Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-12-2017, 01:10 PM   #1
jocasrb
Member

Default Grupna intonacija

Poz...zanima me kako se npr na stadionima navijaci cuju da su u intonaciji dok npr da svakog posebno pitamo da otpeva promasio bi sve zivo
ili ne za stadion, ovako kad su horovi (za decu mozda bolji primer)...u grupi odlicno zvuce, ali ako bi ih izvdvojili tesko da bi sve lepo pogodili...

moje neko misljenje je da npr ako jedan ide za tipa polustepen iznad, drugi ide polustepen ispod, pa se sve to svede na tacnost, na 0 ... ali verovatno nije to slucaj
jocasrb is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2017, 04:16 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Grupna intonacija

Quote:
Originally Posted by jocasrb View Post
kako se npr na stadionima navijaci cuju da su u intonaciji
Mislim da ti se samo čini da su u intonaciji Fora je u tome što se tu obično radi o poznatim melodijama, pa je dovoljno da svi zajedno krenu naviše/naniže (kako to melodija nalaže) da ti prepoznaš tu melodiju, a ostalo mozak sâm uradi (tj. počne da peva onako kako bi trebalo).

Pozdrav,

Vasa

P.S. Mada postoje i ovi, ali oni to vežbaju celog života, a i fini su neki ljudi (nisu došli na stadion samo da cepaju grlo i guraju jedni drugima baklje u telesne otvore):

Last edited by awacs; 27-12-2017 at 04:43 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2017, 11:06 PM   #3
jocasrb
Member

haha to objasnjenje mi je jos vise zbunjujuce salim se, skapirao sam nekako

i da, vise sam mislio na te navijace, koji nisu huligani, tipa kao i ovaj klip:

You will never walk alone

bas kul zvuci, cak mislim da je sve lepo otpevano, pogodjeni tonovi pevaca sto izvodi...al opet, mozda kao sto kazes da mi se sve to cini ..
a i nasi takodje isto ovako zvuce, iako su dosta problematicni, zvuce mi da grupno sve te tonove (iako nisu teski) ubadaju kad zapevaju

mislio sam da neki uticaj ima odjek na stadionu, ali tesko da je to slucaj..
Old 28-12-2017, 10:59 AM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by jocasrb View Post
vise sam mislio na te navijace, koji nisu huligani, tipa kao i ovaj klip:

You will never walk alone
A, pa to je sasvim drukčiji slučaj Imaju ljudi matricu koja im diktira štim, a i pre toga ih je solista sa razglasa naveo na pravi put. U takvoj postavci je dovoljno da 35% njih (napamet govorim, naravno) peva koliko-toliko tačno, pošto se oni koji pevaju totalno falš pretvore u braon šum i njih možeš potpuno da zanemariš. Kad pogledaš samu definiciju šuma, to je zvuk koji se sastoji od mnogo nasumičnih frekvencija i nema jasnu intonaciju, pa samim tim ni ne može da smeta štimu. Dakle, ključ je u onih 35% koji imaju dovoljno sluha, a i dovoljno su disciplinovani.

Drugo, u Engleskoj i uopšte u zemljama u kojima deluju zapadne crkve postoji duga tradicija zajedničkog pevanja uz pratnju instrumenata (jal harmonijum, jal nešto drugo što ima jasan štim). Ne kažem da ovi navijači svake nedelje idu u crkvu nego da se tamo po tradiciji pod pevanjem podrazumeva artikulisano zajedničko izvođenje melodije. Pretpostavljam da kapiraš šta hoću da kažem, i koliko se ta situacija razlikuje od ovdašnje

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 28-12-2017 at 03:44 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2017, 12:10 PM   #5
jocasrb
Member

hah da da, jasno
listao sam jos po netu da li ima jos nekih misljenja, pa sam na ovo naiso, zanimljivo:
https://www.reddit.com/r/explainlike...n_tune_when_a/

negde sam video da spominju i da se javlja 'chorus efekat'...a i sto kaze neki lik 'oni sto bolje pevaju - glasnije pevaju"...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules