|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Ivan Lekic
|
![]()
Beograd -- Znatan broj muzičkih autora osnovao novo udru?enje koje će im od 1. aprila omogućiti da direktno zaključuju ugovore s korisnicima njihove muzike i snimaka.
Oni su nezadovoljni raspodelom novca koju obavljaju SOKOJ i Organizacija proizvođača fonograma Srbije. Posrednik u ovom slučaju za?tite autorskih prava i pravednije uplate i raspodele novca je Unija poslodavaca Srbije, jer okuplja najveći broj korisnika muzičkih dela, a to su najvi?e ugostiteljski i trgovinski objekti. Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca ka?e za B92 da njihovi članovi samo ?ele da iskoriste zakonsku mogućnost da individualno zaključuju ugovore o autorskim pravima. ?Naime pojavila se jedna ozbiljna grupa muzičkih autora koji nisu zadovoljni sistemom SOKOJ-a i Organizacije proizvođača fonograma, koji ?ele samostalno da zaključe ugovore sa korisnicima. Korisnici muzike, pre svega, ?ele da znaju kome oni plaćaju i ?ta, kao i da tačno plate za određena muzička dela. Zakon predviđa mogućnost da korisnici individualno zaključuju ugovore sa ugostiteljima, odnosno sa trgovcima, a mi ćemo samo pomoći da oni dođu u kontakt sa drugima?, ka?e on. Veći deo tih autora istupio je iz SOKOJ-a i OFPS-a, dva muzička dr?avna udru?enja koja bi trebalo da im isplaćaju naknade za autorska prava. Uvođenjem novog sistema imaće alternativu da za?tite svoja autorska prava, dok će ugostitelji, trgovci i ostali korisnici muzike plaćati daleko ni?e naknade za njihovo kori?ćenje, ka?e Rajić. (www.sokoj.rs) ?Postoji velika zainteresovanost i kod jednih i kod drugih. Kod muzičkih autora jer su oni nezadovoljni novcem koji dobijaju i jer ne postoje kriterijumi raspodele, pa čak i kad dobiju novac ne znaju na osnovu čega ga dobijaju. S druge strane, korisnici imaju problem ?to su ti iznosi previsoki u odnosu na stanje u ugostiteljstvu, trgovini i svim privrednim granama gde se te naknade naplaćuju?, ka?e on. Rajić obja?njava da se te naknade razlikuju od broja stolica, kvadrature objekata i one su u Beogradu, u proseku, na mesečnom nivou od osam do deset hiljada dinara koje se plaćaju SOKOJ. ?Međutim, i Organizaciji proizvođača fonograma plaća se jo?, u zavisnosti od kvadrature. To spada u opterećenje veće od mesečnog iznosa struje, komunalnih usluga?, dodaje on. U unutra?njosti naknade su manje, ali su opet prema oceni Unije poslodavaca isuvi?e visoke s obzriom na promet i zaradu. Izvor |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
MAO
|
![]()
odlično, mislim da nam je još jedno udruženje baš falilo
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Konkurencija moze da bude dobra stvar !
Da se ovi sto su pustili korenje, malo trgnu i razmisle....
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
pre će biti obrnuto.
što bi naš narod reko - vid'la žaba da se konj potkiva.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
U, al ce da se obraduje drugar
Naime covek ima kafic i placao, placao dolazili mu razni u inspekciju dok mu jednog dana nije pukao film i neki tip iz te organizacije za proizvodnju fonograma nije zavrsio vezan za banderu ![]() Ne znam, dumao sam i dumao da napravim neko idejno resenje za ceo problem i ... odustao Vetrenjace da je neka srecnija situacija ja bih mogao sledecih par godina da zivim kao lord, u sokoju imam prijavljenih oko 50aranzmana od kojih su bar 20 hitovi( necu da pominjem u kojoj vrsti muzike da neko ne bi bacio anatemu na mene ![]() Sto kaze Zoran Radmilovic "pobiti ..... i gotova stvar"
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
bilo bi lepo da dobijem koji dinar od bilo koga. imam 6 spotova iza sebe, 4 su bili hitovi.
o pushtanju mojih stvari po radiju, i u diskotekama da ne pricham.. ne moze veche da prodje bez nekih stvari.. dinara dobio nisam. a sve je uredno registrovano u sokoju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
a sta je definicija HITA KOD NAS?
- prodaja CD-a.... sigurno nije... - broj emitovanja na televiziji...(koja stanica) - broj emitovanja na radiju...(koje stanice, velike ili male) Ovo su merila svugde u svetu, ne znam koliko su merodavna kod nas uopste? - Broj gledanja na Youtubetu se nigde ne racuna, ali pomaze gornjem spisku (a i ne mora) - diskoteke i emitovanje po njima, niko ne meri (cak ni u svetu) Generano SVI kojima se pesma pustila 3 puta, ocekuju neke pare, a ne shvataju da je to sve toliko sitno da se nikome ne isplati da obracunava i salje pare...tako je svugde u svetu. Pesme koje nisu izdane regularnim putem i zavedene gde sve treba da budu ne dobijaju nista. Tretira se kao demo....
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Konponovooo,odsvirooo,otpevooo dzingl za seriju "Vreme je za bebe",4 puta nedeljnooo na RTS (sa reprizama plus dzinglovi u programu...) i tako 3 godine...Redovno zavedeno u Sokoju ,kazu nije nam nista RTS uplatiooo ,tako da mogu samooo da se uvatim za uvooo!
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
(Ja sam za Brazil (Evrovizija) prepisao prava na Televiziju za nekih 100 Maraka (!!! ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
LCD 2x23",1x27" ili LCD TV od 32" | Nemania | Computer Hardware | 15 | 07-02-2010 10:10 AM |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
Da li postoji ""MUTRON" kao plug in? | splatch | Audio Software | 1 | 27-11-2005 11:46 AM |