Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-03-2016, 09:02 AM   #1
DuciNS
Member

Cool Adaptacija prostora

Postovanje,
bavim se vec dugi niz godina muzickom produkcijom, nazalost od kuce. S obzirom na to da sam se odlucio da napravim atelje gde bih imao neki svoj mir, nasao sam prostor koji mi prija u svakom pogledu.
Voleo bih da ga na bilo koji nacin malo akusticki istretiram, da bih dobio,makar malo kvalitentiji zvuk (slusanje).
Saljem slike prostora, pa bih voleo da cujem bilo koje konstuktivne savete i predloge ?

P.S. Prostoriju bih koristio i u svrhu snimanja.

Hvala !

http://prnt.sc/agx7n8
http://prnt.sc/ah5hei

Last edited by DuciNS; 19-03-2016 at 08:48 AM.
DuciNS is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2016, 09:03 AM   #2
DuciNS
Member

Default Re: Adaptacija prostora

Neka neko od moderatora smanji ove slike ako je ikako moguce !

Hvala
Old 21-03-2016, 07:51 AM   #3
DuciNS
Member

Nije valjda da niko od celog foruma nema nikakv savet
Old 21-03-2016, 11:52 AM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Niko ovde nije samo zbog nekog, ostavimo bar nekoliko dana da temu ljudi pregledaju, možda zahteva opširniji odgovor ili slično... Dakle, polako i strpljivo...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2016, 01:38 PM   #5
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Mozes i da napises dimenzije sobe, neku skicu bacis, objasnis kakvom se muzikom bavis... Tj snimas li live instrumente, samo vokale ili?

Onda kakvi su ti prohtjevi, koliko si kesa spreman da puknes? Sve ce to da da nekom smjernice sta da ti kaze.

Ovakva se prica vodila x puta, trebas biti malo vise konkretan sa pitanjima i zahtjevima
Old 21-03-2016, 09:19 PM   #6
DuciNS
Member

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
Mozes i da napises dimenzije sobe, neku skicu bacis, objasnis kakvom se muzikom bavis... Tj snimas li live instrumente, samo vokale ili?

Onda kakvi su ti prohtjevi, koliko si kesa spreman da puknes? Sve ce to da da nekom smjernice sta da ti kaze.

Ovakva se prica vodila x puta, trebas biti malo vise konkretan sa pitanjima i zahtjevima
Dimenzije prostorije su 25 kvadrata, snimao bih sve sem bubnja, a snimam od panka do jazz-a bukvalno Sto se vokala tice koristim LD system rf1 koji i radi posao nekih 60 % rekao bih.
Spreman sam da puknem ne neku astronomsku cifru s obzirom na to da sam u zakupu, ali cisto da kolko tolko ubijem buku koliko je to moguce i da dobijem makar malo kvalitetnije slusanje od prosecne sobe.
Koristim behringerove truthove B2031A koje cu uskoro mozda i zamenuti nekim boljim monitorima...
Najveca mana, po meni, prostora jeste sto su sa jedne strane vrata (tacnije duz cele prostorije su 4 velika prozora), sad ne znam koliko staklo utice na kompletan zvuk.
Old 11-04-2016, 05:54 PM   #7
DuciNS
Member

Evo i skice...
http://prntscr.com/aqz42g
Old 12-04-2016, 12:46 AM   #8
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Mogao bi da stavis apsorber panele po zidovima na prvim refleksijama za pocetak...

Ili jos bolje da ti apsorber paneli pokrivaju sto je moguce vise zidova...

S obzirom da soba i nije mala, mogao bi da ides sa po 20cm debljine vune i 10 cm airgapa iza (izmedju zida i vune). Ili jos bolje 20cm...

Na drugom zidu, tj preko puta (pricam o uzduznim zidovima) bi mogao da napravis mobilne panele (na nogama) od isto 20 cm vune i odaljis ih isto kao panele da bude simetricno.

Dakle nije strasno, izgubio bi 60 cm u sirini sobe ako bi bilo 10cm airgapa iza... Ostalo bi ti 3.6m ako je sad 4m... Ili 3.4m ako ides na 20cm iza...

Slusanje bi vjerovatno bilo najoptimalnije da je ispred 'rigidnog' zida, tj ovog ne 'izlomljenog' dijela prostorije... Naravno povuceno ka 'centru' od zida u koji bi gledao sa stolice, jer zvucnici bas i ne 'vole' da su satjerani ka zidu generalno...

Na tom zidu iza zvucnika takodje isto paneli za koje se odlucis, a na zidu iza tvojih ledja, isto tako... S tim da bih ja vjerovatno napravio mobilne apsorbere na onom izlomljenom dijelu i tako zaokruzio sobu u 'pravougaonik'...

Takodje valjalo bi imati i superchunkse u uglovima prostorije (svima) kao i panele na plafonu (makar iznad pozicije slusanja...

To long story short, sto vise pokrijes vunom, bolje za tebe

I, da... Vunu umotavas u mikrofiber tkaninu da se ne bi krunila i letjela po sobi...

Ne bi valjalo da se to desi.

Pozdrav i srecan rad.
Old 12-04-2016, 07:32 AM   #9
DuciNS
Member

Hvala rhino na odgovoru ! Imam par pitanja....

Koje velicine treba da budu ti apsorber paneli ?
Da li vunu (staklenu ili mineralnu ) da koristim ili azmafon ?
Sta su superchunksi ?
Da li stavljati bass trapove ?

p.s. Nisam skontao na koji zid da ide slusanje (na uzduznom tom zidu desno ili ovom skroz dole poprecnom )

Last edited by DuciNS; 12-04-2016 at 08:46 AM.
Old 12-04-2016, 08:52 PM   #10
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Default Adaptacija prostora

Imas vec mnogo toga napisanog u sekciji konstrukcija studija... Dovoljno da diplomiras na faxu

Paneli? Kao sto rekoh sto vise njima pokrijes, tim bolje.

Mineralnu vunu. Moze i azmafon ali ce vise da te kosta da postignes slicno.

Superchunks = trougaoni bass trap pun krcat vune. Dakle ne panel. Stavlja se u uglovima.

Slusanje po uzduznoj osi. Ledja okrenuta ka izlomljenom dijelu sobe... Ja to onako po osjecaju

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules