Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-02-2013, 06:48 PM   #1
tinamr
Junior Member

Default Best buy?

Kao prvo pozdrav svima, i drago mi je sto sam konacno pronasao kvalitetan i poucan forum za muzicku produkciju!
Znaci bavim se muzickom produkcijom oko 4 godine, i do sad jedino sto sam imao na raspolaganju za neki "mix" su bile stare senheisser sluske i par starih hi fi zvucnika, kad sam pre jedno 3 godine cuo prave studijske monitore odusevio sam se detaljima i prostorsom koji pruzaju isti. Konacno sam u situaciji da sebi priustim neke do duse budzet varijantu. Znaci na raspolaganju imam do 500e ni dinar vise. Molio bih Vas da mi kazete sta bi moglo biti best buy za taj novac? Planiram da sredim i sobu akusticki, nasao sam solidne vicoustic panele i gledao par videa kako u budzetu srediti sobu. da se vratim monitorima. Pre svega mi je bitna dubina i jacina low end-a jer se pre svega bavim elektronsom muzikom i potreban mi je pravi low end response ali naravno da bude sve flat i izbalansirano (koliko moze za taj novac), soba mi je 12m2, visoka oko 2.7m.
razmisljao sam o:
Mackie mr5 mk2
KRK RP6 G2
M-audi BX8 D2
ESI near08 experience ili unik05 (vidim da ih ovde hvale, ali na netu su razlicita misljenja)
Behringer TRUTH B3031A
unapred hvala.
tinamr is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2013, 08:02 PM   #2
Danilo S
Member

Danilo S's Avatar

Default Re: Best buy?

Sve je to tu negdje. Malo ko je imao priliku slušati svih 5 uporedo u dužem vremenskom periodu pa da ti može sa sigurnošću reći koji mu je najbolji. Ja imam KRK R6 već oko 2 godine i samo mogu reći da je kvalitet izrade odličan, bas sasvim soldino izlazi za taj promjer membrane...

Pretraži forum za svaki model posebno. Možda nađeš još informacija...
Danilo S is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2013, 08:16 PM   #3
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Mislim da za taj novac ESI daje najvi?e.
Krk je malo skup a RP serija nije ni?ta posebno, VXT je ne?to drugo, Behringer je skroz korektan, ali moje iskustvo i iskustvo mog prijatelja koji je prodao Behringer i kupio ESI ka?e da je to odličan monitor, nevezano za cenu, a i to je veliki plus.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2013, 09:53 PM   #4
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

probaj Rcf
Old 01-03-2013, 02:48 AM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

moj predlog je da nađeš polovne mackie hr624 za te pare, pojave se često. A ni u najavi ne očekuj valjan bass response u toj sobi, ni ti paneli ti neće uopšte pomoći. U suštini, na sluškama ćeš jedino moći da "ubodeš" to kako valja, u datim uslovima.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 01:13 PM   #6
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Moj glas ide Esi-ju (koje i sam posedujem), mada su mozda malo veliki za tu sobu, pa bi bilo problema sa basom. Cuo/probao Krk RP6 dobar, ali skup sto rece Kravadinka. M-Audio zaobidji...ostalo nisam cuo, ali odvoji 2 dana poslusaj sve modele po radnjama uz neki dosta slusani cd (recimo Prodigy )...pa odluci sam...

Pozz .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 02:02 PM   #7
tinamr
Junior Member

hvala svima na brzim odgovorima. Svestan sam da u neku ruku ne mogu da ocekujem vrhunske performanse u takvoj sobi i za toliko para, ali realno malo ko od nas pocetnika moze sebi da priusti vecu sobu, ili zasebnu sobu samo za studio. Moracu da skoknem do prodavnica preko vikenda ili tek sledece nedelje da poslusam neke od proizvoda, zaista bih voleo da poslusam mackie mr5, jer sam za njega naisao samo na extra pohvale i preporuke, a ovde svi hvale esi, tako da cu sigurno i njih poslusati. inace ne znam da li bih uzimao polovno, pre svega zbog garancije a i nekako zelim da imam novo i da mirise na novo mada kad realno pogledam sve ce biti veliki korak unapred u poredjenju sa starim slusalicama i zvucnicima...i da zaboravio sam da napomenem svakako cu uzeti neke audio technika ili akg studijske sluske (neke od budzet varijanti opet) radi dodatnog monitoringa, jer stvarno bavim se takvom produkcijom nekom experimentalnom gde ima puno niskih frekvencija ali isto tako i nekih ambijentalnih stereo zvukova i perkusija. inace sve planiram da ide preko mackie onyx blackjack zvucne karte (?)
Old 01-03-2013, 03:22 PM   #8
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Nemoj da te brine soba, to ne treba da utiče na izbor zvučnika, imaćeš problema u lošoj sobi i sa 4 inch zvučnikom, kao i sa 10 inch, možda manje sa ovim drugim. Kupi zvučnik na kome možeš da čuješ dovoljno duboko da ne radiš na slepo, a sobu sredi digitalno, to će ti omogućiti da nesmetano radiš za početak, a za dalje ako budeš želeo da malo ulažeš, sredićeš i reverberaciju sobe, potiranje faza i stojeće talase, to je već nauka za sebe.
Panele za sada batali, to je uglavnom priča za malu decu, bar za te novce za koje se nudi na par mesta danas...

Zbog svega ovoga ne vredi ti ni da slušaš monitore, nećeš čuti mnogo. Samo tretirana prostorija daje pravi zvuk zvučnika, sve ostalo je kao krave u magli.
Ako budeš hteo da tretiraš sobu digitalno, javi mi se na PM pa ćemo to završiti.

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 01-03-2013 at 03:26 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 03:43 PM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ne stedi na sluskama.

Treba da imas bar jednu dobru stvar, ako vec budzet ne dozvoljava dobar prostor i bolji monitoring, uzmi bar dobre sluske.

Najtoplija preporuka za ATH M50...Onda imas bar jedno iole referentno ozvucenje...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 03:43 PM   #10
tinamr
Junior Member

hvala za savete, inace i sam kontam da krenem polako i ne zalecem se previse da se ne bi sapleo negde. ali mislim da cete se svakako sloziti da za pocetak korak sa obicnih zvucnika na monitore je ipak dosta veliki, barem se nadam da ce se to pokazati na produkciji. mislim da cu svakako naci nesto sto ide dovoljno duboko za taj novac, kao sto i kazes da ne moram da nagadjam, ali isto tako mi je bitan i stereo dozivljaj. batalicu onda panele za sada i kontam da mi je bolje da uzmem neko postolje?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules