Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-09-2012, 03:56 PM   #1
saleni
Junior Member

Default Problem sa prljavom gramofonskom plocom

Ljudi imam jedan problem,sinoc sam po nekoj preporuci cistio plocu rastvorenim alkoholom 70% ,kad bacim pogled i na iglu mi se nahvatalo sve kao paucina neka,obrisem ja to sa igle,cudim se odakle prasina,obrisem jos jednu plocu pustim,kad ono opet...i nekako ocistim,medjutim odvrteo sam onu glavu od rucke kako bi lepo ocistio iglu mekanom dlakom ,i sad me zanima jel sam sjebao anti skating? ili je ostao ne promenjen,posto mi je pre toga gramofon bio podesen.
saleni is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2012, 06:04 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Problem

Quote:
Originally Posted by saleni View Post
Ljudi imam jedan problem,sinoc sam po nekoj preporuci cistio plocu rastvorenim alkoholom 70% ,kad bacim pogled i na iglu mi se nahvatalo sve kao paucina neka,obrisem ja to sa igle,cudim se odakle prasina,obrisem jos jednu plocu pustim,kad ono opet...
ploca se ne brise nikad alkoholom... postoje posebni rastvori za to, ili samo destilovana voda.
http://www.linnrecords.com/linn-vinylcare.aspx
http://en.wikipedia.org/wiki/Vinyl_d...s_preservation

[nekad se zapitam, cemu "preporuke", kada postoji internet, wikipedia i google za ovako osnovne stvari... ]
Quote:
i nekako ocistim,medjutim odvrteo sam onu glavu od rucke kako bi lepo ocistio iglu mekanom dlakom ,i sad me zanima jel sam sjebao anti skating? ili je ostao ne promenjen,posto mi je pre toga gramofon bio podesen.
ako nista drugo nisi odvrtao, onda je sve u redu.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 17-09-2012 at 06:11 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2012, 06:15 PM   #3
saleni
Junior Member

boggy hvala na odgovoru,a jbg i to mi reko covek koji prodaje ploce i sam je kolekcionar,mada po nekim forumima sam citao da jos neki ciste,ali ja vise ne, opeko sam se ! Hvala ti.
Old 17-09-2012, 06:19 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
boggy hvala na odgovoru,a jbg i to mi reko covek koji prodaje ploce i sam je kolekcionar,mada po nekim forumima sam citao da jos neki ciste,ali ja vise ne, opeko sam se ! Hvala ti.
Veoma zavisi od tehnologije izrade same ploce, koja moze da se razlikuje od slucaja do slucaja... sve u svemu... alkohol se NE koristi, barem u moje vreme je bio strogo zabranjen... a vidim da ni sada ne obozavaju da ga koriste.

A sto se tice "kolekcionara", pa ostalo ih je veoma malo, a i cinjenica da je neko kolekcionar ne znaci nista, pre svega to definitivno nije vise "religija" kao sto je nekada bila... tako da i tu treba biti oprezan.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 17-09-2012, 06:22 PM   #5
saleni
Junior Member

a koji je tvoj savet,recimo ja sad nemam ni para da kupujem neka sredstva iskreno specijalna,kupovao neke ploce i sad sam dekintiran,sa cime da brisem ploce ako moze neki najednostavniji nacin koji mogu za sada da upotrebljavam boggy,vidim da si kompetentan ?
Old 17-09-2012, 06:26 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
a koji je tvoj savet,recimo ja sad nemam ni para da kupujem neka sredstva iskreno specijalna,kupovao neke ploce i sad sam dekintiran,sa cime da brisem ploce ako moze neki najednostavniji nacin koji mogu za sada da upotrebljavam boggy,vidim da si kompetentan ?
Pa pise na linkovima koje sam ti poslao, verujem da ima jos vise informacija na netu, pomenuta dva linka su prva dva koje mi je google izbacio, i oba su mi zvucali kompetentno.

i da.... sto se tice rastvora, rekoh:

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
....... postoje posebni rastvori za to, ili samo destilovana voda...........

Old 17-09-2012, 06:30 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Pre svega je ploce najbolje pazljivo cuvati, i izbegavati prljanje. Nije do sada smisljen dobar nacin za ciscenje prljavih ploca koji bi bio i jeftin i prihvatljiv po rezultatima... pogotovo da se spreci dublje utiskivane prasine,... koji je posledica svih brisanja somotom ili cime god drugim...

Postojale su i posebne "rucke" ili cistilice, kod kojih se mogao sipati rastvor te su one to cistile.. verovatno negde imas i mesto da to montiras na gramofonu... vecina je imala...

Takodje su postojale i cetkice koje su skupljale prasinu (na suvo) tokom sviranja ploce i bile su na samoj rucki od gramofona... pa kada se zavrsi... onda skines to sto pokupe... itd...

uglavnom je to nocna mora.

Old 17-09-2012, 06:31 PM   #8
saleni
Junior Member

hvala jos jednom,za sada cu destilovanom vodom u zurbi sam nekoj pa ne stigoh da detaljno procitam ove tekstove a hocu...hvala boggy od velike pomoci si nekom ko ima 23 godina i ulazi u ove vode
Old 17-09-2012, 06:37 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
hvala jos jednom,za sada cu destilovanom vodom u zurbi sam nekoj pa ne stigoh da detaljno procitam ove tekstove a hocu...hvala boggy od velike pomoci si nekom ko ima 23 godina i ulazi u ove vode
Nema na cemu... kad se setim... u te vode sam "ulazio" pre dvadesete, u srednjoj skoli... na pocetku osamdesetih...

Old 17-09-2012, 06:40 PM   #10
saleni
Junior Member

boggy a sta mislis o ovim cetkama,koliko su efikasne?

http://www.kupujemprodajem.com/Karbo...er_id=14538644
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules