Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-08-2011, 07:05 PM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default MacOSX 10.6.8 na SandyBridge - jeeej

Posle vise od 20 godina bavljenja racunarima, a od toga bar 15 provedenih na Windowsima - resih da se oprobam sa MacOSXom, kog sam prvi put video pre neki dan na RuDAWu koji smo uzeli za studio. Glavna prepreka da i ja predjem na osx bila je sandybridge, ali su momci uradili odlicnu instalaciju i adaptaciju i za sandybridge, tako da - evo upravo pisem iz safarija

Prvi utisci - treba da zakrpim jos neke probleme sa hibernacijom, sve ostalo radi - top performance, ali rad u OSXu je kao da mi je neko vezao ruke i pustio me da radim... Trebace godine da se integrisani shortcutovi i workflow u mom mozgu - a implementiran od strane Micro$ofta, prevazidju i premoste

Asus P8P67, nVidia GTX470, i72600K, 12GB HyperX 1600, MOTU UltraLite mk3... I sve lepo vidi i detektuje ! Naravno, proveo sam celu noc pokusavajuci da nateram installer za OSX da proradi , ali kada je proradio... Ludilo.

Last edited by psionic; 20-08-2011 at 07:38 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2011, 08:19 PM   #2
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: MacOSX 10.6.8 na SandyBridge - jeeej

Za workflow ne brini, sve je to manje-vi?e isto kad su shortcut-i u pitanju, a opet sam sistem je mnogo bolje okru?enje za provoditi vreme, bar je meni i ljudima koje znam tako.
Svako vraćanje na Windows je bolno, nije zbog nekih problema, ili čega sličnog, sve to sada radi podjednako dobro, nego zbog jednostavnosti OS X i lakoće rada i snala?enja u njemu.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2011, 11:45 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Super. Ja imam skoro istu konfiguraciju (samo z68 chipset)..... probacu i sa integrisanom grafikom, ako bude islo
Old 21-08-2011, 12:22 AM   #4
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Super. Ja imam skoro istu konfiguraciju (samo z68 chipset)..... probacu i sa integrisanom grafikom, ako bude islo
Postoje forumi (npr probaj ovaj), gde je vrlo detaljno i dobro opisana procedura. Nije nimalo jednostavno, ume da bude zeznuto. Zavisi i od ploce i od ostalih komponenti, nema veze chipset, npr ASUS i GIGABYTE sa istim p67 mogu da budu razlicite po pitanju pocetnih parametara. Problem je samo naterati OS da se instalira. Kada jednom podignes, dalje nema vecih nekih cimanja. Postoje neke aplikacije (multibeast) koje potkrpe nekompatibilnosti izmedju PCa i MACa, uglavnom je stvar automatizovana, skine se par dodatnih fajlova za neke egzoticne drajvere (za SiL3132 sam rucno ubacio drajver - npr, za nVidiju "Fermi" je radio neki drajver za Quadro kartice, jer ima MAC podrsku i to je to... Tamo na Tonijevom forumu je download sekcija sa raznim drajverima, a ima ih i u tom multibeastu koji se startuje posle uspesno podignutog OSXa (npr ja sam morao da dizem pre toga OSX sa CDa i to u safe-modu...)
Ako zatreba neki savet - tu sam

Samo da dodam jos da mi je MOTU (koji je od pocetka furao neki OSX fazon, pa onda na silu presli na win) radi neocekivano dobro, cak je ponudio opcije za multichannel audio koje nisu bile dostupne u sedmici, gde se ponasa kao manje-vise neka genericka kartica sa 6x2 stereo kanala...

A sto se navikavanja tice... Neko ko je toliko dugo kao ja, pronicao u tajne windowsa, drndao po njegovim iznutricama i osecao se kao riba u vodi u svom okruzenju, sada sam kao da me je uhvatio ribar u mrezu i ubacio u sanduk. Ok - sve je slicno i lako za koriscenje, ali ja nisam bio samo puki korisnik windowsa (ma 'ajde)! A ovde... uh! Kao ta riba na suvom - ili cu se ugusiti, ili ce mi izrasti pluca i noge

Last edited by psionic; 21-08-2011 at 12:30 AM.
Old 21-08-2011, 09:02 AM   #5
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
A sto se navikavanja tice... Neko ko je toliko dugo kao ja, pronicao u tajne windowsa, drndao po njegovim iznutricama i osecao se kao riba u vodi u svom okruzenju, sada sam kao da me je uhvatio ribar u mrezu i ubacio u sanduk. Ok - sve je slicno i lako za koriscenje, ali ja nisam bio samo puki korisnik windowsa (ma 'ajde)! A ovde... uh! Kao ta riba na suvom - ili cu se ugusiti, ili ce mi izrasti pluca i noge
Pa, kad malo bolje razmislim, stvarno je bilo momenata kada nastanu neki problemi, samo kori?ćenje jeste jednostavno, ali sećam se da su različiti pristupi za re?avanje problema sa sistemom, ili aplikacijom. To je bilo davno pa sam i zaboravio. Repair Permissions je potpuno nova stvar bila z mene, ondanačin "instaliranja i deinstaliranja" i tako redom, ali sada bez Pacific ne znam ?ta bih, i gomilu drugih re?enja kojih nema na Windows.

www.dynamix-audio.com
Old 22-08-2011, 02:47 AM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Pa, kad malo bolje razmislim, stvarno je bilo momenata kada nastanu neki problemi, samo korišćenje jeste jednostavno, ali sećam se da su različiti pristupi za rešavanje problema sa sistemom, ili aplikacijom. To je bilo davno pa sam i zaboravio. Repair Permissions je potpuno nova stvar bila z mene, ondanačin "instaliranja i deinstaliranja" i tako redom, ali sada bez Pacific ne znam šta bih, i gomilu drugih rešenja kojih nema na Windows.
Pa upravo to... Treba sada naci put i svoj novi "setap" programa. Npr bez Opere nisam umeo da radim bilo sta vezano za internet, ali safari je u poredjenju sa eksplorerom (koji me je i naterao da uopste trazim alternativna resenja) stvarno bar 2 nivoa bolji. Postoji i Opera za OSx ali nije to - to. Volim da koristim Winamp za slusanje muzike (shoutcast radio), opet - na OSXu postoji iTunes koji ga uspesno zamenjuje, koga mi nije padalo napamet da instaliram na windowsu...

Ali sa druge strane... kextovi, instalacije... Jos uvek se petljam na pocetnickom nivou, ali OSX je mnogo blizi Linuxu (od koga sam uvek bezao) nego Windowsu. Terminal window je tamo uobicajena pojava kada hoces da nesto uradis iza zavese sistema, ne secam se kada sam zadnji put pozivao terminal na windowsu Srecom neke sitne stvari sa linuxa su se zadrzale negde u malom mozgu, pa slepo prekucavajuci neke stvari sa raznih tutorijala, obradujem se kada dobijem kao neki privid da imam pojma sta radim Sve u svemu, M$-MATRIX je pao, uzeo sam plavu pilulu i uskocio u zecju rupu... Sve se nesto bojim da ne zavrsim kao Neo u poslednjem delu A naravno, kao i tamo - i ovde vreme radi protiv mene. Krajnji cilj je bio da instaliram fuckin' Pro Tools i zavrsavam posao koji me ceka ali ovo se otrglo kontroli i oborio sam vec 3 puta sasvim stabilan sistem gde je sve sem sleep i BlueTootha (i to jos integrisanog na maticnu) radilo + dual boot bez problema, ne moram da biram particiju na kojoj je OSX iz boot menija same ploce (sa F8 npr - ne znam zasto je cika Mihajlo tako resio dual-boot, ali sam siguran da je u svojoj teznji ka funkcionalnom i stabilnom sistemu to bilo neizbezno) i tako dalje... Napravicu ga da radi, pa makar crko (mislim - komp) Sada ionako imam malo slobodnog vremena - glavni i odgovorni sredjuje studio...

Jao, puce mi mozak, te proradi BT, ali ne i Sleep, te rade oba, ali ne mogu da updatujem na 10.6.8, jer pukne sve redom (10.6.8 je must have za sandy bridge i punu brzinu CPUa i memorije, takodje nVidia drajver za "Fermi" jezgra je samo za 10.6.8 i jace), a sve traje dugo - obican restore sa Time Machinea traje oko 15 minuta

Pravi MAC OSX korisnici sigurno ne znaju i ne moraju da drndaju "iza sistema", kao ni korisnici windowsa, ali ovaj hibridni sistem ipak radi nesto na sistemskom nivou, tako da verujem da mi je iskustvo sa OSXom daleko losije od prosecnog korisnika "normalnog" Appleovog Mac OSXa na Apple platformi.

Pisacu ovde ako najzad sve odradim da valja 100% - i ovako moze da se radi i vise od toga, ali sada je postalo licno!

Last edited by psionic; 22-08-2011 at 02:54 AM.
Old 22-08-2011, 04:28 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

za sve nas koji i dalje ostajemo na Windowsu, tu su Google Chrome i Foobar kao zamena za winamp.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2011, 09:22 AM   #8
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

To što radiš je veliki posao i ne psotoji neki zvanični manual, znaš i sam, pa je zato sve tako nezgodno. Ali uskoro ćeš ući u sistem rada i razmišljanja, pa će ti sve ići normalno.
Ja sam obarao sisteme zbog raznih testiranja, pa ja mislim sto puta, ali kad se smirim da ga koristim normalno on radi po godinu i više bez ikakvih problema, dođe novi sistem samo zato što ja tako hoću.

E sad, što se tiče Pro Tools-a, on bolje radi na Windows, neobično, ali istinito. Generalno lepše mi je na OS X i na njemu provodim 98% vremena, pa i pomalo se patim sa PT kad dođe do krajnjih granica moje mašine, koja je istina malo starija. To je ako radiš sa VI, ako ne onda će ti PT raditi savršeno stabilno i na OS X.
Zapravo, problem sa PT je sa third party instrumentima, dok je rad sa njegovim AIR savršen, možeš ih koristiti bez ograničenja.

Ako ti šta treba ti pitaj, mada ne verujem da postoje neka rešenja koja se mogu globalno primeniti.
Moja konfiguracija je veoma kompatibilna, pa imam i dsdt baš za moju ploču, što mi instalaciju olačšava do te mere da nemam nikakvog tweakovanja posle, bukvalno instaliram suv sistem i iz prve sve proradi, čak i pre nego Windows 7 i sa manje problema ako mi veruješ.
Kada je reč o terminalu, meni je bio stran, ali s obzirom da imam Hackintosh već par godina i na malom laptopu Ubuntu, ušao sam u problematiku, plitko, ali uspevam.
Poenta je da svega ima na Google...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 22-08-2011 at 09:26 AM.
Old 22-08-2011, 10:18 AM   #9
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Mali tip: za bekap sistema koristite clonezilla ! Jeste da ima malo nespretan GUI, ali moze da restoruje sistem bez ponovne instalacije boot menagera, i radi 5 puta brze od time mashinea, ili SuperDupera (ukljucujuci i disk utility).

To vam je kao Norton Ghost za windows!

diviner is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2011, 03:54 PM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
......... Terminal window je tamo uobicajena pojava kada hoces da nesto uradis iza zavese sistema, ne secam se kada sam zadnji put pozivao terminal na windowsu Srecom neke sitne stvari sa linuxa su se zadrzale negde u malom mozgu, pa slepo prekucavajuci neke stvari sa raznih tutorijala, obradujem se kada dobijem kao neki privid da imam pojma sta radim ........
Na MacOSX NIJE uobicajeno da korisnik koristi terminal! Skoro svi korisnici OSX-a koje poznajem jako povrsno poznaju unix, mozda samo osnovne komande. Desava se da im zatreba, u slucaju gubitka podataka (najcesce brljanje OSX-a po privilegijama podataka izazove "gubitak"), i onda smo ponekad pomagali unix "magijom". Ali, kada sve funkcionise NE TREBA ti terminal. To zakljucujem na osnovu poznavanja shell komandi i skriptinga, koje sam zatekao kod iskusnijih korisnika koje poznajem, i koje je zaista elementarno.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules