View Single Post
Old 25-03-2010, 02:43 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Razlika izmedju mixa na pc i na profi mixeti !!

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
Slučajno sam saznao podatak da je Pink Floyd u svoje vrijeme morao dva puta da snimi Shine on you crazy diamond...Prvi put su je zadovoljavajuće odsvirali - svih 9 djelova koji zajedno traju nekih 20-ak minuta...Međutim,javio se problem - kad je sve snimljeno čuli su da na čitavom snimku postoji neki eho...Naime, na masteru je valjda ostao upaljen neki efekat sa kojim je čitava pjesma snimljena...Jedini način je bio da se snimi opet! E, zamislite sad - odsvirana je odlično pjesma od čitavih 20-ak minuta i mora da se snima opet! Za?to? Zato ?to nije bilo undo dugmeta Nekome ova priča mo?e da zvuči banalno, ali meni ne...ba? ova priča mi demonstrira u potpunosti ?ta su bila cimanja u svijetu nekada?nje tehnike i pristupa snimanju...

Da razjasnimo jo? jednu stvar - ?to se tiče čitave ove priče - Meni je postalo jako dobro poznato da na prostorima čitave ex-yu NIKADA nije bilo neke vrhunske produkcije zvuka...u filmovima nam je ton mahom govnav, a postoji svega par albuma za koje se mo?e reći da su solidno snimljeni...ni?ta vi?e - ni?ta manje...TEK sa razvitokom tehnologije koje i ovamo do?la počeli su da se rade iole pristojniji snimci, a to je tek s polovine osamdesetih pa nadalje i to je jo? uvijek bilo samo pristojno...Realno - i dan danas gotovo sve varira u okvirima pristojnog...Za?to ovo govorim? Zato ?to su se odekud pojavili ljudi koji odjedom odnekud znaju ili imaju osjećaj ?ta je vrhuski zvuk - odjedared se raspravlja o raznim finesama, o "toplinama", o "mastima"...odjednom neki prefinjeni "?mek za sound"....Ne znam samo gdje se i kad taj ?lif sticao!? Stvarno ne ?elim nikog da uvrijedim , već samo realno da postavim situaciju...Sada odjednom postoje ljudi koji znaju bolje od tih enlgeza koji su svjetlosnim godinama daleko - ne od na?e produkcije, nego od samog poređenja sa na?om produkcijom!

?ta hoću da ka?em - ovdje se stanard produkcije malo povećao tek kad su zavladali pluginovi i digitalija...ovo je surova istina!

sve si lepo rekao..i mudro!
Samo bih dodao da kod nas (pored toga sto sve zvuci osrednje - I PORED TOGA STO SE SAD KORISTI OZBILJNA OPREMA ZA SNIMANJE IMIX)..nasi pevaci i kompozitori su jos uvek ISPOD osrednjeg...

A sto volim price tipa.."moja prva pesma, ne ide mi nesto ovaj S/M mastering i paralelna kompresija kroz sidechain...a od pesme NI TRAGA!

A za digitalije - ja mislim da su jos vise usrale domace prdukcije...
DaBear is offline   Reply With Quote