Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-01-2011, 09:15 PM   #1
koki
Member

koki's Avatar

Default snow leopard i ram memorija

pitanje kratko,da li neko zna koliko moze da se iskoristi rama po aplikaciji na macu(snow leopard 32bitni)?imam 4 giga ukupno. na Win xpu samo 2 giga moze pa me nervira to.

www.limundo.com/ref/koks
koki is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2011, 09:42 PM   #2
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Default Re: snow leopard i ram memorija

Mislim da je zvanican limit 4 giga za 32-bitne aplikacije, mada Kontakt i neki sampleri imaju resen nacin da pristupaju i vecoj kolicini od toga.

Snow Leopard je inace 64-bitan.
Old 14-01-2011, 10:46 PM   #3
quake2
Banned

Ako radis u 32-bitnom sekvenceru,racunaj na oko 2,5 giga rama za semplove na Mac Pro masini+Snow L.Na 64 bita racunaj na dosta vise od 32 giga.
http://rumski.com/forum/showthread.p...+mama+golisava
jer se nesto upisuje u ram a nesto u swap.Pozzzzz
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2011, 10:55 PM   #4
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by puRe View Post
mada Kontakt i neki sampleri imaju resen nacin da pristupaju i vecoj kolicini od toga.
Za ovo znam pa sam iz par puta pokusao Kontakt da nateram da zaobidje ogranicenje sekvencera ali nisam uspeo.Jel si ti mozda nasao nacin?znacilo bi mi do pojave svih 64-bitnih drivera.
Old 14-01-2011, 11:04 PM   #5
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Za ovo znam pa sam iz par puta pokusao Kontakt da nateram da zaobidje ogranicenje sekvencera ali nisam uspeo.Jel si ti mozda nasao nacin?znacilo bi mi do pojave svih 64-bitnih drivera.
Nisam stigao da probam (prestao sam da koristim Kontakt u tom periodu kad je izasao update), ali znam da je ljudima to funkcionisalo.
Old 14-01-2011, 11:16 PM   #6
quake2
Banned

Probacu opet kada uhvatim vremena.Hvala u svakom slucaju,pozdrav.
Old 15-01-2011, 01:48 PM   #7
koki
Member

koki's Avatar

Sve sam probao,upisao i 64bitni string ali i dalje ne mogu da nateram S.leoparda da predje u 64 bitni mod

www.limundo.com/ref/koks
Old 15-01-2011, 02:03 PM   #8
euphoric
Member

euphoric's Avatar

Quote:
Originally Posted by koki View Post
Sve sam probao,upisao i 64bitni string ali i dalje ne mogu da nateram S.leoparda da predje u 64 bitni mod
Prilikom ukljucivanja racunara drzis na tastaturi brojeve 6 i 4 i tako ulazis u 64bit kernel..(ja sam uvek drzao one brojeve iznad slova, nisam probao na numerickoj nikada)
Posle toga odes u About This Mac? i kliknes na More Info, zatim pogledas u stavku Software i pod poljem 64-bit Kernel and Extensions treba da ti stoji Yes, ukoliko si se uspesno ulogovao u 64 bit mode..

Btw. za OP, sto se tice 32 bit mode-a, Snow Leo vidi 4GB memorije ukupno (ukoliko imas noviji Mac za 64bit EFI-jem, ukoliko imas stariji Mac sa 32bit EFI, onda vidi max 3GB ram-a)..
E sad..U zavisnosti koliko imas graficke memorije, to se rasporedjuje..Znaci,ako imas 64bit EFI i radis u 32bit mode-u (koji je default) i imas grafiku od 256MB ram, onda ce ti sistem videti 3.75 GB sistemske memorije..

Uostalom, mozes videti u Activity Monitor-u koliko memorije ti sistem vidi..

Pozdrav!
euphoric is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2011, 07:08 PM   #9
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by koki View Post
Zasto bi to radio? Ne dobijas prakticno nista sem sto moras da imas 64-bitne drajvere. Snow Leopard pokrece 64-bitne aplikacije i vidi punu kolicinu RAM-a bez problema u 32-bitnom modu.

Quote:
Originally Posted by euphoric View Post
Btw. za OP, sto se tice 32 bit mode-a, Snow Leo vidi 4GB memorije ukupno (ukoliko imas noviji Mac za 64bit EFI-jem, ukoliko imas stariji Mac sa 32bit EFI, onda vidi max 3GB ram-a)..
E sad..U zavisnosti koliko imas graficke memorije, to se rasporedjuje..Znaci,ako imas 64bit EFI i radis u 32bit mode-u (koji je default) i imas grafiku od 256MB ram, onda ce ti sistem videti 3.75 GB sistemske memorije..

Uostalom, mozes videti u Activity Monitor-u koliko memorije ti sistem vidi...
Imam i7 iMac koji radi u 32-bitnom modu i Activity Monitor pokazuje 8 GB RAM-a tako da ne znam odakle ti to.

edit:
A ovo za oduzimanje memorije je tacno samo u nekim slucajevima (notebookovi, itd...), a ne za Hackintosh, Mac Pro, iMac.

Last edited by puRe; 15-01-2011 at 07:15 PM.
puRe is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2011, 08:21 PM   #10
koki
Member

koki's Avatar

imam 4 g rama ,mac mi vidi 3.2g s tim sto uad 1 malo uzima svoje...danas sam napravio test,ali stvarno je golisava mama u odnosu na xp u logic 9 sam ucitao jedno 18 vstova i to onih teskih,i to radi perfektno...u xp u pt,ja mislim ni upola manje vst ova ne bi radilo....Odusevljen sam! Vidim i da Logic moze da radi i u 64bitnom modu,ali kod mene nema te opcije u onom check boxu,Da li neko zna u cemu je fora,ni google nijjje pomogao ima jos par ljudi sa istim problemom...? u64bitnom modu Logic vidi preko 4g rama...u pitanju je SL 10.6.4...Pozdrav!

www.limundo.com/ref/koks
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules