![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Elem, dobijem poziv od prijatelja da im pomognem oko popravljanja vec
"masterovanih" snimaka za neke kompilacije sa muzikom is Guce. (50 godina festivala, itd itd..), neki novi snimci, frule, trube itd... Ikao nije UOPSTE "moja muzika, prihvatim da vidim da li mogu nesto da uradim. Interesantno je bilo cuti koliko (vecina) snimaka iz 50-ih i 60-ih BOLJE zvuci nego novi snimci. A materijali koji su snimani u zadnjih godinu-dve su bili KATASTROFALNI !! Zadatak je bio: "napraviti da muzika zvuci uzbudljivo, da se prenese (bar deo) atmosfere i vajba kad limeni orkestar grune na uvo! kod starih snimaka je bilo vrlo lako dobiti zeljeni efekat...multiband kompresija, malo EQ, itd..i odmah zagrmi bas bubanj, sve pocne da udara i dobije se taj "sirovi energicni" zvuk - karakteristican za tu muziku. 99% snimaka nije imalo bas uopste, srednji su skinuti, i sve je bilo tanko. (kod jednog broja starih snimaka, nije bio pomoci, ali 80% je ispalo super) Kod novog materijala, bio sam zapanjen sa kolicinom suma (neki maximizer plug in ili sta vec..) i distorzije. Alo? Solo truba, sama, klipuje ko luda !!! Pa zar ti ljudi koji su to snimali nemaju usi ?? (Neki materijal je vec na CD, i prodaje se, pa su hteli da vide "ima li spasa" posto bi prodavali i preko...) Digitalnih klikova - koliko hoces!!!?? Nesto se dalo skinuti (de-clipper, de-clicker, x noise, malo novi nose supressor, itd...) ali negde nije bilo pomoci ! Najgori je bio materijal nekog frulasa (mega svira lik, sve vrsta frula..) Samo frula (nema drugih instrumenata)...materijal, vec "zakovan" do koske sa nekim limiterom, EQ cepa ushi, kako menja rupice na fruli, ono opada kosa, neprijatno da se slusa!!!! A sum ![]() Trazio sam mastere, da vidim kako je snimljeno... ![]() ![]() signal - nigde ga nema, a suma vec 100 kila na svim pesmama.... Znaci - pogresam mikrofon, lose namesten, los preamp (mozda je cak i islo u PC direktno, ne bi se zacudio..) KATASTROFA... Ko god da je snimao i masterovao (i uzeo neke pare za to) treba mu zabraniti DA SLUSA MUZIKU, a kamo li da snima ili (nedaj boze) "masteruje" Na kraju - 5 CD-a sa trubama su ispali super, 6-ti (vec objavljeni CD) polu popravljen, a za frulasa jos ne znam sta da radim...nema pomoci..budzet se potrosio ( a i vreme ). I vise nemogu da cujem zvuk truba i frule dokle god sam ziv! (bilo je oko 160 pesama.. ![]() ![]() Ako mi budu dozvolili , okacicu neke primere, Ako ne, javicu kad izadje u prodaju....
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
I takvi ljudi koji su to snimali i "masterovali" ti posle kazhu "ne mosh to tako,ja ti kazhem,OVAKO je najbolje..." i pljunu na svo tvoje znanje i sve shto si uchio pitaj Boga gde i kod koga...I pune su ih institucije i mediji.Bash nasha posla.
Uzdravlje! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Nekad ovakve stvari dobijem u mastering......I hoču jo? glasnije.....ili da sredim da se čuje dobro na vinilu......a dolaze iz cijelog sveta....tako , da to nije lokalni problem.....
![]() ![]()
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
banned
|
![]()
1bit zvuk. Ne shvatate vi to, vi ste stara skola, to je umetnost! Umetnost smestiti sve u prvi bit, da bi posle bilo lakse konvertovati sa 16 na 8
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
još jedan 1 Bit detajl.....sve to se nakupilo u nekoliko sekundi.....
![]()
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
banned
|
![]()
Evo sad mog pametnog pitanja: sta sada raditi sa tim i takvim snimkom, da zvuci makar nekako, i u okviru nekih stanarda?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Pa fino zamoli? klienta , da ti po?alje traku bez finalnog limitera....
![]() Iako to u najvi?e primjera ne funkcionira , jer je taj overlimiting koji je prisutan dodao toliko distorzije, da se sound radikalno promjeni ako se skine limiter.... ![]() Tako da u najvi?e primjera dobijem snimku bez limitera i onda napi?em par komentara o "soundu", i ?ta bi se moglo jo? "popraviti" u miksu , da bi mastering ispao kako treba....i na neki način po soundu sličio "originalu", samo da bi imao jo? ne?to dinamike.....i normalni nivo distorzije... Neki klienti su spremni ulo?iti dodatno vreme, trud i spremni su na nekakvu promjenu "sounda" ... i takvi masteri na kraju ispadnu veoma dobro u usporedbi sa originalom....i funkcioniraju na danceflooru ili radiju..... A neki nemaju vi?e original sessiona ili nemaju vremena za to ili im je svejedno......... Tada samo snizim nivoje, sredim intersample peakove i eventuelno napravim neki minimalni hi pass na Side kanalu (zbog stereo basova). Gregor
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
iskreno, kejkz... kao shto topik kaze. nasha posla.. reci digni neshto shto mozesh.. neshto spusti.. minimalno. i naplati. ne vredi sa budalama |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Nije problem naplatiti, nego potpisati taj materijal.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Demonio & bcrew "na?a posla" - promo download! | DEMONIO | Promocija radova | 7 | 09-03-2009 07:13 PM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
Da li postoji ""MUTRON" kao plug in? | splatch | Audio Software | 1 | 27-11-2005 11:46 AM |