Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-01-2011, 02:51 AM   #1
Komplex
Member

Cool Pozicija Monitora - samo hajp ili sta vi mislite?

E ljudi,

ovih dana se "zanosim" raznim probama i probicama...non stop postavljam svoje monitore te tamo te amo te ovde kao bolji zvuk te tamo bolji zvuk...te gledam slike sa jednakostranicnim trouglima...

e sad lepo da pitam ljude sa iskustvom na forumu STA MISLITE O TOME? meni je logicno da to bude pod uglom od 60stepeni...da tviter bude u visini usiju aaaaali..toliko sam VELIKIH i PROFESIONALNIH studija video gde je prosto nemoguce da tviter bude u visini usiju...mnogo njih drzi monitore pod ulgom od 45 stepeni, neki drze i pod uglom od 30 a trougao je sve samo ne jednakostranican! ja sam svoje postavio tako da mi rade...jos samo nisam izmerio pod kojim mi uglom sviraju i da'l je zaista JEDNAKOSTRANICAN... )

isto sto mi je zapalo za oko je UDALJITI MONITORE OD ZIDA a svaki drugi studio koji vidim...monitori su TIK uz zid...ajde adamima i oprastam..duvaju napred haha! al recimo svoju yamahu 80 nikada ne bih stavio "uz" zid!

eto, tako...prelistao sam sve zivo na forumu i isao sa search funkcijom i nisam nasao ovu temu pozdrav!!
Komplex is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2011, 03:29 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Pozicija Monitora - samo hajp ili sta vi mislite?

Quote:
Originally Posted by Komplex View Post
.........ja sam svoje postavio tako da mi rade........
To sto si napisao je nepisano pravilo.

Evo ti pisanih pravila, pa prouci:
- http://tech.ebu.ch/docs/techreview/t...nnel_audio.pdf
- http://www.aes.org/technical/documents/AESTD1001.pdf
- http://www.ebu.ch/en/technical/trev/trev_274-hoeg.pdf

To su dokumenti za surround, ali je stereo par isti za sve.
Pri tom je surround mnogo osetljiviji na proizvoljnu poziciju.

evo i za stereo:
- http://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3276.pdf

Praksa je negde "izmedju" svega gore navedenog.

Simetrija postavke monitora u prostoriji (i u odnosu NA prostoriju) je jako bitna, nesto o tome, a i sire, sam napisao davne 2005. godine ovde: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12979

itd... dosta je o pozicioniranju monitora pisano razbacano po threadovima u podforumu "Dizajn i konstrukcija studija"... ali zasebnog threada nije bilo, priznajem.

Definitivno nije hype, kako si pomislio. Dovoljno pisanih preporuka ima da nema potrebe za lutanjem, jedino sto niko nece da 'apsi ako se preporuke ne postuju... takodje niko nece da se povredi, razboli ili ne daj Boze "rikne" ako te preporuke ne bude postovao... te se zato ljudi tako i odnose prema njima.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 17-01-2011 at 03:38 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2011, 10:37 AM   #3
Komplex
Member

Hvala na odgovoru Boggy!
Ne, nisam ja mislio da je hype ali neki ljudi definitivno misle da sve to nije potrebno da bi monitori radili kako valja!
Meni je ovo sto si postavio samo potvrda da bi trebalo da jurim tu neku "perfektnu" postavku monitora kako bi iz svoje sobe izvukao sto bolji zvuk!

isto tako neko prica da nearfield ne bi trebalo da budu dalje od 2 metara neko kaze da je perfektna razdaljina oko metar ipo itd itd...a ni na netu, cini mi se, ne postoji neko pisano pravilo u vezi ovoga?

Pozdrav!
Old 17-01-2011, 10:41 AM   #4
DzoniPFC
Pro Member

^Sve zavisi od same prostorije, probaj razne kombinacije pa sam proceni sta KOD TEBE zvuci najbolje.
Nearfield monitori trebaju da budu blizu slusaoca, zato se i zovu near. Nema smisla stavljati ih predaleko.
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2011, 10:49 AM   #5
Komplex
Member

a jasno mi je to al sad sam citao da postoje oni monitori koji idu do metar...nearfield su od metar do dva...zatim imas i one kao sto su ns10 za 2 do 4 metara i onda master monitore...ja sad ne verujem da su ljudi izmisljali sve to samo da bi eto prodavali razne monitore (mada ko za haha al ne verujem) al opet tako znam produkcije gde se i mix i master radi iskljucivo na monitoringu od metar ipo i sve al bas jebeno sve zvuci fantasticno i svetski pa eto ti ga sad! vazno je i ko mixuje a ne samo da imas dobar monitoring mada ipak mislim da je monitoring jako jako bitna stvar! tako da, spremam se za novo postavljanje danas poslepodne hahaha
ipak zelim da izvucem maximum iz svoji a7x
Old 17-01-2011, 11:06 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
a jasno mi je to al sad sam citao da postoje oni monitori koji idu do metar...nearfield su od metar do dva...zatim imas i one kao sto su ns10 za 2 do 4 metara i onda master monitore...
Na to bi citirao ovo:
Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
^Sve zavisi od same prostorije, probaj razne kombinacije pa sam proceni sta KOD TEBE zvuci najbolje.
.....
A sto se tice donje konstatacije....
Quote:
ja sad ne verujem da su ljudi izmisljali sve to samo da bi eto prodavali razne monitore
... blizu si istini... iako ne verujes

Nazivi su marketinsko/trgovacki (near field, far field, main, reference)... nikakav papir niti preporuka ne postoje na tu temu... sami proizvodjaci i korisnici su izmislili termin... navika i praksa se samo rasirila u "de facto standard".

Da je bilo ko hteo da te termine definise sa osloncem na do sada razvijenu elektroakustiku i akustiku, ne bi napisao smislen papir jer se gomila zakljucaka bazira na pretpostavkama koje nemaju nikakvog osnova... pocev od toga da nearfield monitori ne zahtevaju neki ozbiljan akusticki tretman u prostoriji, jer se slusaju na maloj razdaljini.... do toga da se veliki, main monitori moraju slusati na vecim razdaljinama.... i jedno i drugo smo probali upravo suprotno "uhodanoj praksi":
- korisnicima Yamahe NS10-M smo sredili akustiku, pa su ljudi "progledali" i shvatili zasto je NS10 DOBAR monitor ako ima dobro pojacalo
- napravili smo full range "mrcine" od monitora (main?) sa 12" wooferima (SM3) i stavili ih u sobicu "3 sa 3" na 1.5m rastojanja... i to fenomenalno svira.

Prema tome, takvih pravila koje si naveo bas i nema, sve zavisi od tvojih potreba i mogucnosti... jednakostranicni trougao i akusticku osu u visini usiju smo uvek postovali kada je to bilo moguce, pozicioniranje monitora smo radili merenjima mnogo puta. Ako neko ume to da uradi na sluh... super... samo iziskuje mnogo, ali bas mnogo strpljenja i jako je spor proces, potrebna su mala pomeranja i slusanje sa te pozicije od bar nedelju dana da bi se skapiralo sta ta pozicija, zapravo, znaci.... pa onda opet mali pomeraj... pa slusanje... nista se ne moze uraditi brzo... a da se ne pogresi.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2011, 11:04 PM   #7
Komplex
Member

haha progledao sam! nasao sam se tu na nekih 155cm tviter od tvitera...155cm-a od glave naravno i sve pod uglom..izbacio sam treci ekran (koji ce mi pa 3 ekrana?) napravio sam sada mesta nekih 30ak cm-a izmedju dva ekrana..nekako kao da bolje cujem kad imam rupu izmedju monitora..mislim, definitivno nije tako al se ja tako osecam i zato sam to i uradio

u svakom slucaju hvala tebi boggy, bas si mi pomogao na ovoj temi! inace ja sam u ovoj sobi gde sam sada imao i p33a i po meni svirali dobro al nije bilo mesta za bass itd itd..jos samo ostaje da izmerim sobu da vidim koliko i gde i kakvih problema imam..to bi me bas zanimalo
Old 19-01-2011, 02:44 PM   #8
Komplex
Member

sta je sa ostalim ljudima i njihovim iskustvima? kazem ja lepo da ljudi ne vole da odgovaraju manje aktivnim ili novim clanovima foruma
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules