Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-02-2016, 07:57 PM   #1
obicni user
Member

Default uplitanje artista u vaš rad

Iskreno, kako reagirate na necije uplitanje u vas posao. Jeste li dosli u situaciju da ste isli linijom "ja sam glavni" pa na kraju nitko nije bio zadovoljan. Ili da ste prekasno uvidjeli da je covjek imao pravo. Kako pak reagirate kad neki nepoznati izvođac jos uvijek trazi sebe, smjer.. Ima ideju ali ne zna vam profi-frazama objasniti sto zeli. Konkretno ja sam davno imao dosta losa iskustva s majstorima. Dakako imali su moj respect i uglavnom sam uvijek odradio sto su zahtijevali. Ali autorski radovi su bili manje vise...krs. Naime imao sam viziju koju sam bar 80% prenio u demu. Da bi odustajanjem od svojih vizija jer nisam kompetentan, ispalo nesto sasvim drugo. Rezultat..ja nisam bio zadovoljan, a oni koji su bili(rođaci) ionako bi bili i u drugom slucaju. Dakle tirazu od 10 kazeta platio sam samo da budem posten. Dakle idete li i vi tim smjerom zato jer se podrazumijeva da artist ionako ne zna sto oce..osobito ak nema producenta. Ili nekad pokusate razmjeti izvođaceve andefinisn zelje
obicni user is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2016, 10:01 PM   #2
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

Default Re: uplitanje artista u vaš rad

Filozofsko pitanje da se razumemo, da artist zna sta hoce bio bi i producent i mix engineer i aranzer i sta jos ne ali samo kad bi znao. Uvek postoje dve putanje, ako ne slusas nikog ispada da si sujetni skot koji misli da je samo on upravu, ako previse slusas tudje komentare onda ne cenis sebe i nemas izgradjen stav ni o cemu vezano za muziku. U ovom poslu sto vise znas sve si gluplji jer pored toga koliko znanje ti posedovao neko nece to usvojiti jer prati neku svoju intuiciju i untutrasnji glas pa prema tome bi i i ti trebao raditi isto, sem sto je uvek tanka linija izmedju toga da to sto pricas ima tezinu i da si u pravu i mogucnost da ispadnes sujetni skot. u jbt. nije mi dobro
NIelectroy is offline   Reply With Quote
Old 29-02-2016, 08:30 AM   #3
obicni user
Member

Dakako. Sva slicna pitanja su filozofska pa ljudi ne zele odgovarati na njih. I da ne bi ispalo kak pljujem po necijem znanju..naprotiv. Cijenim svaciji rad bio manje ili vise zahtjevan. Isto tako vezano uz taj audio biz imam losa iskustva. Zasto. Jer sam vjerovao da covjek zna. I nisam se prevario. On zna, ali to nije bilo ono sto ja zelim i placam. Evo primjer.
Rzjbo te neki polupjevac sa svojim zahtjevima. Ti mu tumacis kako mora ovo ono a on bleji i kaze oce ovak. Ubio te i pojam. Odlazis kuci i prolazis pored pekare. Kasni sati. Mirisi svjeze peceni kruh. Ulazis..
- molim vas jedan bijeli
- moze moze. 10 dinara. Upravo izvađen iz pecnice. Ali sto ne biste uzeli rađe crni.
-ne ne...ipak bi bijeli
-ali gledajte ne samo sto je jeftiniji nego i puno zdraviji. Vjerujte. Ja to znam. Cijeli sam zivot posvetio ovom poslu. Manje kalorija, ne deblja.. Msm kako ocete ali..
-( ma sta ovaj kenja) ne ne. Ja bi ipak bijeli.
-a dobro. Kako vi zelite. Ode, donese upakiran u papirnatu vrecicu. Uzme 10 din.
Dođes doma a ono crni kruh, platio si ga 10 din.
Os mu jbat sve po spisku, il mu zahvalit sto te zjbo pa ti za 10 d ipak dao crni. Pobrinuo se za ono sto je bolje za tebe, kad ti vec ne znas. Ipak je on struka.
Sory na off. Ali to je filozofija. Samo u drugoj bransi.
Old 29-02-2016, 10:17 AM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by NIelectroy View Post
Filozofsko pitanje da se razumemo, da artist zna sta hoce bio bi i producent i mix engineer i aranzer i sta jos ne ali samo kad bi znao.
Čak i kad ume sve to da radi, opet nije loše da ima nekoga ko će nešto od toga raditi umesto njega. Dodatni mozak u produciranju i beleženju muzike je uvek dobrodošao. Mali broj ljudi uspeva da posmatra svoju muziku kao objektivni slušalac, a to je suština posla producenta – da oceni da li je rezultat koji se objektivno čuje dobar. Umetnicima je mahom teško da razdvoje ono što čuju u glavi od onoga što čuju iz zvučnika.

Sa druge strane, konačna odluka mora da bude na umetniku – on je taj koji će taj snimak i tu produkciju morati da brani pred publikom, a kako će da ih brani ako sam ne veruje u njih? Producent koji to ne kapira nego po svaku cenu insistira na svojim tripovima je ili budala ili kreten.

Kad se sve sabere, za kvalitetnu saradnju je najvažniji ljudski odnos, ili ljudska kompatibilnost, između umetnika i producenta (snimatelja, miksadžije, koga god). Talenat se valjda podrazumeva, ali talenat bez sposobnosti za saradnju je besmislen.

Pozdrav,

Vasa
Old 29-02-2016, 10:44 AM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

muzicka produkcija i miksanje je 50% znanje i 50% medjuljudski odnosi, politika, poverenje itd itd.
Vrlo je bitno da se pokusa skuziti sta "artista" zeli, ko su mu uzori, sta se njemu svidja od muzike i sta slusa, itd itd. E sad, za to se kod nas nema vremena. Kad dodjes u tezgaroski studio, svi se stegli, atmosfera losa, itd...
Klijent je taj koji treba da izdje srecan iz studija a snimatelj / producent / miksadzija treba da se uklopi u to (ako hoce da ima posla od toga sto radi)..
ja sam imao toliko puno losih pesama koje su mi slali da popravljam ili remiskujem i da cesto radim nesto sto klijenti zele (insistiraju), ali vazno je da su oni bili zadovoljni, da su platili a ja da sam uradio najbolje sto sam mogao IAKO mi se nije svidjala direkcija. Samo jedan klijent je posle priznao da pravac u koji su otisli nije radio (kao sto sam im skrenuo paznju na pocetku) ali je bilo, nema veze, nije tvoja greska...

Svojevremo je bio intervju sa Jimmy Jam & Terry Lewis-om o tome kako su radili prvi album za Janet Jackson (koji je u ono vreme pokidao i izbacio Janet u stratosferu). Kad su se upoznali , druzili su se, izlazili u klubove, restorane, zezali se, pricali..i kad je Janet posle nedelju dana pitala "a kad cemo bre da pocnemo da radimo na ploci?" Oni kazu, "pa poceli smo pre 7 dana...vec znamo puno o tebi, tvojim ukusima, sta slusas, o cemu volis da pricas itd itd..."
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 29-02-2016, 11:01 AM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Kad su se upoznali , druzili su se, izlazili u klubove, restorane, zezali se, pricali..i kad je Janet posle nedelju dana pitala "a kad cemo bre da pocnemo da radimo na ploci?" Oni kazu, "pa poceli smo pre 7 dana...vec znamo puno o tebi, tvojim ukusima, sta slusas, o cemu volis da pricas itd itd..."
A jebiga, Vrače, danas su budžeti za snimanje u zemlji nam našoj toliki da ne mogu da pokriju ni tih sedam dana provoda

Pozdrav,

Vasa
Old 29-02-2016, 11:46 AM   #7
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Po meni najveća zabluda prosečno Balkanskog snimatelja/miksadžije kad su klijenti u pitanju je "Ja sam gazda u svom studiju" . Mnogo puta sam to video i shvatio kako ne treba da radim
Jan is offline   Reply With Quote
Old 29-02-2016, 01:50 PM   #8
obicni user
Member

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Po meni najveća zabluda prosečno Balkanskog snimatelja/miksadžije kad su klijenti u pitanju je "Ja sam gazda u svom studiju" . Mnogo puta sam to video i shvatio kako ne treba da radim
Mozda ti jesi shvatio ali vise je onih koji nisu i nece.
A ono sto kaze Vasa o producentima..kao kretenima. Pa sve ih je vise koji su tu da pokupe lovu a poslije....
Old 29-02-2016, 03:47 PM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by obicni user View Post
Mozda ti jesi shvatio ali vise je onih koji nisu i nece.
Pa i da nikada nismo čuli nijedan takt koji je Jan potpisao, na osnovu onoga što piše na forumu jasno je da nije ni budala ni kreten. ++

Generalno, postoje tri vrste producenata:

1) Oni koje zanimaju pesme, i kojima je najvažnije kako će to zvučati u okviru radio programa (ili top liste, ili ponude na iTunes);

2) Oni koje zanima izvođač, i koji gledaju kakvo zvučno odelo zaista pristaje tom izvođaču. Ono, važno im je da je umetniku dobro, a ako je umetniku dobro onda će umeti da nosi to odelo;

3) One kojima je važno da urade što što brže (a korektno), da bi počeli da zarađuju sledeće novce.

Sad, svaki kog sam upoznao ima osobine svih opisanih tipova, ali oni najbolji uspevaju da nekako pomire sva tri sveta. Ne valjaju samo oni koji spadaju samo u jednu fioku.

Izvinjavam se što se rasrah.

Pozdrav,

Vasa
Old 29-02-2016, 07:31 PM   #10
obicni user
Member

Msm da nisam nigdje napisao da je netko kreten. Bar se nadam da nisam
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules