Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-03-2011, 07:19 PM   #1
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Diy balansirani kabel po prvi puta .. please pomoć

Bok ljudi. Imam jedan problem, pa se stoga obračam vama ?analogičarima? i unaprijed se izvinjavam ako sam postao na krivom mjestu.
Pri zavr?etku sam sa izradom studjija i imam Adam A7 monitore, koji su do sada bili prikopčani na mog Tascama FW 1082 putem DIY nebalansiranog kabla mono banana - činč(phono) kod kojih su konektori za par kuna (čista plastika ), dok je sami kabel OK. Radim si mjerenja Helm. Rezonatora i kako mi je dovoljan jedan monitor za isto, uzeo sam si vremena da iz drugog kabla napravim svoj prvi balansirani kabel male XLR ? stereo banana okje sam platio nekih 18 Kn za svaki konektor (bar su metalni). Stvarno nisam previ?e vje?t u lemljenju, ali sam i prvi kabel uspio napraviti (banana-činč), a i smatram da ako nije dobro slemjeno, nebi bilo zvuka (tu vjerojatno i grije?im)?! I tu mi se javio problem. ?ica je ostala ista, skinuo sam mono bananu (totalna plastičoza, nekih 5 Kn) na jednom kraju i činč (isto plastičoza, 3 Kn) na drugom, te sam lemio ovako: stereo banana - crvenu ?icu u sredinu na ?tip?, bijelu ?icu na ?ring?, te ovojnicu na ?sleeve?; male XLR ? crvenu na ?2?, bijelu na ?3?, a ovojnicu na ?1?. Kako sam tu ?emu na?ao na netu za balansirani kabel, ne vidim da sam tu ne?to pogrije?io. No kada sam spojio na svoga Adama i pustio sweep od 30 ? 200 Hz-a, monitor mi je počeo prditi do nekih 150 Hz-a!!! Pa nisam valjda sjbao zvučnik!!! No ajde, uzmem ja onaj drugi nebalansirani (mono banana-činč) kabel kojieg nisam dirao, prikopčam na Adama i prđenja nema!!! Spojim na dugi zvučnik ... isto. Uglavnom, na zvučniku na kojeg je spojen nebalansirani, čujem zujanje (kao kod gramofona) i slabi ?um, a kod balansiranog nema zujanja, ali je ?um duplo jači!!! Zar nebi balansiranim kablom trebao neutralizirati ?um??? I zvuči mi kao da je signal na balansiranom kablu dosta jači. Izmjenjivao sam na jedan monitor i drugi i učinak mi je isti. I zato brijem da sam nekaj sjbo!
Jel moguće da mo?da na Adamu na inputu phono/XLR ima razlike u jačini inputa? I jel mogu probati neku drugu shemu lemljenja, jer ovo mi uopće nije fora? Kaj sam i gdje pogrije?io??? Mo?e malo pomoći?

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2011, 07:53 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Diy balansirani kabel po prvi puta .. please pomoć

Rane Note 110

Pri tom ne bi valjalo da se kombinuju nebalansirani i balansirani kablovi na levom i desnom kanalu...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2011, 08:08 PM   #3
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Re: Diy balansirani kabel po prvi puta .. please pomoć

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Rane Note 110

Pri tom ne bi valjalo da se kombinuju nebalansirani i balansirani kablovi na levom i desnom kanalu...

pozdrav

bogi
Ma ni ne mislim kombinirati, već bi napravio i drugi, ali ako mi se javi isti problem i kod drugog, čemu onda to uopće raditi . Budem proučio Rane.

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules