Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-04-2012, 10:58 AM   #1
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Hdd 1 tb ???

Pozdrav.

Skupio sam nekih 100 jura za novi (rabljeni) HDD, a pošto su cijene novih po meni pretjerane, brijem da bi išao na rabljeni.

Uglavnom, imam dva HDD-a (+jedan od 150 GB kao eksterni), od kojih je jedan (najstariji) ST325041 0AS trenutni na kojem je OS ... i taj polako nekako rikava, pa sam brijao da drugi disk (koji je koju godinu mlađi i služio je samo za pohranu podataka i samplova koje koristim za produkciju) ST50032 0AS (7200 rpm, 32 Mb cash) stavim kao sistemski, naravno kao par particija. Htio bih si upgrejdat sistem sa jednim diskom od 1 - 1,5 TB za samplove i banke koje bi koristio za DAW.

Nažalost, gornja navedena cijena jest krajna (+/- 10 €), pa nemrem razmišljati o SSD-ima (makar mi ni popratna komfiguraija to ne prati ... mislim da treba imati noviju generaciju kompova za SSD .. moja je AMD 64 X2 5000+, Gigabyte M57SLI-S4 ...).

Pročitao sam tu po forumu da se preporuča WD Blue, WD Black ... a kaj je sa Green varijantama, koje vidim da su dosta jeftinije?! Kaj oni ne valjaju? Gledam malo Njuškalo, pa sam naišao na ovo ili možda ovo. Mišljenja?

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2012, 11:34 AM   #2
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Default Re: Hdd 1 tb ???

Druze, green zaboravi, veruj mi, ni na poklon! (pricamo o DAW upotrebi, ne?) Ako radi, toliko je spor da samo pravi probleme, a na zalost WD vec dugo ima puno problema u proizvodnji i cesto crkavaju... Vise ih dolazi na serviz nego bilo kojih drugih zajedno. Blue, su malo bolji, black jos malo, ali cinjenica je da WD nije ono sto je bio. Ja bih pre isao na Seagate u ovom trenutku, ili na neki manje izvikan, u ovim krajevima brend. Naravno finansije uvek diktiraju, pa ti odluci, ali Green - nikako, a ako mozes WD izbegni sve zajedno, dok se ne srede. Hitachi ima sasvim pristojne komade.

Last edited by Khan; 14-04-2012 at 11:37 AM.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2012, 12:12 PM   #3
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

eomsy buraz meni do sad 2 WD-a crkla, hitaci mi i dalje radi bogami... a pre nekih mesec dana sam uzeo seagate "barakuda", doduse 2 TB, sad ima raznih verzija ne mogu se setiti koja je oznaka, meni je vec napunjen bazama, i da kucnem u drvo brzinom i radom sam prezadovoljan, na nekim forumima ga dosta hvale u nekim uporednim testovima, mada meni se pre svega cinilo kao dobra investicija za nekih 110-ak eura. ne kazem da je najbolji, u to se ne razumem bas, ali mene je odusevio i u toj nekoj ceni koju si naveo...
poz
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2012, 12:33 PM   #4
Ngino
Senior Member

Ngino's Avatar

Evo, bas neki dan sam preko e-bay-a narucio Seagate ali externi od 2Tb, USB 3.0 ili FireWire 800 za nepunih 230 KM odnosno 115 Eura.
Valja razmisliti o tome i mislim da su kod nas cijene bruka pretjerane!
Samo sam malo bacio pogled na nase cjenovnike i cini mi se ispod 170 e da nema sanse naci ista.

http://slikaiprilika.bandcamp.com/

Last edited by Ngino; 14-04-2012 at 12:35 PM.
Ngino is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2012, 01:00 PM   #5
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
eomsy buraz meni do sad 2 WD-a crkla, hitaci mi i dalje radi bogami... a pre nekih mesec dana sam uzeo seagate "barakuda", doduse 2 TB, sad ima raznih verzija ne mogu se setiti koja je oznaka, meni je vec napunjen bazama, i da kucnem u drvo brzinom i radom sam prezadovoljan...
Ok, hvala ti na odgovoru ... znači WD otpada ... sa Seagate sam i ja prezadovoljan, ova dva diska koja sam naveo u prvom postu već vrte godinama bez ikakvih problema ...

Quote:
Originally Posted by Ngino View Post
Valja razmisliti o tome i mislim da su kod nas cijene bruka pretjerane!
Samo sam malo bacio pogled na nase cjenovnike i cini mi se ispod 170 e da nema sanse naci ista.
Zato vi?e vučem na rabljene diskove nego nove ... bukvalno su preskupi ...

Evo nai?ao na jo? jedan disk Seagate 1500 GB, SATA3, 64 MB cache
... 100 ?, za sada mi to izgleda kao ne?to najprimamljivije ...

Studio Predator
Old 14-04-2012, 03:29 PM   #6
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

A ja sam licno u mom kraju u zadnjih 2.godine zamenio kod prijatelja i kolega 7-8.Seagate HDD, dok WD rade besprekorno.
Izgleda da nema pravila, zavisi koja se serija potrefi.
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2012, 05:36 PM   #7
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

WD meni pouzdano radi - pa, da ne slazem, jedno 5 godina. Na njemu drzim sistem - to je onaj WD3200AAKS mislim da je BLUE serija. Imam i 2x 1TB WD Black i sve to radi bez greske. Seagate od 320GB koji sam dao kolegi sa posla, star isto oko 5 godina - poceo je nesto da trokira... Sto se hardova tice - mislim da sve zavisi od primerka do primerka i od serije do serije

Rabljeni HDD nemoj kupovati, jer HDD ima svoj vek trajanja.
Old 14-04-2012, 11:00 PM   #8
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

I meni WD radi jako stabilno,zadovoljan sam !To je My Book 3.0 i ugrabim ga koji dan prije onog velikog poskupljenja !Cim promijenim kostur sistema radice jos bolje jer je USB3.

De baci malo pogled ovdje,ima jako veliki izbor !

I jos nesto,znam da je frka za pare,ali stvarno treba misliti o SSD prici jer je ovo realno sve sa HDD ne moze da ostane u trci ...

Ja se nadam da cu se skrpiti za neki Intel

http://www.itsvet.com/kategorija/har.../comp_comp_hdd

http://soundcloud.com/audio-storm
http://www.facebook.com/osha.audiostorm
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2012, 02:32 AM   #9
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Najvece pravilo kod ocenjivanja pouzdanosti hddova jeste da nema pravila... Dok diskovi predju odredjenu kilometrazu (citaj rade par mjeseci) vec ih smenjuju drugi modeli, druge tehnologije, a djelovi (citaj motori, mehanika) ionako su podlozni masinskim nesavrsenostima u postupcima proizvodnje, tako da nikada ne mozete za neki disk tvrditi kako su oni pouzdani (jer ionako disk iliti seriju za koju zakljucite da su ok, vise nema na trzistu...smjenili su ih neki novi, nove revizije).

diviner is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2012, 09:10 AM   #10
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by diviner View Post
Najvece pravilo kod ocenjivanja pouzdanosti hddova jeste da nema pravila... Dok diskovi predju odredjenu kilometrazu (citaj rade par mjeseci) vec ih smenjuju drugi modeli, druge tehnologije, a djelovi (citaj motori, mehanika) ionako su podlozni masinskim nesavrsenostima u postupcima proizvodnje, tako da nikada ne mozete za neki disk tvrditi kako su oni pouzdani (jer ionako disk iliti seriju za koju zakljucite da su ok, vise nema na trzistu...smjenili su ih neki novi, nove revizije).
Jasno mi je da nove tehnologije izlaze na dnevnoj bazi, pa sam se zato obratio ovdje za pomoć, ako je Rumski moo?e uopće dat na zadanu temu, upravo iz razloga kojeg si naveo ... Tra?io sam malo osobnih iskustava, pa mo?da i za koji navedeni model iz prvog posta, kakvu potvrdu ispravnosti ili postojanosti ... a znam da je to te?ko ako ba? čovjek koji odgovara na thread nije koristio ba? taj model ...

Quote:
Originally Posted by AudioStorm View Post

I jos nesto,znam da je frka za pare,ali stvarno treba misliti o SSD prici jer je ovo realno sve sa HDD ne moze da ostane u trci ...

Ja se nadam da cu se skrpiti za neki Intel

http://www.itsvet.com/kategorija/har.../comp_comp_hdd
Ma stari, razmi?ljao sam ja o tome, ali nema se para . Ja već zadnjih godinu dana gledam kako da si skombiniram novi komp (neki intel i5 2500) , jer mi realno vi?e ovaj moj ba? i ne koristi kada mi produkcija tra?i VI?E ... no opet, nema se, a hoće se ... Idem dio po dio, trebam sada teru ili teru i po HD za sto jura i to je to! A ne vidim načina kako kupiti nov kada je neki WD od tere najmanje 125-130 ? ...

Studio Predator
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules