Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-06-2012, 03:55 PM   #1
Dragan88
Member

Dragan88's Avatar

Default SSL XLogic Superanalogue Channel ???

Pozdrav...pokusavam da napravim studio i trenutno sam u fazi kupovine komponenata.Kupujem jednu po jednu komponentu ali se trudim da sve budu sto bolje,da bih odmah mogao da pocnem ozbiljno i da bih kasnije sve mogao da ih koristim.
Na red je dosao preamp...posto mi je prvi i verovatno ce neko vreme da bude i jedini,treba mi nesto sto ce da bude sto univerzalnije,da moze sa njim da se snima i vokal i harmonika bass gitara truba itd,i sve da zvuci kvalitetno,koliko je to moguce...

Sta mislite o spravi SSL XLogic Superanalogue Channel ???

http://www.soundonsound.com/sos/feb04/articles/ssl.htm

To je u stvari kanal od miksera SSL 9000 k
I koliko biste para dali za ovu spravu?
Razmisljao sam i o universal audio 710 twin-finity,universal audio solo 610,avalon m5 itd...ali citao sam dosta na gearslutz i mislim da je ova sprava ipak za neku klasu bolja,mada je i dosta drugacija,ima svoj EQ,i svoj kompresor za koje sam citao da su jako upotrebljivi,odlican transparentan preamp...ima svoje A/D konvertere sto je verovatno dobro za mene jer bih mogao da zaobidjem konvertere iz kartice (emu 1212m)za koje kazu da su ok,ali pretpostavljam da su i konverteri SSL-a ipak bolji.Znaci nekoliko stvari u jednoj spravi ali kako sam shvatio sve je dobro odradjeno i sprava moze da se dosta dobro iskoristi...mislim da bi lanac od par dobrih mikrofona,SSL XLogic Superanalogue Channel i emu1212m mogao da radi dosta dobro...s tim sto bi mi karta bila verovatno najslabija karika ali ne znam koliko ona moze da mi pokvari sve ako vec zaobilazim njene konvertere?
Inace da pomenem monitori su mi Adam A7 za sada...
Znaci da rezimiram,pitanja su:

Sta mislite o spravi SSL XLogic Superanalogue Channel ???
Koliko mislite da vredi?
Da li biste je na mom mestu uzeli ako bi ste je nasli po nekoj razumnoj ceni?
Da li su njeni konverteri bolji od konvertera karte Emu1212 i koliko?

Izvinite sto otvaram za svaku stvar novu temu,ali ipak ovo nisu bas jeftine stvari,pocinjem tek sa ovim i treba mi velika pomoc da nebih bacao pare bezveze i na kraju napravio nista ...hvala...pozdrav.
Dragan88 is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2012, 05:30 PM   #2
yaix
Junior Member

yaix's Avatar

Default Re: SSL XLogic Superanalogue Channel ???

To je odlican channel strip za svaku namjenu...
Da, bolji su konverteri od emu-a...nisu najbolji, al rade posao.

Kolko znam, cijena mu je oko 2000 eura, pa si mozda razmisli da malo stisnes g....u i uzmes neki ssl nucleus!
Imas 2 preampa (TA preampa...superanalogue), vrhunski controler, odlicnu monitoring sekciju i novu generaciju konvertera koji rade fantasticno.
Dakle, cijeli audio setup i sredisnji dio studija.
Nemas eq i dinamiku, ali dobijes duende channel strip i master bus compressor koji isto rade odlican posao.
Bilo kako bilo, ssl je ssl...tu ne mozes promasit.

Dobro, osim onih alpha govana, al to je druga prica
yaix is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2012, 11:14 PM   #3
Dragan88
Member

Dragan88's Avatar

Na zalost SSL Nucleus je po skup za mene,verujem da je vrhunska sprava i sigurno da bih voleo da je imam...ali trenutno nemogu,mislim mogao bih ja da skupim novac za njega ali sta dalje,tek treba da uzimam mikrofone,i da iznova gradim objekat za studio,nemogu sve da iznesem finansiski ako budem odmah uzimao tako skupe stvari...
Za SSL XLogic Superanalogue Channel pitam jer mislim da mogu da ga uzmem poprilicno ispod 2000 eura...a cini mi se da je to sasvim ok sprava,i vi ste mi sada to povrdili,hvala na odgovoru,sto se tice vrednosti sta znam gledao sam cene,polovan SSL Superanalogue Channel u inostranstvu kosta oko 1200 do 2000 eura...Nadam se da cu ga uzeti,za par dan cu znati.Ako jos neko ima misljenje ili iskustvo sa SSL Superanalogue Channel-om ili neki koristan savet preporuku za nesto bolje u cenovnom rangu do oko 1500 eura voleo bih da se javi. Hvala, pozdrav
Old 07-06-2012, 11:16 PM   #4
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ja nikad ne bi dao tolike novce za spravu koju nisam probao, i za koju sam cuo na forumu da je dobra.....drugarski savet.....

Probaj, mozda je to super, ali se tebi iz nekog razloga ne dopadne... ili obrnuto
Old 08-06-2012, 12:16 AM   #5
Dragan88
Member

Dragan88's Avatar

Svakako cu otici prvo da probam,i da cujem kako zvuci,covek koji to prodaje ima jos nekoliko prempova i dosta mikrofona pa cu poslusati malo i uporediti...

Opet mislim da je bolje i da pitam i ovde i da procitam sto vise po forumima da znam sta je sta i koliko vredi,da li mi je nesto potrebno ili ne itd...OFF ti si pretpostavljam Sasa iz Sevojna,svratio sam kod tebe pre desetak dana sa Ivanom Jovanovicem,secas se sigurno.Sasa nas je stvarno lepo primio pogledao sam njegov studio,i dao mi je nekoliko stvarno prijateljskih iskrenih saveta,i ponudio se da pomogne ako zatreba nesto, hvala od srca na tome i ovako preko foruma.Pozdrav....
Old 08-06-2012, 08:31 AM   #6
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dragan88 View Post
Svakako cu otici prvo da probam,i da cujem kako zvuci,covek koji to prodaje ima jos nekoliko prempova i dosta mikrofona pa cu poslusati malo i uporediti...

Opet mislim da je bolje i da pitam i ovde i da procitam sto vise po forumima da znam sta je sta i koliko vredi,da li mi je nesto potrebno ili ne itd...OFF ti si pretpostavljam Sasa iz Sevojna,svratio sam kod tebe pre desetak dana sa Ivanom Jovanovicem,secas se sigurno.Sasa nas je stvarno lepo primio pogledao sam njegov studio,i dao mi je nekoliko stvarno prijateljskih iskrenih saveta,i ponudio se da pomogne ako zatreba nesto, hvala od srca na tome i ovako preko foruma.Pozdrav....
E tako je.... pozz....javi se kad zatreba nesto......

Naravno da zivimo u zemlji gde nemamo uslove da probamo sve, ali opremu treba kupovati po sopstvenoj meri i ukusu
Old 11-06-2012, 02:31 PM   #7
Dragan88
Member

Dragan88's Avatar

Ok evo da ne otvaram novu temu,imam par pitanja oko nekih stvari...Gledao sam na youtube-u neke video snimke o snimanju trube,i naisao na ovaj snimak

http://www.youtube.com/watch?v=S3z21XYSXao

Na snimku je poredjenje 3 mikrofona,meni sva tri zvuce ok slicno...Ali od 1.46 moze se cuti kako zvuce kada se doda jos jedan mikrofon iza i snima se sa dva mikrofona u isto vreme,e tu se vec cuje razlika,ito kakva razlika,truba je ozivela (po meni),ne znam kako to zvuci kasnije u miksu ali ovako jedna truba snimana sa dva mikrofona zvuci mnogo bolje,vernije, bogatije prostranije nego sa jednim...
Ja planiram cesto da snimam trubu,pa me ovo bas zanima.Konkretno me zanima da li postoji nacin da ja izvedem ovo snimanje sa dva mikrofona?

Pretpostavljam da za ovakvo snimanje pored naravno 2 mikrofona treba 2 prempa i dva ulaza na zvucnoj karti da bi signali mogli da se dovedu u dve razlicite trake u sekvenceru,posebno sa svakog od mikrofona,pa da mogu oba signala zasebno da se obradjuju...drugacije verovatno nema nekog smisla.
Ja imam kartu Emu 1212m na njoj ima dva analogna i dva digitalna ulaza,ona to moze da odradi pretpostavljam...
Ali SSL Superanalogue nebi bio dovojan za tu radnju jer u njega moze samo jedan mikrofon,jel tako?
Dakle pored njega bi mi trebao jos jedan preamp,na primer UA 710 Twin Finity...Jedan mikrofon bodem u SSL Superanalogue i jedan u UA 710 Twin Finity,SSL signal da ide dalje preko digitalnog ulaza na Emu 1212m u kompjuter a UA 710 preko analognog...
Sada me zanima da li sam ja to dobro zamilio,da li postoji neki bolji nacin a da bude jeftiniji? Planirao sam da uzmem neki ribbon mikrofon za trubu od najmanje 600-700 eura,i da ga bodem u SSL-a i neki jeftiniji sa velikom membranom da ide u UA 710,stoji malo dalje i daje osecaj prostora i prirodnosti(kao neuman U87s na snimku)...
Eto ako ima neko neku bolju ideju ili ispravku,savet kako jeftinije da prodjem a da postignem dobar zvuk voleo bih da kaze.
Inace sutra verovatno idem da poslusam SSL Superanalogue,planiram da ga uzmem po ceni od 1450 eura,uzimam ga osim ako mi se nekim slucajem ne svidi zvuk...sto ne verujem da ce da se desi.Trudim se koliko-toliko da isplaniram sve unapred.
Mozda ce mi neko reci da je bolje da uzmem miksetu za 2000 eura koliko ce mi izaci SSL i jos neki preamp,ali ja planiram neko vreme da snimam samo po jedan instrument,ponekad sa 2 mikrofona,znaci treba mi dva kanala,mislim da ce to SSL i jos jedan preamp kvalitetnije da odrade to nego neka mikseta,i da sa njima imam vise mogucnosti i raznovrsniji zvuk,ispravite me ako gresim...
Svako misljenje i savet je dobrodosao,potvrdite ili me ispravite u onome sto sam pisao,hvala,pozdrav...
Old 11-06-2012, 04:15 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Čuj, tvoji novci - tvoja odluka. Ali razmisli o ovome: kolika je realna vajda od jednog SSL EQ-a i dinamičke sekcije

Hoću da kažem, ništa od svega što je u toj spravi sigurno nije loše, ali je jedno. Takođe, vrlo je moguće da ćeš se posle početnog eksperimentisanja sa usnimavanjem kroz SSL EQ i dinamičku sekciju ipak vratiti na "flat" usnimavanje... skoro pa bih mogao da se kladim.

To što ljudi kažu da su SSL channel EQ i dynamics upotrebljivi - vrlo su upotrebljivi, ali ne znam koliko ljudi bi izvadilo pare iz džepa da kupi jedan SSL comp/exp/gate ili jedan EQ kada bi se prodavali odvojeno?

SSL je napravio revoluciju tako što je svojevremeno napravio mikser koji je imao gomilu comp/exp/gateova, a ne zato što su ti comp/exp/gateovi fantastični sami po sebi ili što su nedajbože dovoljni da radiš samo sa njima. Mislim, može i tako, ali logično je da onaj ko ima pare za SSL-ov mikser sigurno ima pare i za poneki Urei 1176, LA-2A, Fairchild i još ponešto... Cela ta priča sa SSL Channel Stripom je zapravo kao rasprodaja organa.

Quote:
Originally Posted by Dragan88 View Post
Eto ako ima neko neku bolju ideju ili ispravku,savet kako jeftinije da prodjem a da postignem dobar zvuk voleo bih da kaze.
Moj jedini savet je da razmisliš koliko ćeš zaista koristiti sve što ti neka sprava nudi. Ili bar koliko ti je u ovom trenutku nužno sve to što ti nudi, pošto ćeš sve to morati da platiš. Ako već sam kažeš da ćeš u početku verovatno usnimavati jedan po jedan instrument (sa dva mikrofona), po meni ti je bolje da kupiš dva jako dobra pretpojačala nego dva dobra (od kojih jedno ima gomilu funkcija pride, koje ti pritom nisu nužne). Bez obzira na to što oba koja si pomenuo nose respektabilna i popularna imena.

Ovo što sledi nemoj da tumačiš kao savet, samo navodim šta bih ja kupio kad bih poludeo i rešio da ponovo pravim studio: http://www.mercenary.com/johharmicpre.html. I naravno dva Neumanna U87 i poneki Shure SM57 i Sennheiser MD421. Dobro, možda i još jedan par AKG C451 A četiri puta toliko para koliki je zbir svega toga bih skrljao u prostor i zvučnike. Mislim da bih najviše štedeo na konvertorima i računarskoj tehnici.

Kao što rekoh - to nije savet, savet je da "triput meriš, a jednom sečeš". Ili može i ovako: vidi sa koliko para raspolažeš, odvoji petinu za audio opremu, a ostalo uloži u prostor i monitoring. I ostavi nešto za konvertore i kompjuter.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 11-06-2012 at 04:32 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 07:31 PM   #9
yaix
Junior Member

yaix's Avatar

Kolega awacs ima pravo u nekim stvarima (preamp!!!), ali nikako nemoj stediti na konverterima!!!!
Ipak signal treba kvalitetno pretvoriti u nule i jedinice
Tu se ekipa lako zezne i uz sve mikrofone, preampe i channel stripove, na kraju dobiju govno u kompu.

Sto se tice ssl-a, nebi se slozio da su "upotrebljivi" i da je ssl napravio posao sa puno djidja po kanalu...ipak je to najtransparentnija i usudio bi se reci najmuzikalnija konzola ikad napravljena.
Da ne spominjem pouzdanost.
Master bus comp je jedan od najboljih, ako ne i najbolji kompresor na svijetu.

Gospon awacs, ne uzimajte ovo k srcu jer nikako ne bih htio narusiti Vas ugled i ogromno znanje

I naravno...svaki cigo svoga konja hvali
yaix is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 07:32 PM   #10
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ako je snimanje trubaca glavna namena, iz mog lcnog iskustva, nikada se ne moze dobiti rezultat kada snimaju 'jedan po jedan'........ i nikada !

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules