NV. radi fantastično na gotovo svemu. Avalon SP737 dok sam ga imao, je super radio na zenskim soul/dance vokalima. ali ne bas na svemu. Aurora, Vintech, Pheonix DRS.. itd. ako udjete u svijet API500 formata odn lunchboxa, onda tu ima vrlo zanimljivih preampa poput Avedis MA5, takodjer masni "neve" tip preampa. zatim vrhunskh eq-a poput avedisa, api 550a i sl. danasnja pro-sumer, marketinski napuhana pretpojacala, poput focusrite platinum (pa cak i danasnji isa), tl audio i joe meek , zaobidjite u sirokom luku. moje misljenje. bolje jedno ali stvarno posteno nego brdo nekakvih nedo*ebanih proizvoda s puno lampica. LA2A jest jedan od najboljih kompresora za vokal sto sam cuo, i tesko je na njemu ne dobit fantastica, magican sound, ukoliko je pjevac, pjesma, mikrofon i soba na nivou. tako da makar se u principu slazem s kolegom daBearom oko "magičnog gumba", postoji par sprava koje se opasno blize tome idealu, ako covjek zna sto radi. LA2A je jedan od njih. za mene osobno stari U87 takodjer. sto se sintesajzera tiče, mislim da ćete najvi?e profitirati ako uzmete prvo jedan mastan mono analog za bass i lead. npr. moog Source ili Prodigy. ili Roland SH-2. te sprave su brze, organične, i *ebu kevu sve po spisku kad krene da deru bas. tu ce se to najvise osjetiti. zgodno je sto imaju i filter input pa mozes kroz njih neki loop, beat, ili cak vokal. zatim mozda jos koji mono za neke sekvence arpeggie i sl.. recimo Sequential Pro One ili Roland SH-101... za njih se uvijek nadje posla. poslije eventualno dodati jedan moderni polifonik poput A6, ti2 ili cak nord lead 2x, nije losa kombinacija. jedan sint tesko pokriva sve ovo. ja bih u svakom slucaju prvo krenuo s masnim ali ubitačno brzim monofonicima. za big kick za house, totalno me odvalio jomox mbase11.. jeftin a rjesava jedan od kljucnih segmenata house produkcije. opet za njega treba jedan brzi VCA kompresor (prici nema kraja, ali ovako na brzaka, prelecem preko svega..) visetruko koristenje istog outboard eq-a ili compressora, nije nista nedozvoljeno. medjutim tu je prilicno bitno imati solidan konverter. u gornjoj srednjoj klasi pozdravljam izbor ff800. ja sam stvarno s njime jako zadovoljan. iznad toga rosetta800. medjutim, da se sad vratim na pricu o iskustvu - kad vec mozes unaprijed znati kako ce odredjeni eq ili comp na nekom source-u stajati u miksu, onda mozes koristiti eq/comp vec pri usnimavanju. ja radim tako kad mogu, ako slucajno nisam siguran ostavljam to za miks kasnije. u usnimavanju outboard ima najvise utjecaja. mislim da vam u ovoj fazi nesto poput x-deska nece donijeti puno. osim toga sve iz te generacije SSL-a je dibidus precisto. na neki nacin, ponistava uopce smisao da idete u OTB miks. Ostanite u kompjuteru za sada, a poslije nabavaite pravu malu konzolu srednje klase. recimo Midas Venice 240 i sl. ili toft ATB24.. itd.. za mene analog summing tek ima smisla ako imam i analog eq po kanalu, analog auxe u hardverske reverbove, kad se mogu igrati sa gain stagingom , stavljati sidechain na kompresije itako dalje .. tek onda to prodise. cisti summing, bez svega ostalog, mislim da je precijenjen. i za kraj, ne opterecujte se s masteringom. da, to je ono sto svako ko danas ima komp i par pluginova misli da zna. a ne moze bit dalje od istine. *ajebite to, i lijepoodvojite 50 - 70 eura za pjesmu ili pjesme u koje zaista vjerujete i posaljite nekome ko od toga zivi i zaista zna posao. da ne govorim da koristi sprave totalno van uobicajenog domasaja projekt studija. ok, toliko od mene.. poz t |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Banned
|
![]() Quote:
1) ne valja aranzman 2) ne valja svirac 3) ne postoji treca mogucnost. Mozes uplodovati tu pesmu sto je dobra, a fali toplina da cujemo, pa cu ti reci zasto fali "toplina", ne vredi da pisem napamet. Last edited by google; 20-03-2010 at 06:33 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Oprema za studio | TOSHO | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 38 | 26-05-2009 12:50 AM |
studio oprema,mi?ljenje | didovzub | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 11 | 07-10-2008 12:42 AM |
Zvuk u kolima | idekius | Razno | 41 | 01-08-2008 12:57 AM |
Zvuk na terasi... | pincium | Computer Hardware | 1 | 18-05-2008 03:58 PM |
Zvuk... | kVu | Promocija radova | 6 | 11-03-2004 08:18 PM |