Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-04-2010, 08:27 AM   #1
nee
Member

Default Karatavan izolacija

Hi,

Moje prvo pitanje na ovom forumu, upućeno upućenima u ove stvari. Ja sam u dizajnu akustičke izolacije na nivou pročitanih postova po forumima

Elem, renoviram stan u zgradi iz 1921. sa karatavanom, znači grede između kojih je nabijen šut (tako su mi rekli) a iznad toga daske pa parket. E sad, pustio sam kod sebe u stanu muziku na 90db mereno 50cm od zvučnika, kod komšije ispod se jedva nešto čulo. Na 97db kod komšije sam imao 42db. Noise floor kod komšije je 40db. Nisu se basovi čuli nešto specijalno jače od ostatka zvuka, čak mi se činilo da je bolje bas apsorbovan nego srednji.

I sad, šta ja da radim? Bilo bi zgodno kad bih mogao celu stvar još da poboljšam, pa se pitam koliko bi i da li bi betonska košuljica bila bolja od nekih drugih rešenja? Šta biste mi preporučili? Komšiji je relativno ok ovih 90db, ali 97 već nije, a ja bih voleo da povećam taj prag što više.

Unapred zahvalan,
Nikola
Old 11-04-2010, 12:17 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Karatavan izolacija

Quote:
Originally Posted by nee View Post
.........
I sad, šta ja da radim? Bilo bi zgodno kad bih mogao celu stvar još da poboljšam, pa se pitam koliko bi i da li bi betonska košuljica bila bolja od nekih drugih rešenja?.........
Ne moze izdrzati on (tavan/pod) betonsku kosuljicu, preteska je... moj savet je da se ostavi tako kako jeste.

Ili, eventualno, ako je komsija zainteresovan za to, da mu se propisno izoluje plafon (gips ploce i kamena vuna). Ocekujem da je plafon visok, pa nece biti problem... a takva akusticka izolacija je pri tom i toplotna pa bi komsiji to bilo super zimi za grejanje... jer ne bi tebe grejao (besplatno podno grejanje)

Ovaj predlog je najsigurniji da je izvodljiv a da pri tom nesto i radi. Sve ostalo, sto se tice resenja podne izolacije, je prakticno neostvarivo na starim zgradama.

Vise o propisnoj izolaciji plafona mozes naci na " Mike Vale - od nule do finala"

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2010, 01:48 PM   #3
nee
Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ne moze izdrzati on (tavan/pod) betonsku kosuljicu, preteska je... moj savet je da se ostavi tako kako jeste.
Ovde 99% mo?e, to mi je rekao arhitekta. Treba jo? da pozovemo statičara da napravi proračun ali skoro sigurno mo?e betonska ko?uljica. Samo je pitanje kako to sve radi akustički.

Da li ako stavim azmafon ispod ko?uljice moram da imam hermetičko zaptivanje po svim ivicama? kako se to radi, jel se zaptiva oko betona i čime? Zar neće onda vibracije prolaziti kroz beton u zidove, onda je mo?da bolje da ko?uljica ne bude plivajuća? Nisam ba? u fazonu da gradim prostoriju unutar prostorije, tako da ta varijanta otpada.

A ?to se tiče izolacije plafona, deluje zanimljivo. Jel bolje mo?da i za pod da se stavi kamena vuna umesto azmafona? Moja ideja je da bi mo?da mogao da stavim nove daske na grede, pa onda kamenu vunu, pa neke ploče za ispod parketa pa parket. jel ima to neke logike i kako ide to sa zaptivanjem?

pozdrav i fala,
Nikola
Old 11-04-2010, 02:03 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ovde 99% može, to mi je rekao arhitekta. Treba još da pozovemo statičara da napravi proračun ali skoro sigurno može betonska košuljica. Samo je pitanje kako to sve radi akustički.
Ne bi radilo ono sto tebi treba, jer betonska kosuljica i nekakav apsorpcioni sloj ispod nje daje akusitkcu izolaciju za udarnu buku koja nastaje od hodanja i padanja predmeta... za muziku, koja ide ispod 100Hz to nije resenje.
Quote:
Da li ako stavim azmafon ispod košuljice moram da imam hermetičko zaptivanje po svim ivicama? kako se to radi, jel se zaptiva oko betona i čime? Zar neće onda vibracije prolaziti kroz beton u zidove, onda je možda bolje da košuljica ne bude plivajuća? Nisam baš u fazonu da gradim prostoriju unutar prostorije, tako da ta varijanta otpada.
Azmafon ispod kosuljice ti nece dati dovoljnu akusticku izolaciju, kako sam vec napomenuo.
Quote:
A što se tiče izolacije plafona, deluje zanimljivo. Jel bolje možda i za pod da se stavi kamena vuna umesto azmafona? Moja ideja je da bi možda mogao da stavim nove daske na grede, pa onda kamenu vunu, pa neke ploče za ispod parketa pa parket. jel ima to neke logike i kako ide to sa zaptivanjem?
Akusticka izolacija plafona se moze uraditi lakse jer se po njoj nece gaziti.... niti je bitno da li se ugiba pod necijom tezinom.
Sve sto si naveo za sredjivanje poda je slicna stvar, i ne resava problem.

Jedino pravo resenje je debela (15-25cm) armirana betonska ploca na elasticnim nosacima... za sta sam siguran da tvoja ploca nece izdrzati... to ni stanovi u novogradnji ne mogu.... jednostavno se ne prave podovi takvi da mogu da izdrze deset do pedeset tona dodatnog opterecenja.

Dodatni indirektni nacin smanjenja buke kod komsije, do neke mere, je i ozbiljan akusticki tretman prostorije, ozbiljna sirokopojasna apsorpcija U samoj prostoriji,.... cime se kineticka energija vazduha koja pravi buku trosi na toplotu tu gde je nastala i manje "izlazi napolje".

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 11-04-2010 at 02:07 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2010, 05:24 PM   #5
NLP
Moderator

NLP's Avatar

kao ?to je rekao Boggy, nema jednostavnijih drugih rje?enja pa da bi bilo zadovaljajuče

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2010, 05:54 PM   #6
nee
Member

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
kao ?to je rekao Boggy, nema jednostavnijih drugih rje?enja pa da bi bilo zadovaljajuče
A ako nije jednostavno? Jel ima neko ba? komplikovano re?enje za pod, nek bude i par hiljada eura, samo da radi? A opet da ne radim kom?iji plafon, to ne bi moglo da prođe znajući kom?iju ...

pozdrav,
Nikola

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules