Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-12-2004, 04:08 PM   #1
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Default SCOPE - def project

creamware scope sistemi mogu se koristiti na 2 nacina. postoji standardni 'standalone' mod i xtc mod. svaki od njih ima prednosti i 'nedostatke'. standardni mod pruza velike mogucnosti routhinga i mogucnost koristenja svih cw pluginova, dok xtc pruza mogucnost integracije pluginova u sequncer (poput uad-1 i tc powercore) i njihovo koristenje u vst formatu, sto izgleda ko idealna kombinacija. ipak, ja sam se, ko i vecina cw korisnika, odlucio za standardni mod jer mi on (kad se sve zbroji i oduzme) pruza vise mogucnosti i vecu komfordnost.

kako bi razmijenili iskustva vezano za koristenje cw scope sistema, ja sam napravio jedan def projekat od kojega mozemo poceti.
u projektu sam koristio pluginove koje svi imamo. takodjer sam nastojao ne preopteretit dsp, tako da se projekt moze otvorit i u luni.

btw: tko nema Micro Mixer moze ga downloadat ovdje.

projekt izgleda ovako:

(slika 1)

project se moze downloadat ovdje.

da bi project funkcionirao, u nuendu treba podesit vst inpute ovako:

(slika 2)

vst outpute (busevi) treba namjestit ovako:

(slika 3)

da bi se ubrza rad u nuendu preporucan audio trakama skinut sve 'suvisne' ikonice (track control seting):

(slika 4)

znaci, audio trake izgledaju ovako:

(slika 5)

obavezno u preferences treba ukjucit enable record on selected track.

(slika 6)

OPIS PROJEKTA

MIDI:

Pulsar2 MIDI A Source je preko MIDI Filtera spojen na Sequncer MIDI Dest 1, sto znaci da midi signal iz master keyboarda ulazi u kompjuter, filtrira se (po potrebi) i ulazi u sequncer.
iz sequncera se midi signal, preko Sequncer MIDI Source 1 i Sequncer MIDI Source 2, grana na dvije strane (2x16 MIDI kanala).
na Sequncer MIDI Source 1 spajaju se cw sintovi i sampleri, a Sequncer MIDI Source 2 spojen je na Pulsar2 MIDI A Dest preko kojega MIDI putuje na fizicki MIDI Out kartice, na koji se spajaju externi sintovi, sampleri i procesori.

btw: audio signal iz externih instrumenata moze se vratit u pulsarov mixer preko ADAT sourcea (pojedinacno - vise njih) ili preko analognog i/ili digitanog ulaza (ako je jedan instrument ili svi zajedno smiksani).

AUDIO:

SNIMANJE - ovaj projekt zamisljen je za snimanje jednog mikrofona preko analognog ulaza (MONO In 1), drugog preko (MONO In 2), ili oba zajedno (stereo tehnike) preko (STEREO In)!

Pulsar2 Analog Source spojen je na mono ulaze (In5 i In6) STM-a i direktno u ASIO 24bit dest (moze se spojit i preko direct out od velikog mixera (D5 i D6) u ASIO 24 BIt Destination).

POSTUPAK SNIMANJA VOKALA

1. u nuendu se kreira MONO AUDIO TRACK.

btw: nuendo je 'pametna sprava' pa on taj mono audio track automatski routha na mono bus kojega smo prethodno kreirali (vidi sliku 3), a vst input nuendo automatski namjesti na MONO In 1, tako da tu nema nikakvih posebnih podesavanja - samo se otvaraju audio trake, jedna za drugom i ne razmislja se puno.

2. u scope projektu se izlaz iz nuendovog mono busa (ASIO 24bit Source) spoji na mono kanal velikog mixera (In4) (vidi sliku 1).

3. u STM-u se u aux sekciju u prvi return stavi reverb u koji se preko senda sa kanala 5 i 6 salje signal.

(slika 6)

btw: ovo je jako vazna stvar, jer ovako na potpuno isti nacin slusamo mikrofon i kanal na koji ga snimamo. na oboje dodajemo malo reverba (jednako), koji odlazi samo u monitoring, a snima se (preko direct out) samo dry signal.
ovakvo spajanje nam omugucava da vrlo brzo pjevacu u slusalice namjestimo optimalni omjer matrice i glasa i za to STM treba podesit ovako.

(slika 7)

MIX

u ovom projektu je zamisljeno da sve iz nuenda izlazi na prvi stereo bus (ASIO 24bit Source 1L/1R), preko druga dva stereo busa (ASIO 24bit Source 2L/2R) se salje signal iz nuenda u pulsarov efekte (u ovom slucaju Masterverb).

na ovaj nacin koristu se pulsarovi send efekti skoro na isti nacin ko da je aktiviran XTC.

POSTUPAK KORISTENJA PULSAROVOG EFEKTA U NUENDU

1. odaberemo zeljeni efekt u masterverbu, mutiramo 'dry' a wet okrenemo 100%.

2. u nuendu otvorimo mixer i u prozorcicu 'send' odaberemo Outputs/ReverbPulsar(ReverbPulsar smo prethodno kreirali - vidi sliku 3).

btw: na ovaj nacin signal preko busa ReverbPulsar (ASIO 24bit Source 2L/2R) saljemo u pulsarov masterverb iz kojega wet signal (reverb) ulazi u veliki pulsarov mixer.

naravno, po potrebi se moze kreirat jos buseva i preko njih izbacit pojedine trake iz nuenda u pulsarov veliki mixer i u njemu koristit inserte.

SNIMANJE MIXA U WAVELABU

ja ne radim 'export audio' u nuendu vec sve snimam u wavelab. da bi ovaj projekt funkcionirao u wavelab je potrebno podesiti ovako:

(slika 8 )

svi izlazi iz nuenda/ASIO 24bit Source (osim onog mono koji sluzi za monitoring), ukjucujuci reverb (samo wet) iz masterverba, preko direct out od velikog pulsarovog mixera ulaze u pulsarov Micro Mixer (MM),a iz njega sve ide u 24 Bit Wave Destination (wavelab).

GENERALNI MONITORING

sve iz STM-a ide u Pulsar2 Analog Dest odnosno na Line Out kartice za monitoring, sve ide i u 24bit Wave Dest1 pa se sve sto svira i sto se snima u svako doba moze kontrolirat u Pinguin Audio Meter.

NEKE NAPOMENE

ako se hoce kontrolirat volumen na monitoringu ispred Pulsar2 Analog Dest moze se stavit jedan pulsarov Channel. naravno, volumen se moze regulirat i u velikom mixeru, ali onda ce Pinguin pokazivat krivu sliku.

ako zelimo koristit pulsarove insert efekte na kompletni mix, onda se moze ubacit jedan Channel ispred 24bit Wave Dest 2, ali onda treba na njega spojit i Pulsar2 Analog Dest, jer u protivnom ne bi culi ono sto ulazi u wavelab.

ako koristimo pulsarove instrumente i njih je potrebno preko direct outs od velikog mixera spoojiti u Micro Mixer, da bi usli u wavelab.

jos jedna velika prednost ovakvog projekta je sto sve radi kao i hardware - realtime (latencija je 0ms), jedino di se ona cuje je kad se sviraju vst instrumenti i za to je (po meni) neki optimum 7ms, koji se ne cuju kad sviras a cpu nije opterecen sto omogucava bolju iskoristivost u nuendu. 8)

btw: vjerojatno ovo izgleda komplicirano, ali kad se jednom namjesti def projekt i kad se skuzi kako sve funkcionira, koristenje pulsara postaje 'prosto ko pasulj'

btw2. projekt san ucini napamet (moj je nesto drukciji), pa su moguce greske!!

pitajte sve sto nije jasno i narocito ako san nesto sjeba?!

napomena: forum stisne ove vece slike, pa su nejasne ali izgleda da je isti problem i sa XL skinovima.
Old 01-12-2004, 05:01 PM   #2
presvega
Junior Member

presvega's Avatar

Sjajan post
Nekom ce sigurno koristiti.
Old 01-12-2004, 05:07 PM   #3
idekius
Mason

idekius's Avatar

Bravo Sandro!!!
Pogledacu ovo...
Old 01-12-2004, 05:47 PM   #4
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ma, ovom san pisa u nekom text editoru pa mi je (zbog nekog razloga) kad san pasta poremetilo cilu formu, zato se nemojte cudit ako nesto naknadno buden prepravlja ili podebljava i sl.

dakle, oavko izgleda komplicirano ali kad se downloada file i otvori sve ce vam bit jasno.

nego, ima li sanse da se ovaj forum malo rasiri da se normalno mogu postovat slike?!?! :
Old 01-12-2004, 06:10 PM   #5
djole970
Member

djole970's Avatar

Kao prvo svaka cast i hvala na ovako iscrpnom izlaganju. I jedno pitanje. Sta se dobija sa Pulsar 2 + XTC (6 DSP Booster)? :roll:
djole970 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2004, 06:17 PM   #6
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

VAU SANDRO!! Stvarno si ulozio i vremena i truda u ovaj post...

Idem prouciti... vjerujem da ce dobro doci.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2004, 06:23 PM   #7
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Svaka cast Sandro, dodati se nema jedino nauciti.
Ja sam licno simpatizer jednostavnijih projekata jer nemam ulaze tipa vokal, samo znaci Asio, ADAT , Z link, Analog in, Wave source stim da mi je na izlazu samo Analog out i Wave destination koji ide u Wavelab. Takodje, mi je u standardnom projectu uvek ukljucen masterverb na auxu koji kako kad ukljucujem na pojedinim instrumentima.

Veci sam ljubitelj onog veceg mixer 2448 jer mi pruza mogucnost compresije (osnovnih stvari), eq-a, i ubacivanja Aux efekata i insert efekata na jednom mestu, tako da sam tu potrosio dosta DSP-a. Ali kako si vec rekao stvar je individualna i to i jeste prednost CW-a, sto se moze fleksibilno opredeliti prema korisniku i obrnuto.

Ako hoces poslacu ti moju postavu pa da postavis zajedno sa mojim postom?
Old 01-12-2004, 06:55 PM   #8
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Evo i od mene VELIKA POHVALA za ovakav izuzetan post
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2004, 11:25 PM   #9
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Sandro, ako ti nije tesko, zivota ti, napravi sa ovim mixerom (standardnim 16 ch koji dobijas uz SFP) projekat kojim bi usnimio 8 kanala preko Adata u Cubase ili Nuendo, a da pri tom bude uobicajeno funkcionalan, tj. da mu ostane Wave source. (da ne spomenem i 2 analog in-a)
Salu na stranu, ovo je jedan od razloga sto mi se ne dopada CW koncep "plati, pa plati" (o "klacenju" nista ). Uz SFP dobijas mixer koji ti ne omogucava da koristis spravu "punom snagom".
Naravno, Sandro CW poznaje verovatno najbolje od svih koje ja znam i njegov post stoji svaku rec, ali voziti BMW samo 1. i 2. brzinom (bez doplate) nije pun uzitak. Onaj lepi Big mixer(tj. tako se zvao pre, a sada je 48mixer ili sl.) dobijes tek kada doplatis vec dobro placeno. U stvari, koliko me secanje sluzi, a Sandro ce me ispraviti ako gresim, u verzijama SFP za '98 icu , dobijao se 24 ch Big mixer, a kasnije su dobri ljudi iz CW videli mogucnost jos vece zarade tipa "imao pa nemao", te su uskratili ona 2 preko neophodna kanala za minimalnu 8 ch exploataciju (moze bubanj, ali na 6 ch. Ili: moze 8ch, ali za editing otvaramo novi project ).
Unapred se izvinjavam svima koji bi se mogli osetiti prozvanim, ali osim male posalice nisam imao drugih namera.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2004, 11:33 PM   #10
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Nema sta da se osecam prozvanim. Stoji sve sto si rekao, i sam imam Creamware i sve to u q***... A iskreno, retko kad iskoristim te njegove mogucnosti routhinga. Ne volim da se nerviram. ))

Ali i lepo radi posao kad znas sta hoces od te kartice i ako znas kada ima obicaj da se malo "zaglupi"...
kVu is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules