| 
 | |||||||
| Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike | 
|  | 
|  | Thread Tools | Display Modes | 
|  27-04-2006, 12:20 PM | #1 | 
| Pro Member Join Date: Aug 2005 
				 |  Pitanje za Boggy-a - (dithering) 

Dal mozes nesto da mi objasnis oko ditheringa? Imas(npr.) 44.1 24 bit fajl e sad mozes iz DAW-a da ga save u 16 bit. Sta se desava, dali mu on prostom matematikom oduzme 8 bit, ili to uradi ozbiljnijom metodom, i dali treba koristiti neki ditering plug? Dali postoji neki program koji ozbiljno radi matematiku prevodjenja? | 
|   |   | 
|  27-04-2006, 12:37 PM | #2 | |
| Moderator Join Date: Sep 2005 Location: Beograd 
				 |  Re: Pitanje za Boggy-a 

Zdravo LACKY, Ako mozes promeni naslov topica u nesto smislenije...  Quote: 
 Prvo, kada oduzmes 24bitnom podatku osam bitova i napravis 16bitni podatak cinis gresku koja se u vasem poslu moze CUTI kao sum kvantizacije, sto je mozda najruznija pojava u digitalnom audiu odmah iza digitalnog klipovanja/overloada. Da bi se to koliko toliko popravilo postoje razliciti nacini. Osnova je dodavanje i/ili menjanje najnizih bitova u novostvorenom 16bitnom podatku i korigovanje suma kvantizacije u cilju da bude PRIJATNIJI. Najcesce se zadnja dva tri bita menjaju pseudoslucajnim sekvencama koje mnogo vise lice na beli sum od suma kvantizacije (sto i nije tako tesko!)... a to se ljudima izgleda vise svidja... To su neke osnove... dalje postoje algoritmi sa imenom i prezimenom ciji je mehanizam tajna a mogu se kupiti u okviru nekih sprava (Weiss recimo), cipova i/ili kompjuterskih plug-inova... pozdrav bogi 
				__________________ Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) | |
|   |   | 
|  27-04-2006, 01:50 PM | #3 | |
| Stara Rumski Elita 2003. Join Date: May 2003 Location: SO 
				 |  Re: Pitanje za Boggy-a Quote: 
  Boggy, ne znam koji editor koristis, ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as?? Jednostavno, kad ucitam neke plugin-ove za mastering u Wavelab, nista od toga se nece primiti ako nisam isao na opciju = render....., ali mi tada fajl koji sam obrajdivao ostaje u 48 bit-nom formatu....Znaci, kada ucitam dithering UV22HR u Master section, ne znam da li se postupak ditheringa uopste odigrava na doticnom fajlu kada ga sacuvam kao - save as?? | |
|   |   | 
|  27-04-2006, 01:58 PM | #4 | ||||
| Moderator Join Date: Sep 2005 Location: Beograd 
  Quote: 
  )... inace za tekst koristim notepad  Quote: 
 Generalno je sasvim normalno ne raditi dithering dok nema odsecanja bitova, cim se to desi morao bi dithering. Quote: 
 pozdrav bogi 
				__________________ Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) | ||||
|   |   | 
|  27-04-2006, 05:23 PM | #5 | 

Zna li onda neko drugi odgovor na ovo pitanje?
		 | 
|   |   | 
|  27-04-2006, 05:40 PM | #6 | |
| Senior Member Join Date: Apr 2005 Location: Hr 
 ?to se samog dithering alata tice puno ljudi preporuca Ozon-ov algoritam. 
				__________________ https://web.facebook.com/MEDIA.CREATUS/?fref=ts | |
|   |   | 
|  28-04-2006, 05:58 AM | #7 | |
 OFF zajebava, treba njemu ON! Pitanje sam postavio zbog dileme koju imam, a ti si mi nekako naj pouzdaniji za objasnjenje. Daj rasvetli do kraja, i ponudi naj bolji metod. Last edited by LACKY; 28-04-2006 at 09:09 AM. | |
|   |   | 
|  28-04-2006, 06:57 AM | #8 | |
 Zanimalo me sta mislis o tome! Last edited by LACKY; 28-04-2006 at 09:10 AM. | |
|   |   | 
|  28-04-2006, 11:48 AM | #9 | |
 | |
|   |   | 
|  28-04-2006, 12:00 PM | #10 | 
| Junior Member Join Date: Apr 2006 Location: Belgrade 

Ne, ako ides u wavelabu na save nece izvrsiti dithering. To se, isto kao i efekti, desava pri renderovanju fajla. Boggy je dao veoma dobro objasnjenje ditheringa, ali nije pomenuo nesto sto je veoma vazno - dithering treba raditi samo jednom u kompletnom procesu produkcije jer u suprotnom nastaju dodatni problemi (sum, krcanje...). Dakle najbolje je "drzati" fajl u visokoj rezoluciji sve do finalnog renderovanja (nakon masteringa) i onda ga ditherovati na 16 bita. | 
|   |   | 
|  | 
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
| 
 | 
 | 
|  Similar Threads | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post | 
| Rodjendan: Boggy i Dexxy.... | idekius | Pricaonica | 36 | 06-03-2013 11:07 PM | 
| boggy, pomoc! | Reinhardt | Monitoring | 12 | 24-02-2008 04:28 PM | 
| dithering | Arthur | Audio Produkcija - Tehnike | 49 | 20-09-2007 03:54 PM | 
| dithering again (iliti samo ogrebi i blago tebi) | Arthur | Audio Produkcija - Tehnike | 25 | 12-12-2005 03:16 AM |