|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Evo jednog primera kako ja pozicioniram zvuk u prostoru.
Reason 3 ima jednu spravicu koja se zove stereo imager : ) prosto i jednostavno. Naime sirenje slike samim imagerom i nije bas najsrecnije odradjeno, ali komponenta ima jednu veoma dobro odradjenu osobinu. Mozete da recimo na ulaz ubacite mono/stereo sliku i razdvojite ga na odredjenoj frekvenciji an dva stereo dela pomocu freq splitera. Uzecu za primer drum sekciju koju sam smixao na mixeru i izlaz iz mixera saljem na ulaz imagera. Razdvajam izlaz na recimo 1KHz i dobijam 2 mono (iliti 1 stereo) za low end i isto toliko za high end deo signala. Zatim to saljem na rewire i u na mixeru u nuendu dobijam 4 mono signala. To mi daje dosta mogusnosti da s njima radim svasta. Bukvalno dobijam manuelno odradjen waves s1 imager. Mogucnosti su mozda i vece posto ipak vi na svaki od tih mono kanala mozete staviti poseban efekat, ili ih slati u grupe pa stavljati zajednicke na hi end/low end grupe itd itd... Zanimljivo je sto ovaj stereo imager nisam uspeo da simuliram sa filterima, jer nisam nasao ni jedan tako precizan filter. Ako stavim low pass i high pass na 1KHz, dobijam rupu u signalu bas na 1Khz, a cak i pomeranjem filtera nisam uspeo da dobijem signal na ulazu kao i original. Ovaj imager ih jednostavno razdvoji na dve komponente bez promene. Nadam se da ce nekome biti od koristi. Dajte i vi neke predloge, cake i munje za pozicioniranje zvuka u prostoru... poz
![]() |
#2 |
Administrator
|
![]()
ja isto upravo trazim neki takav precizan filter. naime, zeleo bih da razdvojim zvuk tako da ispod 200-300hz imam mono signal, a iznad da mi ostane stereo......znam da ima par pluginova za PC, ali sam na Macu...nije mi ni problem rucno da radim, samo da nadjem dovoljno precizan filter (UAD Cambridge, mozda?).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Vibrator
|
![]() Quote:
za mac... na zalost ovde ne mogu da ti pomognem.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Administrator
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#7 |
Mason
|
![]()
Stavis Waves M\S Matrix, npr. equium i na stereo kanalu uradis hi-pass, opet turish M\S matrix, vodis racuna o stisavanju koje on radi i to je sve...
Posto poshtujem autorska prava, navodim i to da je fora kupljena od Max-a... Inace, to u jednom potezu moze i BrainWorks, koji se nedavno pojavio i u VST varijanti.
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 30-11-2006 at 02:40 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
banned
|
![]()
Stereo EQ meni licno najprirodnije zvuci od svih drugih tehnika. Samo je potreban EQ koji ima posebna podesavanja za dva kanala, tako se dobija nesto slicno pozicioniranju mikrofona u prostoru. Obicno su male vrednosti dovoljne.
Mada ko sto rece manley, pan rulz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Mason
|
![]() Quote:
BrainWorks radi isto to, samo sto je sve u jednom... zapravo, BrainWorks je, moglo bi da se kaze, M\S eq, s' tim sto on ima jos neke funkcije...
![]() |
![]() |
#10 | |
banned
|
![]() Quote:
Da li to radite sa celim miksom? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mono u Stereo? | goran ns | Produkcija Elektronske Muzike | 4 | 05-04-2008 08:52 PM |
Stereo Gitare! | Brka | Gitarska Produkcija | 32 | 12-06-2006 12:53 PM |
Stereo kompresor ? Stereo reverb ? MS tehnika u masteringu ? | milosjeftic | Audio Software | 10 | 26-03-2005 03:41 PM |