Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-01-2016, 12:03 PM   #1
Darsus
Member

Default Na cemu proveravate miks?

Mozda je neko vec pokrenuo nesto slicno, ako jeste, merge-ujte topic.

Na cemu obicno proveravate miks? Mislim pre svega na jeftine zvucnike/slusalice.

Osim zvucnika koje imam (Microlab Solo 2), do skoro su mi nezamenljive bile bezimene Samsung bubice, na kojima nisam mogao da miksam, ali sam tacno mogao da cujem sta nije u redu. Moracu da pronadjem isti par negde.

U principu, znam da nema nekih pravila, i da je preporucljivo na sto vise sistema, samo mi je uvek zanimljivo da cujem sta drugi rade.
Darsus is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2016, 12:59 PM   #2
Haxli
Pro Member

Default Re: Na cemu proveravate miks?

Upravo tako nekao: bubice, slushalice, neki plastikaneri od zvuchnika za komp...
Chesti aktiviram itegrisanu zvuchnu pa pustim preko nje...
Bacim na mp3 player da preslusham u hodu + imam par ortaka kod kojih odnesem pesmu...
Zao mi je shto mi se zeznuo neki genisu 5.1 i nikako da vidim da to popravim, na njemu
sam isto voleo da chujem pesme al ga iskoristim kao 2.0 ili 2.1

Nekad iskoristim i Beyer dynamic Virtual Studio (i ako ga ljudi pljuju)... mislim da moze
i on da posluzi

U [ne]uslovima tako se snalazim... s`ovim hobijem....
naravno uvek imash neke pesme s kojima sve to poredish...
Haxli is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2016, 03:21 PM   #3
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Post Re: Na cemu proveravate miks?

Vec godinu dana pored standardne linije iz komponenti, koja je vec 10 godina u stanu koristim i ovo, samo pasivnu verziju TX 201:
http://www.neumann-kh-line.com/neuma...products_MM201

I kao sto rece Haxli, takodje, A/B varijanta uporedjivanja vec gotovih tudjih pesama sa mojim preko: https://www.samplemagic.com/details/184/magic-ab.

Sve ostalo ako vremena imam volim da preslusam i na slusalicama i u kolima i kod drugara...odnosno vazi parola "ko se kako snadje" .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2016, 07:43 PM   #4
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

posto sve muzicke zavrzlame od komponovanja do do-it-yourself masteringa radim u studiju, tj na studijskom kompu, u studijskim uslovima sa donekle sredjenom akustikom, i sa nekoliko pari monitora, na svom kompu (desktopu) nikad ne radim muziku, ali skoro 90 posto provodim na njemu slusajuci na klasicnom stereo dvosistemcima, na desktopu namenjen licnoj upotrebi, zvucnici nista specijalno, ali ne bas dzinijus plastikaneri, drvo sa svojim napajanjem, na ciji sam se zvuk navikao u zadnjih 10 godina
tako da bilo sta da uradim u studiu, dodjem kuci i proveravam obavezno na tim kutijama "koje lazu al im verujem" tako mogu uporediti kako zvuce neki na koje se ugledam i koje slusam, a kako svuci moj rad...
a ako je neki ozbiljniji komercijalni rad, tad vec ide sve po redu, pre svega kako se cuje u autu, gde isto provodim dosta vremena slusajuci muziku, pa cak i do telefona...

elem, jedan dobar savet za ljude koji se pitaju kako ce im se cuti na jutjubu, (posto jelte, on ima dojajnu konverziju pa sve sjebe i ne zvuci kako jeste prethodno, i posto jelte, na nasim prostorima odavno vec presao kao zamena za winamp), prosto mozete da proverite tako sto okacite klip ali na PRIVATE, niko nema pristup klipu samo vi i kolege, preslusate na kompu, telefonu, laptopu, gde god, ako je to-to onda samo public, ako nije to to, prisredite ponovo ono sto se gubi na tjubu, pa jovo nanovo
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2016, 07:50 PM   #5
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Prebaciš stvar na mobilni telefon i uporediš ga sa nečim sličnim...
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2016, 10:32 PM   #6
Haxli
Pro Member

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
elem, jedan dobar savet za ljude koji se pitaju kako ce im se cuti na jutjubu, (posto jelte, on ima dojajnu konverziju pa sve sjebe i ne zvuci kako jeste prethodno, i posto jelte, na nasim prostorima odavno vec presao kao zamena za winamp), prosto mozete da proverite tako sto okacite klip ali na PRIVATE, niko nema pristup klipu samo vi i kolege, preslusate na kompu, telefonu, laptopu, gde god, ako je to-to onda samo public, ako nije to to, prisredite ponovo ono sto se gubi na tjubu, pa jovo nanovo
+1

Uz to mozda i ovo da pomogne:
Loudness online - how loud is loud enough, and how loud is too loud? by Ian Shepherd

Haxli is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2016, 11:50 AM   #7
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Kod mene ide obavezna provera na Fostex 6301b, zatim na kućnom hifi-ju (pioneer A400-wharfdale diamond 7.1), pa onda na smart tv-u, ponekad na portable player-u Boomcat BC08 ili u kolima na Blaupunkt sistemu.Telefon skoro nikad.
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2016, 12:37 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Ja u startu miksam na kućnom haj-faju (Pioneer SX-3000 + AR 48s), a proveravam na Sennheiser sluškama HD25SP, nekim no budget Philips sluškama i ženinom laptopu.

Pozdrav,

Vasa
Old 08-01-2016, 02:58 PM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Više ne proveravam miks...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2016, 08:39 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Više ne proveravam miks...
Zar ni na pivu, crni sine?

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules