.........
Quote:
Originally Posted by Eomsy
E, pitanjce, ako jedan Helmholtz recimo smanjuje zadanu frekvenciju za 2-3 dB-a u prostoriji, da li onda recimo tri kutije tjunirane na istu frekvenciju daju 6-9 dB-a ???
|
Kad kazes "jedan" moras reci i koliki je fizicki, i po mom misljenju, ako sa sva tri uspes da popravis odziv u sobi za 2-3 dB ja cu licno biti prezadovoljan. Pogotovo zato sto si vec napravio rezonatore koje sada trimujemo na 100Hz, ni govora nema o trimovanju Q faktora (zavisi i od zapremine, i od duzine cevi, i od kolicine apsorpcije unutra)... ok....... ako treba da radimo kao akusticarska
guerrilla... moze i to!
Pokusaj da izmeris karakteristiku rezonatora negde van te sobe. Valjalo bi to napolju izmeriti ali kad je sada zima bolje ne. (ako uhvatis malo sunca, mozda i nije lose probati, ali treba biti jako brz sa merenjima, zato sto se menja i frekventni odziv zvucnika i apsorbera zbog niske temperature)
Efikasnost helmhozovog rezonatora direktno zavisi od povrsine rupa, ali... povrsina rupa u konkretnom rezonatoru menja radnu frekvenciju. Tako da treba sve to na kraju nastimovati.
Vazno je znati da soba velikom povrsinom formira stojeci talas, to je velika energija vazduha, te ako mi "lovimo" energiju vazduha na nekoj konkretnoj frekvenciji, potrebno je da uhvatimo sto vecu kolicinu toga da bi ista uradili... odnosno da bi se ista moglo izmeriti. Zato male rupice ne mogu ako ih ima mali broj, a u tvom slucaju ne mogu ako su dubine kanala jedini nacin da trimujes rezonator... lakse je to sa cetiri ili pet vecih rupa nego sa pedeset manjih... zar ne??
Tebi ostaje merenje helmholzovog apsorbera u nekoj drugoj (vecoj ) prostoriji (samo zvucnik, apsorber, mikrofon i komp se prenesu). Trebaces da ih namestis na 100Hz, tako da na svakoj rupi na toliko rezoniraju. Postupak je da se izbusi neka rupa vise, i da helmholz zarezonira na NESTO visoj frekvenciji nego sto realno treba, i onda se zavuce cev u rupu, koja svojom duzinom snizava frekvenciju rezonovanja, i probom, uvlacenjem i izvlacenjem cevi (kao trombon) se proceni kolika duzina treba. Mozes poceti sa komadima od 150mm. Kad ih namestis tako da na svakoj rupi imas potiskivanje na 100Hz, onda ti je on spreman. Tako uradis i sa preostala dva. Kasnije ostaje da ih smestis u prostoriju i premeris koliko su ti pomogli (ne ocekuj spektakl)
Imaj u vidu da je pozicioniranje zvucnika daleko efikasniji postupak za sredjivanje rupa u frekventnom odzivu nego bilo koji rezonantni apsorber. Pri tom se slazem sa NLP-om da su membranski lakse kontrolabilni, pa i efikasniji, ali ih moras pripremiti ranije. Onaj zub jos nisi uspeo da resis... s obzirom na veliki Q faktor, to neces moci helmholzom srediti, vec moras da napravis nizu rupu na 100Hz sa dva manja dipa, to se da srediti tvojim helmholzima... do neke mere.
Ovo ionako radim zato sto si sam vec sve zapoceo, pa da ih barem zavrsis, kad si ih vec isplanirao, moj licni stav o ovim nacinima sredjivanja znas.
pozdrav
bogi
p.s. da, mislim da ce valjati i peta rupa, ali ipak premeri u vecoj prostoriji, pre nego sto je izbusis.