Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-10-2017, 10:23 PM   #1
Gillette
Member

Default Dizajn zvučnika / monitora

Ko god da je u priči oko nabavke zvučnika, naići će na to kako su neki zvučnici „dizajnirani“ da zvuče ovako ili onako.

Kao totalni laik za ove stvari, a kada su studijski monitori u pitanju (i pošto sam pitao što ljude po forumima, što prodavce čuveno pitanje „A.. mogu li da miksujem na nekim Fi-Fi zvučnicima?“ ) kao iz topa dobijao sam odgovore „Ne, ti zvučnici nisu dizajnirani za to..“, ili..“Ti su zvučnici dizajnirani tako da zvuče drugačije, prijatnije, da lažu..isl".

I to mi je ok. To sam negde prihvatio kao tako, ali me zanima da neko ko je zaista u toj materiji (možda čak i sam pravio zvučnike ili monitore) objasni taj tehnički deo priče: šta se zapravo tu tehnički odradi e da bi neki zvučnik zvučao ravno, ili malo obojeno ili kako već?

Za gitarska pojačala sam negde načuo da je u pitanju transformator, te je kao on taj „krivac“ zadužen za razlike između nekog Fendera ili Maršala isl . (neka me neko ispravi / dopuni ako zna ), ali za zvučnike/monitore sam totalni duduk i to me baš zainteresovalo, čisto da malo bolje skapiram šta tu radi šta i zašto i u koju svrhu itd.

Ne bih širio priču na razne vrste zvučnika (horne, ribonce , elektrostatike i kakvih sve već ima) već na ove uobičajene sa „dinamičkim drajverima“ (valjda se tako kaže)

Eto ako ima neki znalac da to malo objasni onako „kao za debile“, bio bih zahvalan

Last edited by Gillette; 01-10-2017 at 10:26 PM.
Gillette is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules