Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-11-2006, 11:27 AM   #1
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Default Stereo caka

Evo jednog primera kako ja pozicioniram zvuk u prostoru.

Reason 3 ima jednu spravicu koja se zove stereo imager : ) prosto i jednostavno. Naime sirenje slike samim imagerom i nije bas najsrecnije odradjeno, ali komponenta ima jednu veoma dobro odradjenu osobinu. Mozete da recimo na ulaz ubacite mono/stereo sliku i razdvojite ga na odredjenoj frekvenciji an dva stereo dela pomocu freq splitera.

Uzecu za primer drum sekciju koju sam smixao na mixeru i izlaz iz mixera saljem na ulaz imagera. Razdvajam izlaz na recimo 1KHz i dobijam 2 mono (iliti 1 stereo) za low end i isto toliko za high end deo signala. Zatim to saljem na rewire i u na mixeru u nuendu dobijam 4 mono signala. To mi daje dosta mogusnosti da s njima radim svasta. Bukvalno dobijam manuelno odradjen waves s1 imager.

Mogucnosti su mozda i vece posto ipak vi na svaki od tih mono kanala mozete staviti poseban efekat, ili ih slati u grupe pa stavljati zajednicke na hi end/low end grupe itd itd...

Zanimljivo je sto ovaj stereo imager nisam uspeo da simuliram sa filterima, jer nisam nasao ni jedan tako precizan filter. Ako stavim low pass i high pass na 1KHz, dobijam rupu u signalu bas na 1Khz, a cak i pomeranjem filtera nisam uspeo da dobijem signal na ulazu kao i original. Ovaj imager ih jednostavno razdvoji na dve komponente bez promene.

Nadam se da ce nekome biti od koristi. Dajte i vi neke predloge, cake i munje za pozicioniranje zvuka u prostoru... poz
Old 30-11-2006, 11:30 AM   #2
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Default Re: Stereo caka

ja isto upravo trazim neki takav precizan filter. naime, zeleo bih da razdvojim zvuk tako da ispod 200-300hz imam mono signal, a iznad da mi ostane stereo......znam da ima par pluginova za PC, ali sam na Macu...nije mi ni problem rucno da radim, samo da nadjem dovoljno precizan filter (UAD Cambridge, mozda?).
Old 30-11-2006, 11:38 AM   #3
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Quote:
Originally Posted by nESbo
Dajte i vi neke predloge, cake i munje za pozicioniranje zvuka u prostoru... poz
PAN na mixeru, odlican je za pozicioniranje
Manley is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2006, 11:57 AM   #4
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by puRe
ja isto upravo trazim neki takav precizan filter. naime, zeleo bih da razdvojim zvuk tako da ispod 200-300hz imam mono signal, a iznad da mi ostane stereo......znam da ima par pluginova za PC, ali sam na Macu...nije mi ni problem rucno da radim, samo da nadjem dovoljno precizan filter (UAD Cambridge, mozda?).
za pc www.nugenaudio.com/monofilter.php
za mac... na zalost ovde ne mogu da ti pomognem..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2006, 12:55 PM   #5
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha
za pc www.nugenaudio.com/monofilter.php
za mac... na zalost ovde ne mogu da ti pomognem..
znam, cuo sam za monofilter i deluje kao super stvar.....videcu postoji li tako nesto za Mac-a...
Old 30-11-2006, 02:34 PM   #6
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Manley
PAN na mixeru, odlican je za pozicioniranje
Objasni sta si hteo da kazes.
Old 30-11-2006, 02:36 PM   #7
idekius
Mason

idekius's Avatar

Stavis Waves M\S Matrix, npr. equium i na stereo kanalu uradis hi-pass, opet turish M\S matrix, vodis racuna o stisavanju koje on radi i to je sve...

Posto poshtujem autorska prava, navodim i to da je fora kupljena od Max-a...

Inace, to u jednom potezu moze i BrainWorks, koji se nedavno pojavio i u VST varijanti.

Last edited by idekius; 30-11-2006 at 02:40 PM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2006, 02:24 AM   #8
kejkz
banned

Stereo EQ meni licno najprirodnije zvuci od svih drugih tehnika. Samo je potreban EQ koji ima posebna podesavanja za dva kanala, tako se dobija nesto slicno pozicioniranju mikrofona u prostoru. Obicno su male vrednosti dovoljne.

Mada ko sto rece manley, pan rulz
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2006, 02:32 AM   #9
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by kejkz
Stereo EQ meni licno najprirodnije zvuci od svih drugih tehnika. Samo je potreban EQ koji ima posebna podesavanja za dva kanala, tako se dobija nesto slicno pozicioniranju mikrofona u prostoru. Obicno su male vrednosti dovoljne.

Mada ko sto rece manley, pan rulz
Da, ali pre ulaska u eq moras necim da ucinis da levi i desni vise ne budu levi i desni, vec M i S, ako ces (kao sto se ovde trazi) da na S stisas bass, a na M ga ostavis... i da posle vratis signal u normalan stereo signal, a Waves M\S Matrix upravo to radi...
BrainWorks radi isto to, samo sto je sve u jednom... zapravo, BrainWorks je, moglo bi da se kaze, M\S eq, s' tim sto on ima jos neke funkcije...
Old 01-12-2006, 02:45 AM   #10
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by idekius
Da, ali pre ulaska u eq moras necim da ucinis da levi i desni vise ne budu levi i desni, vec M i S, ako ces (kao sto se ovde trazi) da na S stisas bass, a na M ga ostavis... i da posle vratis signal u normalan stereo signal, a Waves M\S Matrix upravo to radi...
BrainWorks radi isto to, samo sto je sve u jednom... zapravo, BrainWorks je, moglo bi da se kaze, M\S eq, s' tim sto on ima jos neke funkcije...
Vrlo zanimljiva tehnika! Do sada nisam radio ovako, ali je ovo odlicno zamisljeno.

Da li to radite sa celim miksom?
kejkz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules