|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Imam jedno pitanjce.
Uzecu za primjer dva tejka gitara, panovanih lijevo i desno. Ako zelim da stavim npr. kompresor na gitare da li je pametnije to uraditi na svaku traku posebno ili se moze staviti jednom na grupu u kojoj ce biti obe gitare? Isto pitanje va?i i za delay, reverb i sl. Ima li razlike i da li je pametnije stavljati efekte odvojeno ili samo jednom na grupu? Tejkovi su identični, naravno (identično odsvirani). |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Moze i jedno i drugo. Zavisi sta se zeli postici.
Kada to koristim, onda bi takav kompresor vise sluzio kao limiter nego kompresor... Samu kompresiju, koja utice na karakter svirke,zvuka, to bih pre uradio posebno... EQ...Mislim da je to prilicno isto (da li ces posebno ili na grupu)... Cak Fab-Q dozvoljava u okviru istog plug-a odvojena podesavanja strana... Delay i rev, sve zavisi kako podesis prostiranje i vreme... Ali moze... Ma u opste, uradi sve sto mislis i poslusaj, nema tu "gresaka"... Ako tebi dobro svira onda sme!
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 01-06-2011 at 01:43 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
|
![]()
mozes jedno i drugo zajedno ,jedina razlika je mozda ako dodas bilo sta od toga preko fx kanala kasnije mozes da oduzimas ili dodajes i da cujes kako ti leze u miksu(nestrucno receno pojacavas ili smanjujes plug koji koristis u fx kanalu)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Sve gore navedeno, bih rekao isto, jos samo da dodam, po nekom pravilu (sta je lakse i logicnije), prvo stavljas gate, potom eq (koji ipak drasticnije menjaju dinamiku signala, zavisno sta zelis postici i sta je na datom kanalu vocal/bass guitar/snare/piano/kick...), compressor, pa tek potom reverb.
Navedeni redosled (profesor na fax-u ga je ispricao) mi je je kroz praksu itekako imao smisla, ali opet nije "tako mora",vec logican sled kako se radi, da bi se sto lakse ispravljalo nesto i sminkalo, ako u kompletnom miksu neki kanal ne zvuci zadovoljavajuce. (vezbali smo na pesmi jedne nase rok grupe...nekih 15-tak kanala) P.S. - Ja jako cesto eksperimentisem (u elektronici), tako da sam uvek za slobodu i odstupanja od "pravila". Pozz ![]()
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
imaj na umu kako radi taj kompresor, jer ti se može desiti da recimo neki signal sa desne strane uguši levu, ako on tretira obe strane kao jedan treshold signal. Na grupi je lepo stavljati kompresore kad želiš da elemente kojih ima dosta, i skakuću okolo po dinamici, nekako ipak iskontrolišeš, da budu u sličnoj priči.
Inače EQ i Comp - kokoška ili jaje. Ja češće volim da stavljam prvo comp pa eq, jer compresore biram po svojem karakteru, i boji i prirodi rada. Pa tek kad odrade svoje, onda sečem šta mi eventualno smeta i viri. To ne važi za highpass filter koji po potrebi vezujem prvi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Hvala svima na odgovorima.
Gitare su snimljene kao dva nezavisna kanala iz dva tejka i panovane lijevo i desno (tipican scenario kod d? d? muzike). Kompresorom sam dobio za nijansu vi?e puncha i prezentnosti na rifovima. Probao sam obe varijante (pojedinačno i na grupu) i nisam uočio razliku pa reko da provjerim i sa vama. Isto pitanje bih postavio i ?to se tiče impulsa. Ja sam oba kanala gitara bacio na grupu pa onda provukao kroz Redwirez impuls. Da li bi se dobio bolji rezultat kada bi se na svaki kanal ponaosob nabacio impuls? Ja ni u ovom slučaju ne čujem neku razliku. @Arthur, I kod mene je u lancu prvo kompresor a EQ na gitare samo u krajnjoj nu?di. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
...ili lepo stavis stereo comp, dobijes ono sto trazis, a onda se hvalis kako si na svakom kanalu posebno koristio neke ludacke paralelne kompresije i dakovanja...
![]() ![]()
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
meni se svidja stavit eq prije pa s njim samo smanjivat ono sto vam se ne svidja, da kompresor koji stavim iza nije trigeriran nekom frekvencijom....ako se radi o gitari uglavnom ako je predebela malo stanjim prije kompresora pa stavim eq iza koji radi sve ostalo.....sta se tice reverba ili delaya svidja mi se kopirat kanal gitare, ali ugasit kompresor, stavit reverb ili delay na taj kanal 100% wet tako da opet zvuci malo prirodnije i zdravije...ako se radi o dubliranim gitarama stavim isti efekt na obe, na jednom malo promijenim podesenja, jedan kanal ful livo, drugi desno, posaljem ih na zajednicku grupu stavim waves centar na tu grupu, smanjivam centar po zelji.....tako imam dovoljno efekta na gitarama, gitare su siroke i velike, a opet u sredini ostaje dovoljno prostora za ostale instrumente i efekte......svaki efekt saljem na svoju grupu radi bolje kontrole...
Last edited by DANIJEL KELAVA; 22-06-2011 at 06:27 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Nesto ne stima - Soundcraft comp 10 i Behringer B1 | Direct Control | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 10 | 05-09-2010 02:34 PM |