|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Uradio sam stvar, na masteru imam clip. Ne mogu da nadjem koja je to traka jer tek kad se vise njih ukljuci onda ide u crveno. Interesuje me koji je pravi potez. Smanjiti master i tako usnimiti mix na Wavelab ili sve trake smanjiti za malo, a master ostaviti na istoj poziciji? Master mi je stalno na 0.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
To sigurno i nije bilo koja pojedinacna traka, vec zbir glasnoca vise njih (kao sto znamo, dva signala iste jacine u dB daju ukupan signal jacine (glasnoce) vece za 3dB). Sto se saveta tice, ja bih samo smanjio master, ili eventualno stavio neki (blag) kompresor na master. E sada, posto se teoretski (a i prakticno) kvalitet digitalnog signala degradira pri svakoj obradi (cak i puko utisavanje i pojacavanje), mozda bi sa tog stanovista bilo bolje da grupises sve kanale i da ih tako smanjis cime bi balans pojedinih instrumenata u miksu ostao isti, a izbegao bi jos jednu dodatnu obradu signala (utisavanje na masteru), a kanali se pojedinacno vec i ovako i onako obradjuju. Doduse, mislim da to bas i nije vredno truda posto je razlika u kvalitetu izlaznog fajla neznatna i moze se primetiti samo na prilicno kvalitetnoj (i skupoj) opremi. Ne bih preporucio stavljanje limitera na master zbog principa rada samog limitera koji bi mogao u tom slucaju da poremeti balans pojedinacnih instrumenata u miksu. Bas zbog toga sam kao alternativno resenje predlozio kompresor na nekom blazem setting-u, koji bi mozda odradio posao a ne bi toliko uticao na vec postojeci balans u miksu...
Uh, eto zato me cesto mrzi da pisem - nikako ne mogu da napisem nesto kratko... ![]() Anyway, hope this helps...
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Stavio sam Limiter i to onaj TC Native, po defaultu i nisam primetio da je nesto posebno poremetio odnos instrumenata, ali sad mi se postavilo drugo pitanje. Posto koristim WaveLab kao dat, na njega snimim mix iz Nuenda i sad ne znam da li da koristim samo L2 da bi pojacao signal ili pre njega da stavim i kompresor, zato sto sam tamo vec stavio limiter koji je vec to uradio, cini mi se. A mozda mi se samo malo cini. Ali, ako stavim i kompresor i L2 deluje mi sve jako napumpano. Sta mi je ciniti?
Najlepsi mi je izvorni snimak bez masteringa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ton magistar
|
![]()
jebiga, mastering je slozena stvar. u svitu ga rade najveci maheri u posebno, za tu svrhu, opremljenim studijima. ta studija posjeduju vrlo skupe analogne sprave o kojima mi mozemo samo sanjat, pa nam ne preostaje nista nego koristit samo digitalne pluginove. knjiga boba ketza govori samo o masteringu a ima priko dvista stranica. on u knjizi kaze da "savrseni mix ne treba mastering", zato ako smatras da tvoj mix zvuci odlicno, mastering ne moras radit ili je mozda potebno samo malo nabit dynamike.
glavni alati koji se koriste u masteringu su kompresor/limiter i eq. ne postoji formula koja kaze sto sve treba koristit i na koji nacin, jer sve to ovisi o pjesmi i svaka se tretira na drugi nacin. medjutim, neovisno o tome kako nama pjesma zvuci ona mora bit masterizirana po nekim standardima. danasnja standardna radijska pop stvar se obicno vrti oko -10db rms i to je jedan vazan uvjet koji treba ispostovat. znaci, cak i kad tebi stvar zvuci odlicno morat ces nekako, koristeci kompresore i na kraju limiter, izvuc tih (oko) -10db rms-a, ako ne zelis da te britni spirs odere ![]()
![]() |
#6 |
Super Moderator
|
![]()
Mogli...stavi ovakav niz ako ces sminkati mix (masterizovati)
Kompresor--->limiter--->L2(ili bilo koji pojacivac rms-a) gledaj da ti sve zvuci sto prirodnije kompresor ti je tu najbitniji jer ako njega kvalitetno odradis limiter ti nece biti potreban...dalje je tvoja stvar i isprobavanje...znaci sa kompresorom ces onaj clip resiti i normalizovati stvar lepo do 0
![]() |
#7 |
ton magistar
|
![]()
cekaj! pa l2 je limiter (i dither)!??
![]() |
#8 |
Super Moderator
|
![]()
o zar jeste....cekaj da vidim...ooopsss jeste zaista...lapsus :oops: :oops:
hmmm ali njegova funkcija i jeste da ti pojaca db pesme a ne da skrese sve sto je spicasto ili se varam???
![]() |
#9 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
btw: je, limiter skrese sve sto je spicasto, ali postoji trik kako "spicasto" skresat i bez limitera. najboji limiter je "no limiter"! :roll:
![]() |
![]() |
#10 |
Super Moderator
|
![]()
Da funkcija compresora i limitera koji ja retko kad koristim jeste da skrese spice i da pojaca rms ali to limiter ne moze da uradi kao l2 sto sam i mislio da potenciram jer upravo je na l2 ono pumpanje koje se dobija izvedeno sa beskonacnim ratiom a i samim algoritmom dynamickog efekta...
Hmmm ja definitvno sve spicoke koje skidam izvodim sa compressorom i to je to limiter je extra poduhvat
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
mini clip | alcohol | Promocija radova | 0 | 16-04-2005 04:48 PM |
Mali clip | zvincic | Promocija radova | 16 | 11-03-2005 01:42 AM |
Moj mali clip | Mrmot | Promocija radova | 6 | 23-02-2005 02:06 PM |