View Single Post
Old 02-09-2008, 11:38 PM   #49
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Default Re: Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
KAKO NACI U OVOJ ZEMLJI POUZDANU ZASTITU PRAVA KOJA VAZI SVUDA U SVETU?
Nigde u svetu ne postoji organizacija koja (unapred) "stiti" pesmu, niti ima za tim potrebe. Ako te neko pokrade, idete na sud i tu se dokazuje cija je pesma. Kao dokaz mozes doneti CD koji si sama sebi poslala (danas je to poprilicno losa varijanta), potvrdu da si prijavila SOKOJu (sto ovde mozda vredi ali napolju, hm... ne znam, ne bih se preterano nadao), CD koji je zvanicno izdat pa se zna datum, ali jedini "pravi" nacin za jos neizdate (i izdate) pesme je registracija kod LOC (u USA), sto se placa. Naravno da ni LOC (Library of Congress) ne stiti tvoju pesmu ali ti dobijes dokument o registraciji, koji svi sudovi na svetu priznaju kao valjan dokaz autorstva. Uostalom vec sam ovde o tome pisao, pa potrazi.

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
Ima li nekoga od vas ko se ne oslanja samo na SOKOJ?
Ja se nisam uopste oslanjao na SOKOJ, mada se sada mozda stvari donekle menjaju, ali samo u zemlji, a posto sam se do sada orijentisao, uglavnom, na plasman van ove zemlje, nemam nameru da se predomislim u dogledno vreme.

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Valjda taj procenat koji pominje? i uzimaju da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu.
Ne, nego zato sto za njih skupljaju tantijeme.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote