Quote:
Originally Posted by Don Solaris
Obična guma. Ali treba i membrane malo sredit.
Jer kada sam bio dete od par godina, gurnuo sam prstić u jedan bass, po?to me zanimalo ?ta je unutra. Tako da to treba ispupčiti van.
|
uvukla ti se "prasnjava kapa" odnosno dust cap?
to moze spenadlom pazljivo da se izvuce... mada bolje nemoj nista da diras
ne smeta mu to, jedino estetika.
Na tweeteru to mozes usisivacem za prasinu...
Quote:
Obrnuto je. Ti stari zvučnici osim ?to imaju potpuno linearan bass, on ide skroz do 20 Hz.
|
Jes... i to je razlika izmedju kompresionih (acoustic suspension su to zvali u AR, i to je vrlo slicno, ako se dobro secam) i "reflex" kutija...
Kompresioni... kao kod tebe zavrsavaju na niskim kao high pass filter 2. reda... "reflex" kutije zavrsavaju kao filter 4. reda... u najvecem broju slucajeva... redje je 3. red, a ima i zvucnika sa 5. redom....
S obzirom da soba uvek ima shelving low pass filter od poslednje rezonantne frekvencije nanize, i ako uzmes karakteristiku svojih AR-ova.... to se, grubo receno, skoro "poravna"... ne idealno... ali dovoljno da steknes osecaj da je mnogo bolje....
A HP filter 4. reda, nista zivo ne moze u prirodi poravnati...
Quote:
A na ovim Alesisovim, ispod 40 bass ne postoji, i jo? k tome na 120 je iritantan do besvjesti - i to je problem večine malih zvučnika, ba? te frekvencije između 100-200 Hz. Točno po zvuku čuje? da dolazi iz nekog malog zvučnika.
|
Hm... znam... trosistemci su skupi... ovako im napravis bass vestacki... bude jeftinije... i narod kupuje...
Quote:
A kada na onu staru mrcinu stavi? sweep od 20-200 Hz, ma to nema gre?ke, kakvo brujanje, kakvo tuljenje na pojeidnim frekvencijama, to ne postoji. Pojačanje ravno ko crta!
|
To je vec uticaj kompresionih zvucnika na sobu, u odnosu na bass reflex... koji mi je poznat... ali sad je situacija "nema se para"...
pozdrav
bogi