Uh, cika Quake, nemoj bas tako grubo, mislim, ok u pravu si, ali objasni onda coveku, lako je packe deliti...
Cika Sira (Siro,Sire, kako li vec ide u tom padezu), ako potenciometar "krcka" ne znaci da je neispravan ili da je riknuo, mozda je jednostavno zaprljan i bez obzira sto je star recimo 30 ili vise godina, kada se pravilno i lepo ocisti, moze da radi jos 30 godina, dakle ako nije stvarno riknut... Ako takav potenciometar ocistis WD-om (koji je inace odlicna stvar,ali ne za ovo) imaces mnogo vise problema, iako ce u momentu izgledati kao da je "stvar resena"...!
Kasnije ce se prasina mnogo lakse skupljati i pot' ce krcati jos vise i mozda se i brze dodatno osteti itd...
Treba naci dobar kontakt sprej, znam da ima milon proizvodjaca, ali samo 1-2 valjaju, odnosno sam video da ljudi/serviseri koriste... Nije jeftino...
Evo nasao sam u nasoj "arhivi"...I to preko google-ta... Rumski je cudo, Sava kaze:
Quote:
Sava
10-03-2008, 10:05 AM
Koristi kontakt sprej za opisanu namenu.
Kompresor skine prašinu, ali ne može i nečistoću.
Kontakt sprejeva ima mnogo vrsta i za različite namene. Koristi sprej firme "Kontakt Chemie", neću reći da su najbolji već da su provereno dobri. Lično koristim njihov IPA sprej jer je univerzalan, odlično čisti i brzo isparava. Najveći protivnici sprejeva su ljudi koji su ga pogrešno primenjivali, odnosno koristili pogrešan sprej za određenu namenu. Često čujem da se koristi WD-40 što je ravno propasti. Alkohol je takođe promašaj. Ako je potenciometar propao u nekim slučajevima može da posluži grafitni sprej, ali u praksi takva operacija je kratkog daha. Tako oštećen potenciometar ili preklopnik treba zameniti.
Odličan izbor kontakt sprejeva ima Radioklub (www.radioklub.co.yu), ali su prilično skupi.
|
Ovaj link radiokluba ne radi,btw,a stalo je na:
http://www.rumski.com/forum/archive/...p/t-21922.html