Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-05-2004, 05:21 PM   #1
File
Senior Member

Default HI-HAT

Za one koji snimaju ?ivi bubanj...........zanima me kako dobiti onaj mekani(neo?tri) zvuk hi-hata.....da li se radi o vrsti hi-hata, ili je to EQ-ovanje....par puta sam snimao bubanj sa ozvu?enim hi-hatom...i ispao mi je...onako o?tar, fin, ?ezerski....a trebam onaj koji 'ko da govori sss sss sss...a ne ccc ccc ccc.....upravo slu?am te(metal)produkcije....i svima je hi-hat takav(sss)....a nije da se radi o pre-otvorenom, il pre-zatvorenom hi-hatu, a mo?da i je.....trebam par savjeta o tome!
File is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2004, 07:40 PM   #2
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Ja cu ti dati savet sa iskustva produkcije a ne usnimavanja...

Ovo ne mozes uraditi sa zvukom koji je apsolutno suprotan od zeljenog.
Kada usnimis neki od zvukova pribliznih trazenom prvo ga lepo noramalizuj pa ga zatvori na 12-13khz znaci low cut ali ne prejak...recimo -2,-3db ostatak zvuka ces sa blagim podizanjem db-a sam nastimati.

U svemu tome mozes i malo iskompresovati kako bi pojacane frekvencije regulisao i dodaj neki reverb koji ce da iskompresovanu frekvenciju iskristalise.

Ovo je meni uspevalo jer sam zadnjih dana bas nesto cackao oko hihatova
Old 29-05-2004, 02:17 PM   #3
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Ja mislim da se ovdje ipak radi o stimanju samog hihata. Nisam nikad ganjao takav zvuk, al nekakvo logicki mi je da se to dobiva kad se u zatvorenom polozaju hihat nastima da ne stisce do kraja. Tako kad udaris palicom on ipak malo skakuce.
Inace u nekakvim hard rock/pukn/metal shemama se cesto svira s otvorenim hihatom koji nije direktno ozvucen. Onda on zvoni i s obzirom da je glasan sam po sebi puno ga se uhvati u overhead mikrofonima.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 29-05-2004, 03:08 PM   #4
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot
Ja mislim da se ovdje ipak radi o stimanju samog hihata. Nisam nikad ganjao takav zvuk, al nekakvo logicki mi je da se to dobiva kad se u zatvorenom polozaju hihat nastima da ne stisce do kraja. Tako kad udaris palicom on ipak malo skakuce.
Inace u nekakvim hard rock/pukn/metal shemama se cesto svira s otvorenim hihatom koji nije direktno ozvucen. Onda on zvoni i s obzirom da je glasan sam po sebi puno ga se uhvati u overhead mikrofonima.
to je nacin na koji ces sigurnije dobiti zeljeni zvuk , ali ja sam predlozio nacin za nas smrtnike koji nemaju gluvu sobu za usnimavanje
Old 30-05-2004, 10:43 AM   #5
File
Senior Member

Hvala....da....da...istina je to sa otvorenim fusom....a i uglavnom...ti bendovi koriste duplu bas pedalu, pa se ni ne baziraju previ?e na tehniku sa otvaranjem hi-hata....namjeste ga na ?eljeno, i tako pi?e....osim nekih virtuoza(tipa death )al njihova produkcija je sasvim ne?to drugo...tehni?ka i prepoznatljiva....mogla bi bit istina ovo sa overhead mikrofonima(usput....dali bi mog'o koristiti pedestsedmice kao improvizaciju usmjerenih?)....ali kako onda dobiti omjer, da ?inele nisu prejake(kad su one bli?e mikrofonu)?
Old 30-05-2004, 12:32 PM   #6
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Ne kuzim kako to mislis "koristit pedesetsedmice kao improvizaciju usmjerenih"?? Pa SM57 se i koristi najvise na bubnju. Najcesce na snare. Mozes ga staviti i na fus ako hoces imat direktni kanal s fusom, iako za neko zesce nabijanje to i nije presudno. Bitno ti je imati par kondenzatorskih mikrofona koje stavis u overhead. To posebno kupi kao "matched pair", znaci dva identicna mikrofona! Moraju biti kondenzatorski! Stavi osim njih Shure SM57 (ili jos bolje Beta57) na snare, na tomove moze proci i Shure SM58 (nemoj 57 jer on nema toliko basa pa ce tomovi zvucat tanko) i na nogu stavi neki po izboru. U nuzdi prolazi isto tako SM58 ali nije preporuka. Najbolje ti je uzeti AKG112 (popularno zvan "jaje") dinamicki mikrofon, a cuo sam i neke snimke napravljene s klasicnim kondenzatorskim mikrofonom koje su sjajno zvucale. To sad vise nije pravilo nego vise nekakav trik. Kondenzatorski su osjetljivi tako da mu moras upaliti PAD da ti cijeli signal odmah u mikrofonu stisa za 10-20 db, a zvuk noge koji ces dobit ce bit vrlo prstav i s jako definiranim srednjim i visokim frekvencijama (sto je za sve sorte rocka dobro). Na hihat (fus) ne moras nuzno staviti nista u varijanti ako je to muzika di se jako nabija po bubnju, samo spusti malo overhead koji je iznad fusa da bude nize, da ipak malo vise hvata fus. Ako ces ozvucavat fus zasebno, jedina varijanta od dinamickih je da stavis neki svjietli mikrofon tipa Shiure SM57, ali pravi zvuk ces ipak dobiti samo s kondenzatorskim mikrofonom.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2004, 09:01 AM   #7
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

neman bas puno iskustva sa snimanjen bubnja, ali mislin da to sto trebas neces dobit ako zbicis dynamicki mikrofon na hi-hat. to bi mi vise islo na neku modernu pop, hip-hop, r'n'b... produkciju.
poslusaj sto ti shot kaze i hat lovi sa overheadovima. nadji negdje na netu kako postavit mikrofone i experimetiraj dok ne dobijes zeljeni zvuk.

poslusaj malo rockerske loopove bubnja na akai cd-ima! primjetit ces da hat nije ostar i u jednoj tocki. rasiren je u stereo slici, mekan, fin... cuje se da je sniman stereo tehnikom (i kondezatorskim mikrofonima).
Old 01-06-2004, 05:46 PM   #8
Goran
Stara Rumski Elita 2003.

Goran's Avatar

1. Citava fora je u overheadima. Sad sam prije par dana snimao novi Recording Custom i upravo sam to ganjao. Snimaj hihat direktno ali ga poslije doziraj u slici. Kada malo "otvoris" overhead-e (negdje od 8-10kHz pa na gore) dobices taj smooth hihat koji strasno prija u slici a i sirok je.
2. Na sve to probaj sa polozajem mikrofona na hihat-u koji ces poslije samo malo dodati da bi hihat dobio mali atack, onoliko koliko ti mislis da treba. Neki dinamicki je sasvim ok. Nemoj mnogo kompresovati taj mikrofon jer ti moze "iskociti" dobos na njemu i svakim bojanjem hihata u velikoj mjeri ces uticati na dobos.
Goran is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2004, 08:57 PM   #9
File
Senior Member

zanimljivo
Old 03-06-2004, 10:17 AM   #10
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

napravio sam gresku gore sa onih 12-13khz. Mislio sam na 5-6khz ali u zavisnosti od frekvencije zvuka se znaci skidaju nize frekvencije istog. :oops: :oops: :oops:

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules