Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-06-2013, 12:32 AM   #1
silzg
Member

silzg's Avatar

Default Na pravom mjestu!

Ima? cijeli orkestar i ?li? ga snimiti.

Oduvijek me zanimalo da li se u takvim sluačjevima smje?taj odnosi na reverb ili EQ?

Npr. ?elim uključit orkestar u svoju pjesmu. Po nekim standardima, violine idu na svoje mjesto, viole na drugo, cello na treće itd.

Imam skicu polo?aja al kako to prenijet u sequencer? Na koji način ovdje ljudi dobivaju polo?aje sekcija?
Najvi?e me buni to ?to su svi u istom prostoru i akustika prostora je svima ista ali nisu svi u istoj poziciji u prostoru. Neki su bli?i a neki dalji s obzirom na kvalitetu zvuka.
Kako to odradit u sequenceru?
Ako se radi o istoj prostoriji onda bi valjda trebao biti isti reverb?
Je li samo stvar pozicioniranja preko miksera ili postoji opcija raznih reverba koji odrađuju pozicioniranje?
silzg is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2013, 01:21 AM   #2
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Default Re: Na pravom mjestu!

Najbazičnije : horizontalni položaj sekcije ili pojedinačnih izvođača, očigledno, regulišeš panoramom a dubinsko pozicioniranje - daljinu izvora zvuka - simuliraš reverbom. I u svemu tome pazi da ne zaboraviš da to što se neko nalazi iza svih ostalih ne znači nužno i da je tiši od njih.

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Ako se radi o istoj prostoriji onda bi valjda trebao biti isti reverb?
Nalaze se u istom prostoru, koji je (verovatno) prilično veliki a, kao što i sam primećuješ, nalaze se takođe na različitim mestima pa je onda i odziv prostora drugačiji - iz perspektive slušaoca.

Last edited by VukP; 15-06-2013 at 01:31 AM. Reason: Imam svoje razloge.
VukP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules