Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-09-2012, 03:58 PM   #1
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Delay kao elektrichna komponenta - pitanje

Imam jednu suludu ideju, ali ne znam kako da je realizujem jer ovo nismo uchili na OTO i na fizici..

Naime, zelim da u elektrichnom kolu postavim neku stvarchicu koja ce pomeriti signal od 1 do 20ms u odnosu na originalan.. Bilo bi najbolje ako bi se potom moglo birati koliko ce signal biti pomeren.. Naravno, vezano je za audio signal pa bi bilo najbolje kada ne bi doshlo do gubitka visokih frekvencija..

Znam da je izvodljivo jer postoje analogni delay-evi i uredjaji kao shto je IBP, ali ne znam koja

znachi potreban mi je samo time delay, ne delay sa ponavljanjem.. Poshto je u pitanju kontinualni signal, bilo kakvi timeri ne bi vrshili posao..

Nadam se da je neko razumeo..

Hvala!
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2012, 04:49 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Delay kao elektrichna komponenta - pitanje

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
Imam jednu suludu ideju, ali ne znam kako da je realizujem jer ovo nismo uchili na OTO i na fizici..

Naime, zelim da u elektrichnom kolu postavim neku stvarchicu koja ce pomeriti signal od 1 do 20ms u odnosu na originalan.. Bilo bi najbolje ako bi se potom moglo birati koliko ce signal biti pomeren.. Naravno, vezano je za audio signal pa bi bilo najbolje kada ne bi doshlo do gubitka visokih frekvencija..

Znam da je izvodljivo jer postoje analogni delay-evi i uredjaji kao shto je IBP, ali ne znam koja

znachi potreban mi je samo time delay, ne delay sa ponavljanjem.. Poshto je u pitanju kontinualni signal, bilo kakvi timeri ne bi vrshili posao..

Nadam se da je neko razumeo..

Hvala!
nebi trebalo da je problem...vec prave takve delay masinice za TV (kad kasni slika za glasom...onda malo "unazadis" glas dok ne sedne sliku...)

Inace to SVAKI delay moze da ti odradi..samo stavis kontrolu na 100% wet, bez ponavljanja ..mislim na 10-20ms i nema sta da ponavlja...hehe to tije vise chorusing.ali utrni original i imas samo delay..

a zasto ce ti tacno?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2012, 05:19 PM   #3
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

hmmm.. ako ti kazem morao bih da te ubijem

imam suludu ideju da postavim to na djitru na jedan pickup.. poshto trenutno pravim nacrte za tamburu, pa kad vec ubacujem switcheve tipa series - parallel, in i out of phase, probao bih i sa ovim.. a mislim da to niko nije probao na gitari.. mada, verovatno se i varam..

A delay pedala i tome slichno mi ne radi posao jer je to isti signal dupliran, ovo bi bila dva razlichita signala od dva razlichita pickupa koji su na razlichitim pozicijama na telu pa s toga ne hvataju iste harmonike, pa bih probao sa minimalnim pomerajima ne bih li dobio neke interesantne zvuke.. a mislim da je iznad 20 ms postaje primetno da su 2 signala u pitanju..

Jedino me brine shto je to slab signal kog malo duzi (ili loshiji) kabl moze s*ebati, a kamo li elektronika..

a imam jednu delay pedalu koja mi je bukvalno uvek ukljuchena i pravi mi taj "zvuk sobe" tj kao early reflections, a kad ne sviram uzivo, to koristim chak i vishe nego dimension D za shirenje slike.. ali ovo bi bilo neshto malo drugachije jer nije dupliran signal..
Old 17-09-2012, 11:45 PM   #4
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
Jedino me brine shto je to slab signal kog malo duzi (ili loshiji) kabl moze s*ebati, a kamo li elektronika..
A inace u kartici kroz koju ide taj signal koji snimas ili sta vec, ili u pojacalu na kome je vezan taj drugi pikap "sjebive" prirode, nema elekronike, nego zive mali ljudi, pa lepo prenesu signal i pojacaju, a da ga ne s*ebu

Salu na stranu, i dalje ne razumem zasto ne stavis samo na drugi pikap jedan delay koji nema ponavljanje ? Do duse, morao bi da izvuces konekcije tog drugog pikapa ako su spojene sve zajedno, ionako bi to morao da uradis kad bi nasao delay elektroniku ? Ili jos lakse, dovedi taj signal do audio interfejsa, zakasni ga, pa ga vrati u pojacalo ili gde vec... Zavisi za kakvu namenu ti treba (ziva svirka ili sta vec)

BTW Evo je shema

Last edited by psionic; 18-09-2012 at 12:15 AM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2012, 12:13 AM   #5
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Salu na stranu, i dalje ne razumem zasto ne stavis samo na drugi pikap jedan delay koji nema ponavljanje ? Do duse, morao bi da izvuces konekcije tog drugog pikapa ako su spojene sve zajedno, ionako bi to morao da uradis kad bi nasao delay elektroniku ?

BTW Evo je shema...
onda to znachi da imam dva razlichita outputa, koja bih morao da sabiram negde van gitare da bi ishla u isto pojachalo.. a ovo bih voleo da bude obavljeno interno u samoj gitari tj da bude deo njene elektronike

da, plan mi je da output pickupa bude prikachen na to pa na phase invert switch pa odatle na series/parallel switch.. i da sve to bude sabrano u zajednichki output jelte..

hvala na shemi, ali ovo je shema za digitalni delay chini mi se, a to mi ne treba..

Last edited by HeatMan; 18-09-2012 at 12:21 AM.
Old 18-09-2012, 01:22 AM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Uf, gledao sam neke razne po internetu, ali sve te analogne ukljucuju i neku mehanicku komponentu, to je po meni dosta zajebano da se napravi...

Ova je jedna od najjednostavnijih koje sam nasao. Ako nadjem neku da je sa analognim kolima a da nema mehanicke zezalice, kacim...

EDIT: Evo probaj ovaj LINK
Koristi SAD1024 koji je Bucket-Brigade uredjaj (gomila optornika i kondenzatora u sustini, na jednom ICu) Ne znam koliko je ovo kolo jednostavno naci, ali shema deluje prosto da se napravi. Ima cak i vec uradjenu bakarnu plocicu (PCB)

Last edited by psionic; 18-09-2012 at 01:48 AM.
Old 18-09-2012, 08:37 AM   #7
Bota
Member

Bota's Avatar

Kupi sebi chorus pedalu i dobićeš isti rezultat koji juriš.
Bota is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2012, 11:54 AM   #8
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Meni i dalje nije jasno sta zapravo zelis da dobijes? Taj efekat early reflectiona jako lako dobijas bilo kojom delay pedalom kojoj feedback stavis na nulu. Al'posto si gitarista kapiram da si to vec probao tako da si me bas bacio u rebus
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2012, 04:13 PM   #9
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Meni i dalje nije jasno sta zapravo zelis da dobijes? Taj efekat early reflectiona jako lako dobijas bilo kojom delay pedalom kojoj feedback stavis na nulu. Al'posto si gitarista kapiram da si to vec probao tako da si me bas bacio u rebus
On hoce da signal iz 2. pikapa zakasni u odnosu na 1. pikap. Korus i ostalo bi mu dupliralo jedan isti signal, a to on nece. Nisam gitarista i ne znam kako bi se to culo i koja je uopste razlika u zvuku izmedju ta dva pikapa...

Last edited by psionic; 18-09-2012 at 06:32 PM.
Old 18-09-2012, 05:11 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

HeatMan, najbolje (najelegantnije, najinteligentnije...) re?enje koje ti je do sada ponuđeno je ono Psionicovo sa posebnim izlazima za pickupe. Mrzi me da obja?njavam za?to, po?to mi se čini da su prednosti toliko očigledne da ne bih hteo da ti vređam inteligenciju

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules