Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-06-2009, 10:41 PM   #1
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Zastitimo emitere od autora...

http://www.anem.org.rs/cms/item/meds...nema&view=view

Cudi me da se niko od tih emitera koji kukaju nije zabrinuo sto gomila njih ne uplacuje nikakvu naknadu za autorska prava muzike koja se emituje... Verovatno se ta muzika snima sama, radi njihovog profita i njihovih guzica...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2009, 12:32 AM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Zastitimo emitere od autora...

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Cudi me da se niko od tih emitera koji kukaju nije zabrinuo sto gomila njih ne uplacuje nikakvu naknadu za autorska prava muzike koja se emituje... Verovatno se ta muzika snima sama, radi njihovog profita i njihovih guzica...
Imajući u vidu ponudu u okviru komercijalne muzike, logično bi bilo da autori plaćaju emitovanje vlastitih dela. Ni u moje vreme se muzika nije snimala sama, ali se mahom naplaćivala na terenu. Izgleda da je i pokojni M. Jackson capnuo od stresa ?to mora da peva u?ivo, po?to tantijemi nisu bili dovoljni da mu pokriju dugove...

Vasa
Old 30-06-2009, 02:14 AM   #3
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Imajući u vidu ponudu u okviru komercijalne muzike, logično bi bilo da autori plaćaju emitovanje vlastitih dela. Ni u moje vreme se muzika nije snimala sama, ali se mahom naplaćivala na terenu. Izgleda da je i pokojni M. Jackson capnuo od stresa ?to mora da peva u?ivo, po?to tantijemi nisu bili dovoljni da mu pokriju dugove...

Vasa
Ovaj seretski osvrt bi bio skroz OK da tema nije ovoliko ozbiljna i daje joj poprilicno neobavezujuc karakter iako ce se njene posledice itekako odraziti na sve one koji zive samo od bavljenja muzikom...

Old 30-06-2009, 09:46 AM   #4
vly
Member

vly's Avatar

Vrlo je simptomaticno da u roku od par meseci neko dva puta za redom pokusava da proturi zakonske "novitete" koji treba dodatno da zagorcaju ionako maksimalno otezan zivot svih koji u ovoj zmlji zive od svoje kreacije...

Prvo ono povecanje ionako prevelikih poreza na autorske ugovore a sad i ovo...
Ono prvo nije proslo(mada malo je falilo da prodje) a ovo ,videcemo?

Sto se mene tice,neovisno o tome sto ono o porezima na autorske ugovore nije proslo, ja sam na kraju ipak primoran da otvorim firmu(sto sam i uradio)u sustini ne da bih olaksao sebi,vec da bih olaksao ljudima za koje radim,to jest da bih bio konkurentniji u ponudi...
Tako sam ja kao autor izlozen dodatnim(ionako velikim) mesecnim troskovima u sustini samo da bih mogao da upesno nastavim utakmicu...

Nama definitivno fali jedno OZBILJNO udruzenje koje bi se OZBILJNO bavilo zastitom nasih prava i koje bi(da takvo postoji) vec bacalo drvlje i kamenje po svim medijima i institucijama na ovakve svinjske predloge...
vly is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2009, 10:47 AM   #5
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Quote:
Nama definitivno fali jedno OZBILJNO udruzenje koje bi se OZBILJNO bavilo zastitom nasih prava i koje bi(da takvo postoji) vec bacalo drvlje i kamenje po svim medijima i institucijama na ovakve svinjske predloge...
Vly dotakao si stvarno jako dobru ideju koja mene muci godinama. Ovako kako je postavljen sistem nista ne valja. I sami ste bili svedoci da ni SOKOJ nije dobar za autore (osim onih koji su u upravnom odboru) iskreno ne verujem da se situacija promenila osim sto je Vlado sada clan UO. Izgleda da je jedino resenje stvoriti grupu koja ce artikulisati svoje interese i javno izrazavati svoje nezadovoljstvo. Ali kao i svaka organizacij i za takvu grupu-udruzenje su potrebne i neke pare da bi funkcionisala. Evo citam ANEMOVO saopstenje hehehehe nekad sam bio clan Upravnog odbor ANEMA i mogu vam reci da su gori nego komunisti-svojevremeno su me likvidirali kao na 8 sednici CK, samo zato sto sam dao intervju listu DANAS a clanak je bio Beogradizacija medija je antievropski cin, gde sm malo zakacio Verana Matica, p im se to nije svidelo. Koliko ja vidim ovo saopstenje ce mozda i imati rezultat, jer mi je poznata njihova metodologija. Jedino je problem sto autori ne osecaji SOKOJ ko svoju organizaciju pa je onda iluzorno boriti se za njih, za autore se vredi boriti ali ne i za SOKOJ, to je moje misljenje
Braca is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2009, 04:22 PM   #6
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

"Prva velika novina je da Zakon ne predviđa maksimalni iznos naknade, već se naknada određuje sporazumom između korisnika i organizacije." ???????? ... ovo je totalna anarhija ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2009, 12:38 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Ovaj seretski osvrt bi bio skroz OK da tema nije ovoliko ozbiljna i daje joj poprilicno neobavezujuc karakter iako ce se njene posledice itekako odraziti na sve one koji zive samo od bavljenja muzikom...
Moj ?eretluk nije ni namenjen omalova?avanju teme. Ja se prosto tako izra?avam. Nego:

To ja ta tranzicija. Daleko od toga da branim ANEM (imao sam razne lo?e epizode dok sam radio ?eretske animacije za emisiju TV manijak na TVB92, jo? početkom veka), ali neki segmenti te priče mo?da imaju smisla. Recimo - vezivanje nadoknade za procente od prihoda emitera. Ne ka?em da je 3-5% dovoljno, ali sam princip nije lo?.

U okviru tog principa se da razgovarati, po?to garantuje kakvu-takvu odr?ivost naplate, a ona je va?nija od nekih fiktivnih novaca koji stoje zarobljeni tu?bama. Koliko ja shvatam tr?i?nu ekonomiju, bolje je smisliti model koji garantuje stalni prihod nego isterivati kosmičku pravdu na osnovu koje autorima treba da se plati XYZ poena.

Nekoliko puta sam na Forum iznosio svoje ljudsko i emotivno neslaganje sa slepim zakonima tr?i?ta, ali ono je tu, i svako ko hoće da učestvuje mora da pristane na njegove zakone. Ja sam svoju dilemu re?io tako ?to sam se povukao sa istog. Svaki drugačiji pristup priči zahteva neku akciju, a ne zgra?avanje nad situacijom.

Dakle Oggy, ako misli? da je lo?e, reci ?ta da radimo. Iako već vi?e od decenije nisam u priči voljan sam da pripomognem. Da pi?emo peticiju? Hajde da pi?emo peticiju, ali daj neki bolji predlog (par teza) oko kog bi moglo da se sroči pismo. Ja nemam bolji predlog osim da se emiterska zarada rasporedi shodno količini govornog i muzičkog materijala, pa da se od muzičkog dela kolača odvoji jedno 8-10% za tantijeme.

Znam da je lo?e, uvek je bilo lo?e za one koji se bave samo muzikom, a ne produkcijom (mislim na finansijski aspekt produkcije, ne na produkciju tonske slike). Prestao sam da sviram 1998. kada sam shvatio da mi se pesme vrte na svim radijima i televizijama (osim B92, naravno ), da moram da platim razglas po fiksnoj tarifi, kombi po kilometru, a bendu ?ta ostane A ostane mu za ?ice, palice i xixu

Pozdrav,

Vasa
Old 01-07-2009, 12:39 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
"Prva velika novina je da Zakon ne predviđa maksimalni iznos naknade, već se naknada određuje sporazumom između korisnika i organizacije." ???????? ... ovo je totalna anarhija ...
To je tr?i?te. Za to smo se borili
Old 01-07-2009, 02:39 PM   #9
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Moj ?eretluk nije ni namenjen omalova?avanju teme. Ja se prosto tako izra?avam.
Kapiram ja to jer sam i ja skloniji takvoj dijalektici, nego nekom ozbiljnom tupljenju, ali ovo sto se desava oko nas me tako bije u mozak da ne mogu da se "salim" na tu temu uopste.

Quote:
ali neki segmenti te priče mo?da imaju smisla. Recimo - vezivanje nadoknade za procente od prihoda emitera. Ne ka?em da je 3-5% dovoljno, ali sam princip nije lo?.
To bi potencijalno bilo dobro kada svi mediji ne bi poslovali zvanicno kao gubitasi. To nije slucaj samo sa medijima vec i ostalim firmama gde se raspodela dobitka uslovljava procentom ukupne zarade. Za takvu akciju je dovoljan vest knjigovodja i svi mozemo da ga duvamo.
Takodje, kada odem da kupim hleb, mene ne pitaju koliko zaradjujem, pa mi u odnosu na to formiraju cenu hleba. Cena je fixna, jer hleb toliko kosta.
Bavljenje muzikom kosta takodje. To mora da se plati, ako zelis da muziku iskoristis, emitujes, formiras program svoje radio/TV stanice...
Ovde je situacija obratna. Ovde se nezvanicno naplacuje skoro svako emitovanje spota, promocija pesme na radiju, mesto na "nekakvoj" top listi, gostovanje u emisiji...
Ajde sto se to desava na Pinku, to je privatna televizija, pa im se moze. Njihova stvar. Ali to se desava i na "nacionalnoj" televiziji koja se finansira iz budzeta i od novca prikupljenog nezakonitim ubiranjem pretplata preko racuna za struju.
Sada su se i "nezavisni" mediji oglasili, jer bi i oni deo strvine koju svi razvlace.
Umesto da se cena emitovanja poveca i da se napravi ostriji zakon koji ce ih sve obavezati da to i placaju, ovde se desava dijametralno suprotna situacija.
Oni traze olaksice da bi mogli da posluju!!!
Pa ako ne mogu da posluju normalno, onda ne treba ni da ih bude. koji ce nam moj 7 miliona "ulicnih" televizija i radio stanica?!
Ne treba da ih bude. Treba da bude par ozbiljnih televizija i radio stanica koje ce ljudi gledati i slusati, kao i ranije, a koje ce imati ozbiljnu urednicku politiku i odnos prema radu.
Trenutno se preko "nezavisnih" medija pere lova preko raznih donacija, marketing sluzbi i "neznamticegasve". I oni traze prava?
Hoce li meni neko dati olaksicu na zice za gitare i bass? Za "ovo" ili "ono" sto mi treba, a bilo bi mi zgodnije da platim manje, a ne vise?

Quote:
Dakle Oggy, ako misli? da je lo?e, reci ?ta da radimo. Iako već vi?e od decenije nisam u priči voljan sam da pripomognem. Da pi?emo peticiju? Hajde da pi?emo peticiju, ali daj neki bolji predlog (par teza) oko kog bi moglo da se sroči pismo. Ja nemam bolji predlog osim da se emiterska zarada rasporedi shodno količini govornog i muzičkog materijala, pa da se od muzičkog dela kolača odvoji jedno 8-10% za tantijeme.

Realno, za sada je jedino resenje nekakav sveobuhvatni sindikat, koji bi bio u stanju da blokira svako emitovanje bilo kakve muzike (sa mogucnoscu krivicnog gonjenja svakoga ko tu blokadu narusi. Znaci sa nekom pravnickom podrskom...) u slucaju nastavka ovakvog deplasiranja profesije, pa kad nedelju dana bude "dan zalosti", neko ce da se zamisli.
Ugovori o delu...?!?!?!
Koliko nam odbijaju? Preko 60%!!!
A najgore je sto svi cute i niko ne sme nista da kaze. Kamoli da preduzme....

Old 01-07-2009, 03:49 PM   #10
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Epa drugovi moji forumasi ja gledam na stvar ovako: SOKOJ ne stiti autore kako treba, napravio je neposten sistem raspodele prema autorima, u njemu caruje birokratija, nepotizam i korupcija. Jedino resenje koje ja vidim jeste da se stvori novo udruzenje kompozitora itd.... da svaki autor ima neposredan uvid u to sta radi udruzenje, i da udruzenje polaze racun autorima, a da svaki emiter mora da zakljuci ugovor sa autorom ukoliko zeli da emituje njegovu pesmu i da se u tom ugovoru odredi naknada autoru za svako pustanje njegove kompozicije. Problem je u nasoj drzavi sto je dala javnopravno ovlascenje SOKOJU da moze da zastup autore i da ubire naknadu, to ocigledno nije dobro resenje, jer autori znaju najbolje, i imaju interes kako da stite svoja dela pa i da ubiru naknadu, kao sto je recimo slucaj u normalnim zemljama. Prema tome zastita autorstva je privatni interes svakog autora pa ako nece autor sam to da radi angazovce agenta koji ce za odredjenu proviziju to da radi za njega, ali ce se barem znati sta i kako i koliko. Ovako kako sada stoje stvari sve dok se ne izmeni sistem autori ce biti nezadovoljni, ne verujem ja listama emitera sta pustaju i koliko, a ne verujem ni u formule SOKOJA o podeli naknade. Ne moze to brate odokativno nego mora konkretno jer se radi o novcu.
Uloga tog novog udruzenja bi bila samo da artikulise prava autora na pravi nacin i da izlazi u javnost i podize javno mnjenje.
Ja evo pokusah da dam koncept, ako me uopste neko razume dobro je, ako me ne razume ostace i dalje nezadovoljstvo i ovakve teme. Znaci celu stvar postaviti na posten pristup i trzisnu ekonomiju sa cistim racunom i dugom ljubavi.
Braca is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules