Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-08-2004, 03:47 PM   #1
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Opet taj mastering

Znam da zvuci glupo, ali rekao bih da nije u pitanju tripovanje...
L&M (elem), nikada nisam bio zadovoljan kvalitetom master trake snimljene u Cubase-u. Juce sam probao sledeci metod:
-Otvorim Cubase project
-Na masteru CW Mixera prikacim diter shaper i podesim ga na 16 bit-a
-Otvorim Sound Morge
-Pustim Cubase da reprodukuje, a u Sound Morgeu to lepo snimim na 44.1 KHz i 16 bit-a

Cini mi se da se tako odradjen master cuje lepse i mekse nego kada ga snimim u Cubase-u i kasnije resemplujem sa 48 KHz 24 bit-a na 44.1 KHz i 16 bit-a u Sound Morge-u. Ko sto rekoh, znam da zvuci smesno, ali izgleda da je stvarno tako. Sada me malo buni redosled... Hmmm... Da li LinMB kompresor i L2 ultramaximizer odraditi kada je traka na 48 KHz i 24 bit-a, ili kasnije, kada dodje na 44.1 KHz i 16 bit-a? Logicno bi bilo da treba iskljuciti sve dither shapere (na masteru Cubase-a, u LinMB kompresoru i na L2 ultramaximizeru) i dither shaper dodati na samom kraju...

Da ja nebih nagadjao i experimentisao dalje, neka kaze neko ko zna pravi redosled i postupak, takodje bih da cujem od ostalih kakva su im iskustva sa snimanjem master trake u Cubase-u i sta misle o ovom sto sam ja izneo kao verovatno bolje resenje.

P.S. Po savedu Deje Vuckovica (dvuckovic) sam na poslednjoj pesmi (jos nije gotova) glavne midi trake bacao u wav kroc cevni preamp i mogu da kazem da sam mu vise nego zahvalan na savetu jer se trake zaista bolje cuju i lakse mixaju!
Old 05-08-2004, 04:08 AM   #2
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Ovo ne mora da bude dobro, ali znam da cu ja odsad ovako da radim posto mi se nikako ne svidja varijanta da sve na kraju smuckam u jedan wav na istoj kartici...

- Prebacaj digitalno preko spdif-a sa CW-a na neku drugu karticu (zavrsen mix)... 48/24bit

...i tek posle toga zajebancija oko mastera. Ako budem mogao ici cu hardverskim putem naravno, a ako ne, taj prebaceni mix (ovo je nacin koji sam dosad koristio) loadujem u wavelab, rcomp (gde je izuzetno mali ratio, attack preko 100 cisto da malo sabije neke najjace peakove) i L2 na kraju... Nakon toga neizbezni resample... Dithere nikada nisam nesto ljubio, osim ako se direktno ne zbouncuje 16bitno kada je i razumljivo da se koristi.
kVu is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2004, 11:19 AM   #3
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Prije jedno mjesec dana sam probao na masteru za maksi singl Zeljka Vasica sve moguce varijante downsamplinga, i nijedna ne zvuci dobro. Cubase/Nuendo pri mixdownu svaki put izbaci drugaciji rezultat. Jedino to uradi posteno(ali i dalje lose) kad uradis real-time export. Logic to radi malo bolje. Pro tools radi najbolji bounce.

Licno ne volim zvuk Sound Forgea, previse mi zvuci kompresovano. Wave Lab je bolji, nema tu distorziju u high endu.

Radio sam A/B test, Mac i PC, na oba je bio originalni Nuendo, RME kartice i obje masine su svirale kroz Appogee konvertere. Cetvoro ljudi koji su bili prisutni su na blind testu odreda izabrali snimak iz Maca. Zvucao je mnogo (nije bas bila necujna nijansa) bolje.

Pa sad vidji...
dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2004, 11:43 AM   #4
idekius
Mason

idekius's Avatar

Pocecu da verujem u nemoguce stvari. Gotovo isti test je odradila i jedna grupica ljudi cijem sluhu itekako verujem i rezultat je bio isti. Meni je to neverovatno i nelogicno, ali izgleda da je na neku foru zaista tako.
Old 05-08-2004, 11:59 AM   #5
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by dvuckovic
Pro tools radi najbolji bounce.
Tako sam i mislio
Old 06-08-2004, 01:26 AM   #6
gorjan
Senior Member

Quote:
Pocecu da verujem u nemoguce stvari. Gotovo isti test je odradila i jedna grupica ljudi cijem sluhu itekako verujem i rezultat je bio isti. Meni je to neverovatno i nelogicno, ali izgleda da je na neku foru zaista tako.
Meni je nekako i logicno da postoji razlika i mislim da je fora u Nuendu koji je razlicito projektovan za pc i mac. Valjda je citava fora u razlicitom projektovanju audio enginea...Negdje sam procitao da je Cubase originalno napravljen za mac i da su imali grdnih problema sa PC platformom. A logic je u startu radjen odvojeno za obe platforme. Ja sam u pocetku poceo sa cubaseom i veoma sam marljivo radio na njemu, medjutim kad sam stavio logic...mozda umisljam ali meni bolje zvuci.Logicno.Logic.Eh bilo je divno dok je trajalo Nema vise novih updatea eh...
gorjan is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2004, 01:54 AM   #7
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Originally Posted by dvuckovic
Prije jedno mjesec dana sam probao na masteru za maksi singl Zeljka Vasica sve moguce varijante downsamplinga, i nijedna ne zvuci dobro. Cubase/Nuendo pri mixdownu svaki put izbaci drugaciji rezultat. Jedino to uradi posteno(ali i dalje lose) kad uradis real-time export. Logic to radi malo bolje. Pro tools radi najbolji bounce.

Licno ne volim zvuk Sound Forgea, previse mi zvuci kompresovano. Wave Lab je bolji, nema tu distorziju u high endu.

Radio sam A/B test, Mac i PC, na oba je bio originalni Nuendo, RME kartice i obje masine su svirale kroz Appogee konvertere. Cetvoro ljudi koji su bili prisutni su na blind testu odreda izabrali snimak iz Maca. Zvucao je mnogo (nije bas bila necujna nijansa) bolje.

Pa sad vidji...
Ajd zovi kada sledeci put budes imao slicnu opremu, kako bih odradio par kratkih slusnih testova !?

I nisi mi jasan za Mixdown...hoces da kazes da svaki put, kada jednostavno, jedan za drugim, odradis mixdown, bez diranja bilo kakvih parametara (ali bukvalno), tebi rezultujuci wav zvuci drugacije ?

diviner is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2004, 02:10 AM   #8
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Svaki je mixdown razlicit fajl, bar kad ga compare-ujesh windows commanderom

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2004, 05:58 AM   #9
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Ne bi trebalo da bude...zato ga i pitam...trebalo bi da su bit to bit isti...hm...ajde provjericemo to nesto kasnije...cim malo zaladi !

diviner is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2004, 08:07 AM   #10
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Default Re: Opet taj mastering

Quote:
Originally Posted by idekius
Znam da zvuci glupo, ali rekao bih da nije u pitanju tripovanje...
L&M (elem), nikada nisam bio zadovoljan kvalitetom master trake snimljene u Cubase-u. Juce sam probao sledeci metod:
-Otvorim Cubase project
-Na masteru CW Mixera prikacim diter shaper i podesim ga na 16 bit-a
-Otvorim Sound Morge
-Pustim Cubase da reprodukuje, a u Sound Morgeu to lepo snimim na 44.1 KHz i 16 bit-a

Cini mi se da se tako odradjen master cuje lepse i mekse nego kada ga snimim u Cubase-u i kasnije resemplujem sa 48 KHz 24 bit-a na 44.1 KHz i 16 bit-a u Sound Morge-u. Ko sto rekoh, znam da zvuci smesno, ali izgleda da je stvarno tako. Sada me malo buni redosled... Hmmm... Da li LinMB kompresor i L2 ultramaximizer odraditi kada je traka na 48 KHz i 24 bit-a, ili kasnije, kada dodje na 44.1 KHz i 16 bit-a? Logicno bi bilo da treba iskljuciti sve dither shapere (na masteru Cubase-a, u LinMB kompresoru i na L2 ultramaximizeru) i dither shaper dodati na samom kraju...

Da ja nebih nagadjao i experimentisao dalje, neka kaze neko ko zna pravi redosled i postupak, takodje bih da cujem od ostalih kakva su im iskustva sa snimanjem master trake u Cubase-u i sta misle o ovom sto sam ja izneo kao verovatno bolje resenje.

P.S. Po savedu Deje Vuckovica (dvuckovic) sam na poslednjoj pesmi (jos nije gotova) glavne midi trake bacao u wav kroc cevni preamp i mogu da kazem da sam mu vise nego zahvalan na savetu jer se trake zaista bolje cuju i lakse mixaju!
Ja sam dugo vremena radio na principu resemplovanja sa 48 na 44.1 i sa 24 a 16 bita i cule su se razlike ponajvise na niskim frekvencijama. Kasnije sam presao na sistem snimanja i propustanja trake kroz dither i dobio mnogo bolje rezultate.
Kompresor i maximizer koristi po potrebi, ja ga licno ne stavljem na svaki mix. Ako mi je potreban RMS onda stvaim maximizer ako ne onda malo iskompresujem ali obavezno sve ide redosledom compresor pa maximizer iako su i jedan i drugi dinamicki efekti daju drugacije rezultate.
Dither uradis posle 48 khz 24bitne masterizacije nezavisno od svega.
Ja bar ovako uradim

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules