Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-04-2011, 08:39 PM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Alatke za merenje frekv odziva sobe

Igrao sam se sa nekim programom koji meri odziv prostora, pustajuci sweep na zvucnicima i pri tome mereci preko mikrofona odziv. Interesantan program...

Znam da sa njime ne mogu da ucinim cuda sa prostorom, ali hteo sam makar informativno da vidim o cemu se tu radi (znam da imam raznih anomalija u sobi u vidu pikova i dipova, ali na uvo bas i ne znam sta se desava)

Video sam da je pozeljno koristiti npr Behringer ECM8000 mikrofon - za njega ima kalibracionih fajlova za taj program, pa ga zato preporucuju... a navodno mu je odziv dosta ravan. On je kondenzatorski, sa malom dijafragmom... (zna li neko gde ovakvo nesto moze da se nabavi, koja bi moguca zamena bila ?)

Program se zove REW (RoomEQ) verzija 5 i prilicno interesantno izgleda... Vidim da je prilicno popularan za te stvari, hteo bih da vidim koristi li ga neko ovde i voleo bih da mi malo objasni kako najlakse da proverim frekv. odziv mog prostora onako - u informativne svrhe...
Isto tako, napisite ako vi koristite ovde nesto drugo za merenja...

Merio sam nekim glupim elektret mikrofonom koji sam imao pri ruci - definitivno je bas oblast totalno razdrndana - dosta tisa od ostatka, sto sam i sam zakljucio slusajuci, ali shvatam da dok ne dodjem do nekog kalibrisanog mikrofona, samo cu da lutam i da se jos vise zbunim sa ovim programom ?

pozz
Old 25-04-2011, 08:53 PM   #2
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Default Re: Alatke za merenje frekv odziva sobe

U artistu na sajtu pise da kosta 56e doticni majk.
Old 26-04-2011, 04:35 AM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
U artistu na sajtu pise da kosta 56e doticni majk.
Pa ja ga tamo nesto ne vidoh, bas ova oznaka ? Ajde molim te postuj link da vidim, mozda ga trazim na pogresnom mestu ?
Old 26-04-2011, 06:15 AM   #4
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

http://www.artistsystems.net/mex/rezultat_pretrage.php

Edit: Ovako kad ostavim link iz nekog razloga izbaca tonu behringer proizvoda, ali samo ukucaj ecm 8000 u search bar-u i eto ga tamo

Last edited by Rhino; 26-04-2011 at 06:20 AM.
Rhino is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2011, 09:44 AM   #5
seba04
Junior Member

Meni se ovo cinini kao bolja varijanta. Takav mic se ne kupuje svaki dan pa se isplati dat desetak eura vi?e za kalibraciju.
http://www.cross-spectrum.com/measur...behringer.html
seba04 is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2011, 09:45 AM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
http://www.artistsystems.net/mex/rezultat_pretrage.php

Edit: Ovako kad ostavim link iz nekog razloga izbaca tonu behringer proizvoda, ali samo ukucaj ecm 8000 u search bar-u i eto ga tamo
Hvala, ja sam izgleda kucao ecm-8000 pa nikako da mi izbaci sta trazim... Uradio sam samo copy-paste oznake sa nekog sajta...

Quote:
Originally Posted by seba04 View Post
Meni se ovo cinini kao bolja varijanta. Takav mic se ne kupuje svaki dan pa se isplati dat desetak eura više za kalibraciju.
http://www.cross-spectrum.com/measur...behringer.html
Ma ok, ali kako bih ga narucio? Paypal i ostale zezancije - to je komplikacija, ma meni to treba samo informativno, ako i pokaze odstupanje zbog toga sto nije kalibracioni fajl *bas* za odredjeni primerak uradjen - nije ni vazno... Bice to u prihvatljivim granicama. Hvala u svakom slucaju

Last edited by psionic; 27-04-2011 at 09:49 AM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2011, 10:41 AM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Bingo!!! Magicna funkcija "search" nam kaze da se rec "roomeq" spominje samo u sledecim threadovima:

DIY Vocal booth & Control room?!
Pomoć oko malog studija.
Zasto ne mozemo sve akusticke probleme resavati EQ-om?
Mikrofoni za akusticka merenja
polozaj monitora - kompromisi...?
All In One studio Akvarij
Software za proracun sobe
Roomeq, pitanje
Kucni studio - Ideje i sugestije
Dajte linkove konstruktivne za Akustiku.
Reverbtime
Novi home studio
Kako se rijesiti dip-a u spektru? 100Hz
Color's Control room - sredjivanje prostora
Primacoustic
Merenja u akustici
Program za korekciju i merenje za Live svirku
Mala soba pa problemi!!
Izgradnja prvog studija

Ako nisi spreman za ozbiljna ulaganja u akusticki tretman (ja licno) ne vidim ni smisla u nekom merenju (jer valjda ne zelim da se frustriram bez razloga)...

Mesto gde akusticka merenja, makar i u amaterskim uslovima, IMAJU smisla je pozicioniranje zvucnika... i samo to... s obzirom da su to jednokratne potrebe, za to se moze pozajmiti mikrofon/preamp, ili se angazovati profesionalac da to uradi.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 27-04-2011 at 10:54 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2011, 11:56 AM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Hah, carobno "search" dugmence

Ok, mislio sam da se spominjao neki drugi program ovde na forumu, mada sam prvo mogao i da potrazim... Nemam naviku da radim search na forumu, sto bi nekad (kao sada na primer) moglo da bude i korisno... Sve u svemu, hvala sto si to uradio za mene...

Ne treba mi nekakav tacan odziv sobe, koristio bih taj mikrofon, jer kako rekoh vec, ima gotove kalibracione fajlove i znam da nece mnogo da me slaze zbog uticaja svoje karakteristike na merenje.

Sto se sobe tice - radim po nesto i kuci, a tu imam "obicnu" netretiranu sobu dimenzija 4 x 3.5. Ono sto me muci i sto zelim da proverim je to sto isti zvucnici koji postoje i u studiju, daju dosta drugaciji zvuk, narocito na basu. Taj studio je "kao" tretiran, ali je prilicno mali u odnosu na ovu moju sobu i po mom misljenju, taj akusticki tretman tamo nije narocito dobar. Da bih to i proverio, pomislio sam da upotrebim ovaj program i vidim sta se desava otprilike. U toj mojoj netretiranoj sobi, zvuk je daleko prirodniji i na uvo sa mnogo manje pikova na basu, a dok tamo, cini mi se, postoji veliki pik na oko 60-70 Hz... Pitanje je - gde je zvuk losiji, tj da li imam ja dip na basu u toj mojoj prostoriji, ili je tamo pik ? Zelim samo to da proverim.

Mozda bih mogao da upotrebim bilo koji kondenzator sa malom dijafragmom, jer ne bih se upustao u neke merno-akusticke avanture, vec samo prosto uporedjivanje. Zato sam i pitao za neke zamene - da vidim mogu li nesto od ovoga sto imam da se upotrebi - npr AKG c568 ? Ako slaze kod mene, slagace za isto toliko i tamo, ali kad to vec radim - hteo bih neku malo tacniju sliku generalno...

Last edited by psionic; 27-04-2011 at 12:10 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2011, 12:15 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Hah, carobno "search" dugmence

Ok, mislio sam da se spominjao neki drugi program ovde na forumu, mada sam prvo mogao i da potrazim... Nemam naviku da radim search na forumu, sto bi nekad (kao sada na primer) moglo da bude i korisno... Sve u svemu, hvala sto si to uradio za mene...

Ne treba mi nekakav tacan odziv sobe, koristio bih taj mikrofon, jer kako rekoh vec, ima gotove kalibracione fajlove i znam da nece mnogo da me slaze zbog uticaja svoje karakteristike na merenje.

Sto se sobe tice - radim po nesto i kuci, a tu imam "obicnu" netretiranu sobu dimenzija 4 x 3.5. Ono sto me muci i sto zelim da proverim je to sto isti zvucnici koji postoje i u studiju, daju dosta drugaciji zvuk, narocito na basu. Taj studio je "kao" tretiran, ali je prilicno mali u odnosu na ovu moju sobu i po mom misljenju, taj akusticki tretman tamo nije narocito dobar. Da bih to i proverio, pomislio sam da upotrebim ovaj program i vidim sta se desava otprilike. U toj mojoj netretiranoj sobi, zvuk je daleko prirodniji i na uvo sa mnogo manje pikova na basu, a dok tamo, cini mi se, postoji veliki pik na oko 60-70 Hz... Pitanje je - gde je zvuk losiji, tj da li imam ja dip na basu u toj mojoj prostoriji, ili je tamo pik ? Zelim samo to da proverim.

Mozda bih mogao da upotrebim bilo koji kondenzator sa malom dijafragmom, jer ne bih se upustao u neke merno-akusticke avanture, vec samo prosto uporedjivanje. Zato sam i pitao za neke zamene - da vidim mogu li nesto od ovoga sto imam da se upotrebi - npr AKG c568 ? Ako slaze kod mene, slagace za isto toliko i tamo, ali kad to vec radim - hteo bih neku malo tacniju sliku generalno...
Sve ti pise u navedenim threadovima, od upotrebe "univerzalnih" kalibracionih fajlova, pa do primene bilo kojih "malih membrana"
I jos... "veliki pik" nije problem... jer ga cujes... problem je duboki dip... ponistavanje... odnosno kad bass nota izostane u sobi... odnosno ne cujes je... pa ako nisi slusao na drugom mestu, ne mozes ni znati da postoji itd

uostalom, zao mi je da ti pokvarim radost izucavanja spomenutih threadova...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2011, 12:20 PM   #10
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Sve ti pise u navedenim threadovima, od upotrebe "univerzalnih" kalibracionih fajlova, pa do primene bilo kojih "malih membrana"
I jos... "veliki pik" nije problem... jer ga cujes... problem je duboki dip... ponistavanje... odnosno kad bass nota izostane u sobi... odnosno ne cujes je... pa ako nisi slusao na drugom mestu, ne mozes ni znati da postoji itd

uostalom, zao mi je da ti pokvarim radost izucavanja spomenutih threadova...

pozdrav

bogi
Ok, sad cu da se bacim na prekopavanje foruma, vec sam par tredova citao... Odoh da se radujem izucavanju akustike

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules