![]() |
Stereo caka
Evo jednog primera kako ja pozicioniram zvuk u prostoru.
Reason 3 ima jednu spravicu koja se zove stereo imager : ) prosto i jednostavno. Naime sirenje slike samim imagerom i nije bas najsrecnije odradjeno, ali komponenta ima jednu veoma dobro odradjenu osobinu. Mozete da recimo na ulaz ubacite mono/stereo sliku i razdvojite ga na odredjenoj frekvenciji an dva stereo dela pomocu freq splitera. Uzecu za primer drum sekciju koju sam smixao na mixeru i izlaz iz mixera saljem na ulaz imagera. Razdvajam izlaz na recimo 1KHz i dobijam 2 mono (iliti 1 stereo) za low end i isto toliko za high end deo signala. Zatim to saljem na rewire i u na mixeru u nuendu dobijam 4 mono signala. To mi daje dosta mogusnosti da s njima radim svasta. Bukvalno dobijam manuelno odradjen waves s1 imager. Mogucnosti su mozda i vece posto ipak vi na svaki od tih mono kanala mozete staviti poseban efekat, ili ih slati u grupe pa stavljati zajednicke na hi end/low end grupe itd itd... Zanimljivo je sto ovaj stereo imager nisam uspeo da simuliram sa filterima, jer nisam nasao ni jedan tako precizan filter. Ako stavim low pass i high pass na 1KHz, dobijam rupu u signalu bas na 1Khz, a cak i pomeranjem filtera nisam uspeo da dobijem signal na ulazu kao i original. Ovaj imager ih jednostavno razdvoji na dve komponente bez promene. Nadam se da ce nekome biti od koristi. Dajte i vi neke predloge, cake i munje za pozicioniranje zvuka u prostoru... poz |
Re: Stereo caka
ja isto upravo trazim neki takav precizan filter. naime, zeleo bih da razdvojim zvuk tako da ispod 200-300hz imam mono signal, a iznad da mi ostane stereo......znam da ima par pluginova za PC, ali sam na Macu...nije mi ni problem rucno da radim, samo da nadjem dovoljno precizan filter (UAD Cambridge, mozda?).
|
Quote:
|
Quote:
za mac... na zalost ovde ne mogu da ti pomognem.. |
Quote:
|
Quote:
|
Stavis Waves M\S Matrix, npr. equium i na stereo kanalu uradis hi-pass, opet turish M\S matrix, vodis racuna o stisavanju koje on radi i to je sve...
Posto poshtujem autorska prava, navodim i to da je fora kupljena od Max-a... Inace, to u jednom potezu moze i BrainWorks, koji se nedavno pojavio i u VST varijanti. |
Stereo EQ meni licno najprirodnije zvuci od svih drugih tehnika. Samo je potreban EQ koji ima posebna podesavanja za dva kanala, tako se dobija nesto slicno pozicioniranju mikrofona u prostoru. Obicno su male vrednosti dovoljne.
Mada ko sto rece manley, pan rulz :) |
Quote:
BrainWorks radi isto to, samo sto je sve u jednom... zapravo, BrainWorks je, moglo bi da se kaze, M\S eq, s' tim sto on ima jos neke funkcije... |
Quote:
Da li to radite sa celim miksom? |
All times are GMT +1. The time now is 08:18 AM. |